Ειδήσεις

Φωτιές ανάβει ενδεχόμενο νέο lockdown : Στα κάγκελα η αντιπολίτευση – Αντιφατικές δηλώσεις υπουργών

Πολιτικές φωτιές ανάβει το ενδεχόμενο για ένα δεύτερο lockdown, το οποίο άφησε ανοιχτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτίθεται στην κυβέρνηση και κινούνται στη γραμμή πως αποτελεί ομολογία κυβερνητικής ήττας και αποτυχίας στη διαχείριση της πανδημίας του κοροναϊού.

Τι φταίει;

Παράλληλα η αντιπολίτευση ζητά μέτρα στήριξης και ουσιαστικής θωράκισης του ΕΣΥ και επαναφέρει αιτήματα σε σχέση με τη λειτουργία των σχολείων (τάξεις με λιγότερους μαθητές).

Ταυτόχρονα από δεν αφήνεται ασχολίαστο το γεγονός ότι ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης αποστασιοποιείται από τη δήλωση του Στέλιου Πέτσα ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα σε ότι αφορά το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown.

Σε κάθε περίπτωση ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων καθώς και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ δημιουργούν όχι μόνο εύλογες ανησυχίες για τι το τι μέλλει γενέσθαι με τον κοροναϊό αλλά τροφοδοτείται και η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης για το ποιος έχει την ευθύνη τυχόν απώλειας ελέγχου της κατάστασης με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη δημόσια υγεία αλλά και τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της.

Ενώ στο ίδιο πλαίσιο αυτή της πολιτικής αντιπαράθεσης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε δήλωση με την οποία να διευκρινίζει τον ακριβή αριθμό κλινών ΜΕΘ για τον κοροναϊό covid-19, καθώς και το ποσοστό πληρότητας από τις διασωληνώσεις λόγω της σύγχυσης που προκλήθηκε εξαιτίας όσων είχαν λεχθεί από μέλη της επιτροπής περί πληρότητας 60% στις ΜΕΘ covid με 67 διαδηλωνωμένους.

Βρίσκεται σε αδιέξοδο, τα έχει χαμένα

Επίθεση στην κυβέρνηση πως βρίσκεται σε αδιέξοδο και τα έχει χαμένα με την διαχείριση της πανδημίας εξαπολύει ο Νάσος Ηλιόπουλος εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κατάσταση με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων βρίσκεται στο όριο απώλειας ελέγχου με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη» τονίζει ο Νάσος Ηλιόπουλος και ζητάει «εδώ και τώρα άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, για να μειωθούν οι μαθητές ανά τάξη, και να ενισχυθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

«Η κυβέρνηση τα έχει χαμένα, αλλά δεν έχουμε καιρό για χάσιμο», τονίζει ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Ηλιόπουλου έχει ως εξής:

«Η κατάσταση με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων βρίσκεται στο όριο απώλειας ελέγχου με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.

Οι αντιφατικές δηλώσεις κορυφαίων υπουργών για ενδεχόμενο lockdown αναδεικνύουν το ολοκληρωτικό αδιέξοδο.

Επιβεβαιώνουν πως έξι μήνες δεν έχει γίνει τίποτα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, το οποίο εν μέσω πανδημίας λειτουργεί με 5.000 λιγότερους εργαζόμενους.

Ανακοινώνουν αναποτελεσματικά μέτρα για την Αττική, την ίδια στιγμή που τα σχολεία ανοίγουν χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό και η καθημερινότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι τραγική.

Εδώ και τώρα χρειάζονται άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, για να μειωθούν οι μαθητές ανά τάξη, και να ενισχυθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η κυβέρνηση τα έχει χαμένα, αλλά δεν έχουμε καιρό για χάσιμο».

Αδιανόητο

Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά, χαρακτήρισε αδιανόητο ένα δεύτερο lockdown και επέρριψε ολοκληρωτικά την ευθύνη στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για το ότι στη δεύτερη φάση του κοροναϊού απέτυχε και είναι ορατός ο κίνδυνος της απώλειας των όσων κερδήθηκαν στο πρώτο lockdown.

«Η αποτυχία της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της δεύτερης φάσης του κοροναϊού είναι ολοφάνερη. Είναι αδιανόητο να συζητάμε ξανά για lockdown στην Ελλάδα. Κινδυνεύουμε να χάσουμε ό,τι κερδίσαμε, όλοι μαζί οι Έλληνες τους πρώτους δύο μήνες της καραντίνας» υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στη ΔΕΘ.

«Μένουμε εκτεθειμένοι στον ιό και τις οικονομικές συνέπειες του. Η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για να προλάβει τις εξελίξεις. Είμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με την ανικανότητα της να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το φιάσκο με τις μάσκες στα σχολεία που κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, τα ρίχνουν ο ένας στον άλλο» σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Σφύριξαν τη λήξη πριν τελειώσει η πανδημία

Στο ίδιο ουσιαστικά πνεύμα η κα Γεννηματά είχε κινηθεί και στη δήλωση που έκανε στο πλαίσιο της συνάντησής της με την διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO.

«Είχαμε επισημάνει από την αρχή ότι η ευθύνη της είναι τεράστια και για να μας κρατήσει υγιείς, αλλά και για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας και τα τεράστια προβλήματα των εργαζομένων και των μικρομεσαίων», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και πρόσθεσε:

«Δυστυχώς, δεν παρουσιάστηκε ποτέ κανένα σχέδιο. Το μήνυμα της χαλαρότητας δόθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τα στελέχη της κυβέρνησής του. Σχεδόν σφύριξαν τη λήξη σαν να είχαμε τελειώσει με την πανδημία και σήμερα η πανδημία είναι πάλι εδώ, ο φόβος και η ανασφάλεια είναι πάλι εδώ και κινδυνεύουμε να χάσουμε τους πρώτους δύο μήνες της καραντίνας.

Δυστυχώς, είμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με την ανικανότητα της κυβέρνησης να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται. Από τα σχολεία μέχρι την καθημερινότητα των πολιτών» κατέληξε η Φώφη Γεννηματά.

 

Κριτήριο είναι η αντιλαϊκή δημοσιονομική πολιτική

Κριτήριο της κυβέρνησης δεν είναι η πραγματική προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά η συνέχιση της αντιλαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής της σχολίασε το ΚΚΕ, ζητώντας, μεταξύ άλλων, ουσιαστικά μέτρα στήριξης του ΕΣΥ ακόμα και με επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει:

«Ακόμη και σήμερα, με τα εκατοντάδες νέα κρούσματα καθημερινά και την επιδείνωση της κατάστασης στις κλίνες ΜΕΘ, η κυβέρνηση δεν προχωρά στη λήψη κανενός ουσιαστικού μέτρου θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας, με προσωπικό και υποδομές, αλλά και με ένα σχέδιο επίταξης του ιδιωτικού τομέα, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες, όπως επίσης δεν διασφαλίζει την αναγκαία προστασία στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς και σε άλλες πιθανές εστίες υπερμετάδοσης.

Αποδεικνύεται ότι κριτήριο της κυβέρνησης δεν είναι η πραγματική προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά η συνέχιση της αντιλαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής της και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων».

 

Δεν είμαστε εκεί, αλλά δεν το αποκλείουμε

Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο Σκάι για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου lockdown είπε ότι «δεν είμαστε εκεί», ωστόσο πρόσθεσε ότι «δεν αποκλείουμε τίποτα» και ανέφερε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

«Δεν είμαστε εκεί. Απλώς λέμε ότι χρειαζόμαστε να έχουμε όλες τις επιλογές στο τραπέζι» σημείωσε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε:

«Ο Πρωθυπουργός ήδη από προχθές είχε ζητήσει από την Επιτροπή των Ειδικών να καταρτιστεί ένα σχέδιο πιθανών μέτρων, το οποίο θα ενεργοποιείται με έναν τρόπο σχετικά αυτοματοποιημένο, όταν βλέπουμε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα να χειροτερεύουν. Έχει πει επίσης ότι πρέπει να έχουμε τρία βασικά κριτήρια για τα όποια νέα μέτρα:

Να είναι απλά, να είναι εφαρμόσιμα και να είναι εύκολο να ελεγχθούν. Η Επιτροπή των Ειδικών έχει προτείνει διάφορα εναλλακτικά μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, ανάλογα με την ένταση των επιδημιολογικών δεδομένων. Αυτό θα το δούμε στην πορεία.

Το πρόβλημα είναι μπροστά μας, είναι δυναμικό, εξελίσσεται και παίρνουμε πάντα τα μέτρα που χρειάζονται. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να το αντιμετωπίσουμε. Δεν αποκλείουμε τίποτα. Δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Αυτό είναι το βασικό μας μέλημα.

Στο αρχικό δίλημμα, μεταξύ οικονομίας και δημόσιας υγείας, είχαμε πει ότι δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα, είναι ψευτο-δίλημμα. Γιατί όταν αντιμετωπίζεις την υγειονομική κρίση, αντιμετωπίζεις και τις συνέπειες στην οικονομία. Οι επόμενοι έξι μήνες μέχρι να φτάσουμε σ’ ένα περιβάλλον, που αρκετός κόσμος θα μπορεί να έχει εμβολιαστεί -αν όλα πάνε καλά- θα είναι δύσκολοι. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για lockdown

Ωστόσο ο Βασίλης Κοντοζαμάνης μιλώντας Real Fm αναιρούσε ουσιαστικά όσα είχε πει ο κ. Πέτσας καθώς όπως υποστήριξε «δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος να μιλάμε για lockdown».

Ο υφυπουργός Υγείας σημείωσε πως «δεν υπάρχουν σκέψεις» για κλείσιμο κάποιων καταστημάτων, απαγόρευση κυκλοφορίας και μετακινήσεις με sms σε επίπεδο νομού στην περίπτωση που διαπιστωθεί πως η κατάσταση έχει ξεφύγει, καθώς -όπως ανέφερε- υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης απλώς με πιο αυστηρά μέτρα και με την πιστή τήρηση των οδηγιών που έχουν δοθεί όσον αφορά στη χρήση μάσκας, την τήρηση των αποστάσεων και την υγιεινή των χεριών.

Ο κ. Κοντοζαμάνης υπογράμμισε ότι υπάρχει εγρήγορση, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Επανέλαβε πως «πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχουν πετύχει τον στόχο. Η ομάδα που ανέλαβε τη διαχείριση της πρωτόγνωρης κρίσης, είπε ο υφυπουργός, είναι «πολύ καλή, έχει πάρει σωστές αποφάσεις και υπάρχει βεβαιότητα ότι θα τα καταφέρουμε ως το τέλος».

«Η κυβέρνηση ας αποφασίσει αν υπάρχει τελικά ή όχι ενδεχόμενο για νέο lockdown γιατί φαίνεται πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν συνεννοείται με τον υφυπουργό Υγείας. Οι αστοχίες διαδέχονται η μία την άλλη από την κυβέρνηση των αρίστων» σχολίασε το ΜέΡΑ25.

 

Διευκρινίσεις Κικίλια για ΜΕΘ

Στο μεταξύ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας διευκρίνισε ότι οι συνολικές κλίνες ΜΕΘ αυτή τη στιγμή είναι 930 από τις οποίες οι 229 διατίθεται αποκλειστικά για τη νοσηλεία ασθενών με κοροναϊό (223 σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, 6 σε στρατιωτικά).

Όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας «από τις 229 ΜΕΘ-Covid στην επικράτεια, είναι κατειλημμένες οι 86 και κενές οι 143, δηλαδή το ποσοστό πληρότητας είναι 37,5%» και ειδικότερα για τα νοσοκομεία της Αττικής ανέφερε ότι «από το σύνολο των 330 κλινών ΜΕΘ έχουμε διαθέσει 255 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 207 είναι κατειλημμένες και 48 κενές και 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 53 είναι κατειλημμένες και 22 κενές».

Στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι διαθέσιμες 81 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 60 είναι καλυμμένες και 21 κενές και 43 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 17 είναι κατειλημμένες και 26 κενές.

Με δεδομένη την αύξηση των εισαγωγών που παρατηρείται στα Νοσοκομεία της Αττικής, λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην Περιφέρεια, το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει το σχεδιασμό για αύξηση των κλινών ΜΕΘ-Covid, όπως έκανε και στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Πιο αναλυτικά, προστίθενται 40 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ-Covid για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της Αττικής εντός των επόμενων 7 ημερών. Το σχέδιο που ενεργοποιείται περιλαμβάνει τις εξής επιπλέον κλίνες: 12 στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», 12 στο ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο ΠΓΝ «Αττικόν», 4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και 6 στο ΓΝ Χαλκίδας.

Το Υπουργείο Υγείας, εξετάζοντας καθημερινά τα δεδομένα, έχει την δυνατότητα να θέσει σε εφαρμογή την επόμενη φάση του σχεδιασμού για περαιτέρω αύξηση των κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με COVID-19, όταν χρειαστεί.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας 236 νέων μόνιμων κλινών ΜΕΘ από τις μεγάλες δωρεές των τελευταίων μηνών. Συγκεκριμένα, 155 υπερσύγχρονες ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ από την δωρεά του ΙΣΝ θα αρχίσουν να παραδίδονται στο ΕΣΥ πριν το τέλος του έτους.

Επίσης, ολοκληρώνεται εντός του Οκτωβρίου η εμβληματική δωρεά της Βουλής των Ελλήνων για την κατασκευή 50 κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «H Σωτηρία».

Τέλος, αναμένεται έως τα τέλη Οκτωβρίου και η παράδοση 8 ΜΕΘ και 4 ΜΑΦ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας από την δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, της κας Αγγελικής Φράγκου και της ΙΟΝ Α.Ε.».

Πηγή: in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου