Ειδήσεις

Τούρκος υπουργός: Υπάρχουν νησιά που δεν ανήκουν ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Τουρκία

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ Καϊμακτσί, μίλησε σε σεμινάριο του EPC, αναφορικά με όλα τα φλέγοντα ζητήματα των ημερών

Αποκλιμάκωση προβλέπει ο Φαρούκ Καϊμακτσίαναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Μιλώντας σε σεμινάριο του EPC (European Policy Center – δεξαμενή σκέψης των Βρυξελλών), ο Φαρούκ είπε ότι αναμένει πρόοδο τις επόμενες μέρες με ένα οδικό χάρτη για την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Φαρούκ Καϊμακτσί έκανε λόγο για έναρξη διαλόγου και σημείο αφετηρίας – για την Τουρκία – την ανανέωση της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας του 2016 για το μεταναστευτικό, με ανανέωση της προοπτικής ενταξιακών διαπραγματεύσεων, φιλελευθεροποίηση της βίζας, επιτάχυνση των συνομιλιών για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και επανέναρξη των διαλόγων υψηλού επιπέδου.

Όπως δήλωσε «δεν ξέρω ποιος θα χρησιμοποιεί υδρογονάνθρακες σε 20 χρόνια» καθώς «όλοι στρέφονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», αλλά τόνισε ότι «ας τους μετατρέψουμε σε πηγή συνεργασίας». Πρότεινε, μάλιστα, ο αγωγός EastMED να μετατραπεί σε κοινό project για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, «να γίνει ο άνθρακας και το ατσάλι της περιοχής, όπως ο άνθρακας και το ατσάλι έφεραν κοντά Γαλλία και Γερμανία».

Επανέλαβε, δε, την τουρκική πρόταση για πολυμερή διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή και των Ελληνοκυπρίων όπως είπε. «Η Τουρκία δεν εκφοβίζει την Ελλάδα ή την Κύπρο», είπε, απλά υποστηρίζει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, τους οποίους «κορόιδεψαν» οι Ελληνοκύπριοι, «κοροϊδεύοντας» και την Ε.Ε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική πορεία της Τουρκίας πληγώθηκε λόγω της εισόδου στην Ε.Ε. μόνο των Ελληνοκυπρίων, όπως είπε, οι οποίοι «απέρριψαν το σχέδιο Ανάν» και προχώρησαν με το πάγωμα ενταξιακών κεφαλαίων. «Χάσαμε τη χρυσή ευκαιρία του 2004», τόνισε.

Σχολιάζοντας την ομιλία της Προέδρου της Κομισιόν για την κατάσταση στην Ένωση, ο Φαρούκ Καϊμακτσί υπενθύμισε «θα ήθελα να θυμίσω σε όλους ότι η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα» σημείωσε ότι η Πρόεδρος «ήταν προσεκτική στις διατυπώσεις της, αλλά δεν είναι η Τουρκία που θέλει να απομακρυνθεί από την ΕΕ, παραμένει δεσμευμένη στην ευρωπαϊκή της πορεία».

Σημείωσε ότι «ωστόσο η Πρόεδρος αποτύπωσε το πρόβλημα: η Ε.Ε. όμηρος κρατών μελών, με εθνικιστικά μοτίβα, στενόμυαλες εθνικιστικές ιδέες». Ανέφερε δε ότι ένας Βρετανός συνομιλητής του του είπε ότι ένας από τους λόγους του Brexit ήταν «γιατί μερικές χώρες κρατάνε την ΕΕ όμηρο».

Σε σχέση με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «κάνει σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού», όπως είπε «αγνοώντας του Τουρκοκυπρίους». Σημείωσε δε ότι οι τουρκικές γεωτρήσεις αποτελούν απάντηση σε αυτή την πολιτική.

Ο Φαρούκ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι θέλει να περιορίσει την Τουρκία και να κάνει την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο αποκλειστικά ελληνική λίμνη. Χαρακτήρισε τις ελληνικές θέσεις περί εύρους υφαλοκρηπίδας «παράλογες» και είπε παρουσιάζοντας σχετικούς χάρτες «αφήνω στην κρίσης σας αν και κατά πόσο η Τουρκία προβαίνει σε παραβιάσεις». Ο αναπληρωτής Υπουργός παρέθεσε και την τουρκική θέση για το Καστελόριζο και την επιρροή της υφαλοκρηπίδας του. Σημείωσε δε ότι «υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο που δεν ανήκουν ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Τουρκία και για αυτά συζητάμε 46 χρόνια».

Στη συνέχεια παρέθεσε υποθέσεις (Κροατία – Σλοβενία) όπου η Ε.Ε. κράτησε ουδέτερη στάση μεταξύ αντιμαχομένων κρατών σε σχέση με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Όπως είπε «κατανοούμε την αλληλεγγύη του club, αλλά δεν μπορείς να υποστηρίζεις τυφλά κάποιον που κάνει λάθος», παραθέτοντας δικαστικές αποφάσεις για υποθέσεις όπως της Ιταλίας με τη Μάλτα και των Νήσων στη Μάγχη. «Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα παίχτης και διαιτητής», δήλωσε, και ανέφερε ότι οι συζητήσεις για την απεμπλοκή (de – confliction) στο ΝΑΤΟ είναι η σωστή κίνηση, «διότι το ΝΑΤΟ δεν παίρνει το μέρος κανενός».

Ο ίδιος δήλωσε σήμερα ότι μετά από τις εκλογές στην τουρκοκυπριακή κοινότητα αναμένει επανέναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό, όπως είπε όμως «με καταληκτική ημερομηνία, καθώς δεν μπορούμε να συζητάμε για πάντα». «Συζητάμε το κυπριακό για 60 χρόνια. Νομίζουμε ότι οι Ελληνοκύπριοι μάλλον δεν ψάχνουν για λύση. Αν ξεκινήσουμε πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες παράμετροι και χρονοδιάγραμμα», σημείωσε. «Αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και  το χρονικό όριο, τότε οι Τουρκοκύπριοι θα προσέλθουν στο διάλογο ευχαρίστως – αλλιώς δεν καταλήγουμε πουθενά».

Πηγή: ethnos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου