Ειδήσεις

Τσαβούσογλου: “Μαξιμαλιστική” η στάση της Ελλάδας-Όσο υπάρχει ο Χάρτης της Σεβίλλης, δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις

Με φόντο το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο μεταξύ Βερολίνου, Αθήνας και Άγκυρας προκειμένου να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές πριν από την Σύνοδο Κορυφής, νέες “ρουκέτες” κατά τις Ελλάδας έριξε σε συνέντευξή του στο CNN Turk ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Αυτή τη φορά έθεσε ως προαπαιτούμενο για την έναρξη ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου να ανακοινώσει η Ελλάδα ότι δεν αποδέχεται τον Χάρτη της Σεβίλλης για τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τσαβούσογλου: Όσο υπάρχει ο Χάρτης της Σεβίλλης, δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις

“Ως δικαιολογία για την στρατικοποίηση των νησιών λένε πως υπάρχει απειλή από την Τουρκία. Ενώ δεν έχει γίνει καμία επίθεση στα νησιά αυτά. Επίσης, αν θα γίνει μια στρατιωτική επέμβαση από την Τουρκία εκείνα τα όπλα (τα ελληνικά) δεν θα έχουν κανένα όφελος! H Eλλάδα πρώτα πρέπει να ανακοινώσει πως δεν αποδέχεται τον Χάρτη της Σεβίλλης. Οσο παραμένει αυτός ο Χάρτης δεν είναι δυνατόν να λύσουμε τα προβλήματα. Σήμερα μπορούμε να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές, όμως πώς θα λύσουμε τα προβλήματα; H Eλλάδα θα μας πει πως αυτά τα μέρη της ανήκουν και θα μας πει “φύγε απο εδώ”. Αυτό δεν είναι δυνατόν. Oσο υπάρχει ο Χάρτης αυτός δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις, αλλά κι αν γίνουν δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα”, ανέφερε.

“Να εγκαταλείψει η Ελλάδα την μαξιμαλιστική της συμπεριφορά”

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, χαρακτήρισε μαξιμαλιστική τη συμπεριφορά της Ελλάδας στη συνέντευξή του στο CNN Turk: “Με όλες αυτές τις δηλώσεις που κάνει, η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη μαξιμαλιστική της συμπεριφορά. Εμείς αυτό που λέμε είναι πως διαπραγματευόμαστε με όλους. Όταν η Ελλάδα ξεκινά να θέτει προϋποθέσεις, τότε έχουμε κι εμείς προϋποθέσεις. Έχουμε θέσεις και θέλουμε να τις βγάλουμε μπροστά. Οι θέσεις της Ελλάδας είναι αδύναμες, δεν θέλουν να βρεθεί λύση σε σημαντικά ζητήματα. Πρέπει να συζητήσουμε για το συνολικό πακέτο, όχι για κάθε ένα ξεχωριστά. Έχουμε κάνει ειλικρινείς προσφορές για να λύσουμε τα ζητήματά μας με την Ελλάδα. Δείξαμε καλές προθέσεις, αλλά η Ελλάδα δεν τις δέχεται”.

Για “συντήρηση” το Oruc Reis

Ο Τσαβούσογλου προανήγγειλε ότι το Oruc Reis θα επιστρέψει στις θάλασσες και ότι βρίσκεται στο λιμάνι της Αττάλειας για συντήρηση μερικών εβδομάδων: “Ο υπουργός Ενέργειας καθορίζει πόσες έρευνες θα κάνει το πλοίο μας σε μια περιφέρεια. Στις σεισμικές έρευνες, το πλοίο πηγαίνει από την ανατολή στη δύση, από τον βορρά στο νότο και ρίχνει καλώδια. Βγάζουμε Navtex ανά περιοχή δράσης. Είπαμε πως αυτές οι δραστηριότητες θα έχουν διάρκεια 90 ημερών. Υπάρχει προκαθορισμένη περιοδική συντήρηση για τα πλοία αυτά. Έπειτα από τη συντήρηση αυτή, το πλοίο επιστρέφει στο λιμάνι και βγαίνει στις θάλασσες. Επιστρέφει στα καθήκοντά του. Τα Γιαβούζ και Μπαρμπαρός επέστρεψαν στην περιφέρεια και κάνουν τη δουλειά τους. Η συντήρηση κρατά μερικές εβδομάδες”.

“Δεν έχουμε ενεργοποιήσει τα πυραυλικά συστήματα S-400”

Οι S-400 δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα. Ο στρατός μας ξέρει πώς πρέπει να γίνει αυτό. Έχουμε αγοράσει αυτά τα συστήματα λόγω απόλυτης ανάγκης”, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξη που παραχώρησε αργά χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Αρχικά, η Άγκυρα επρόκειτο να θέσει σε λειτουργία τους S-400 τον Απρίλιο, αλλά τα σχέδια αναθεωρήθηκαν λόγω της πανδημίας Covid-19.

Η Τουρκία αγόρασε πέρυσι από τη Ρωσία έναν αριθμό αυτών των πυραυλικών συστημάτων, με αποτέλεσμα η Ουάσινγκτον να αναστείλει τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα του αμερικανικού “αόρατου” μαχητικού αεριωθουμένου F-35.

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως η Τουρκία διακινδυνεύει να της επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις, αν αναπτύξει τους ρωσικής κατασκευής S-400.

Τι είναι ο Χάρτης της Σεβίλλης που “τρομάζει” την Τουρκία

Δεν είναι η πρώτη φορά που στην τουρικική ρητορική μπαίνει ο “Χάρτης της Σεβίλλης” και το αίτημα να “αποτάξει” η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση όσα αυτός o χάρτης περιλαμβάνει.

Αυτή τη φορά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο CNN Turk, έθεσε ως προαπαιτούμενο για την έναρξη ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου να ανακοινώσει η Ελλάδα ότι δεν αποδέχεται τον “Χάρτη της Σεβίλλης” για τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ποιος είναι, όμως, αυτός ο χάρτης που τόσο ενοχλεί την Τουρκία;

Ο χάρτης που “στοιχειώνει” την Τουρκία

Ο “Χάρτης της Σεβίλλης” δημιουργήθηκε όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Συνηθίζεται να αποκαλείται και “χάρτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Εκπονήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και από τότε “στοιχειώνει” τους Τούρκους στρατηγικούς σχεδιαστές. Σε αυτόν καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. Καθορίζονται, δηλαδή, τα μέγιστα όρια για την Ελλάδα και την Κύπρο, χρησιμοποιώντας την ακτή κάθε κατοικημένου ελληνικού νησιού –ανεξάρτητα από το μέγεθός του και την εγγύτητά του στις τουρκικές ακτές.

Πάγια θέση της Τουρκίας είναι ότι αυτές οι οριοθετήσεις είναι άδικες. Μάλιστα, σε αντιδιαστολή με τον χάρτη της Σεβίλλης, ο χάρτης της συμφωνίας θαλάσσιων συνόρων Τουρκίας-Λιβύης εκτείνεται από τη νοτιοδυτική γωνία της Τουρκίας έως την αντίθετη ακτή στην ανατολική Λιβύη.

χάρτης σεβίλλης

Το ερώτημα της Χουριέτ στην Κομισιόν για τον “Χάρτη της Σεβίλλης”

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι πρόσφατα -στα τέλη Αυγούστου- και εν μέσω της κρίσης που έχει ξεσπάσει στην Ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ υπέβαλε ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το “Χάρτη της Σεβίλλης”. Ρώτησε εάν αποτελεί σημείο αναφοράς για ακαδημαϊκές μελέτες ή εάν αντικατοπτρίζει τη νομική θέση της ΕΕ για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

Η Κομισιόν -σύμφωνα με τη Χουριέτ- απάντησε: “Οι εξωτερικές εκθέσεις που εκπονούνται από (εξωτερικούς) θεσμούς δεν συνιστούν επίσημα έγγραφα της ΕΕ και δεν έχουν νομική και πολιτική ισχύ για την ΕΕ“, προσθέτοντας πως “θέματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών και τη χρήση των πόρων στα ύδατα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο καλή τη πίστει, βάσει του διεθνούς δικαίου και μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων σύμφωνα με τις σχέσεις καλής γειτονίας“, παραπέμποντας τα κράτη να αντιμετωπίσουν την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και την εκμετάλλευση των πόρων τους μόνο μέσω της οδού του διαλόγου και το διεθνές Δίκαιο.

Σημειώνεται ότι ενδεικτικό της τουρκικής επιμονής κατά του χάρτη είναι το γεγνός ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ανέφερε ότι “όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι το κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τα 83 εκατομμύρια των πολιτών δεν θα δεχθούν με κανέναν τρόπο την φυλάκιση στις ακτές μας με αυτόν τον χάρτη της Σεβίλλης ή με σειρά παρόμοιων απαιτήσεων και πρακτικών”.

Πηγή: thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου