Τοπικές Ειδήσεις

Ανοικτό Κέντρο για άστεγους και υπνωτήριο με 20-25 θέσεις

Σε αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τα θέματα των αρμοδιοτήτων του, προέβη χτες σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Τριάντος, ενώ αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου με τις ελλείψεις γιατρών.
«Βρισκόμαστε στη διαδικασία κατάρτισης των τελικών σχεδίων για τον Ξενώνα των Αστέγων. Είχαμε στείλει την αρχική πρόταση, έγιναν κάποιες διορθώσεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τώρα, θα προωθηθεί στην Διαχειριστική Αρχή για έγκριση. Από εκεί και πέρα θα γίνει διαγωνισμός για τη μίσθωση του χώρου και αργότερα, θα προχωρήσουμε στην προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού με στόχο έως το τέλος του έτους, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Η δημοτική αρχή προσανατολίζεται να ιδρύσει Ανοιχτό Κέντρο για τους άστεγους αλλά και υπνωτήριο με 20 – 25 θέσεις. Σε αυτούς τους χώρους θα υπάρχουν και πλυντήρια για να μπορούν όσοι έρχονται να κάνουν ένα μπάνιο, να αλλάζουν ρούχα και να τα πλένουν. Το μηνιαίο ενοίκιο ανέρχεται στα 4.500 ευρώ περίπου», ανέφερε, σχετικά με τις προνοιακές δομές.
Ερωτηθείς για τον αριθμό των αστέγων στο νησί της Ρόδου, ο αντιδήμαρχος δήλωσε: «Όταν μιλάμε για άστεγους, δεν αναφερόμαστε σε όσους κοιμούνται στα παγκάκια. Υπάρχουν και κάποιοι που κάνουν κατάληψη σε ακατοίκητα κτήρια ή σε εγκαταλελειμμένα σπίτια, σε διάφορα σημεία της πόλης. Αρκετοί από αυτούς αρνούνται να μπουν σε σπίτια κι επιμένουν να κοιμούνται έξω. Θα γίνει μια προσπάθεια να τους πείσουμε να έρχονται στον Ξενώνα που θα ιδρύσουμε, ώστε να έχουν ιατρική παρακολούθηση, μέριμνα, ψυχολογική υποστήριξη ενώ θα έχουμε κι ένα λογιστή ο οποίος θα τους βοηθάει στα φορολογικά τους ώστε να μπορούν να λαμβάνουν τα επιδόματα που χορηγούνται. Επίσης θα προσπαθήσουμε να τους βοηθάμε να βρίσκουν κι εργασία, εφόσον θέλουν κι έχουν τις δυνατότητες να δουλέψουν».
Για τον Τομέα του Προγραμματισμού, ο κ. Τριάντος ανέφερε πως υπάρχουν δρομολογημένες δράσεις με σημείο αναφοράς το Πράσινο Ταμείο: «Θέλουμε να υλοποιήσουμε την προγραμματική σύμβαση, ενώ προσανατολιζόμαστε σε τρία βασικά σχέδια: α. στην αναβάθμιση των παιδικών σταθμών (σε όποια σημεία δεν υπάρχουν παιδικές χαρές) β. στην αξιοποίηση κοινοχρήστων χώρων για να διαμορφώσουμε τα λεγόμενα ‘πάρκα τσέπης’ (μικρά πάρκα για να αναβαθμίσουν την εικόνα και λειτουργία σε διάφορα σημεία της Ρόδου) γ. στη δημιουργία ενός πάρκου μέσα στο ιδιόκτητο οικόπεδο του ΔΟΠ όπου θα τοποθετήσουμε όργανα άθλησης για ΑΜΕΑ.
Εάν υπάρχει χώρος και πόροι, θα προσπαθήσουμε να βρούμε υποδομές για να στεγάσουμε υπηρεσίες και γραφεία για κακοποιημένα παιδιά και όσες υπηρεσίες σχετίζονται με την παραβατικότητα των νεαρών παιδιών.
Επίσης, ξεκινάμε την καταγραφή των παιδικών σταθμών (επειδή δεν έχουν όλοι οι παιδικοί σταθμοί ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς). Είναι ένα κομμάτι το οποίο χρήζει μεγάλης προσοχής για να μπορέσουμε να κάνουμε μεγαλύτερες παρεμβάσεις».

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Γ.Ν.ΡΟΔΟΥ
Ο κ. Τριάντος αναφέρθηκε ακόμη (με την ιδιότητά του ως γιατρός) και στη λειτουργία του Γ.Ν. Ρόδου με αφορμή την έλλειψη αναισθησιολόγων, τονίζοντας τα εξής:
«Είναι ένα ζήτημα, στο οποίο πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί λύση και μάλιστα οριστική με όλα τα κίνητρα που προβλέπονται για την προσέλκυση γιατρών σε όλα τα τμήματα –όχι μόνον στο αναισθησιολογικό.
Ήδη έχει δημιουργηθεί ένα σοβαρότατο πρόβλημα στο Γ.Ν. Ρόδου με τους ασθενείς που χρειάζονται να νοσηλευτούν στην ΜΕΘ. Οι τέσσερις κλίνες της ΜΕΘ που λειτουργούν τώρα, σύμφωνα με το υπάρχον προσωπικό είναι καλυμμένες ενώ υπάρχουν ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Εκτιμώ πως απαιτούνται παρεμβάσεις από όσους έχουν την δυνατότητα να ζητήσουν λύσεις από το Υπουργείο Υγείας και από την 2η ΥΠΕ. Υπάρχουν κάποιες προτάσεις για την επιδότηση γιατρών κάποιων ειδικοτήτων, όπως είναι οι αναισθησιολόγοι κι ευελπιστούμε να υλοποιηθούν.
Με το θεσμό των επικουρικών γιατρών, ποτέ δεν είσαι σίγουρος εάν και πόσο ο κάθε γιατρός θα μείνει στη Ρόδο. Μην ξεχνάμε ότι το Γ.Ν.Ρόδου έχει πολύ μεγάλη κίνηση, καλύπτει τα Δωδεκάνησα και όχι μόνον ενώ οι συνθήκες εργασίας δεν είναι τόσο άνετες. Γιατροί και νοσηλευτές εργάζονται πέραν των δυνατοτήτων τους».
Ο κ. Τριάντος είπε ακόμη πως άρχισαν να γίνονται χειρουργεία, αλλά με την αποχώρηση και του τελευταίου επικουρικού αναισθησιολόγου δεν μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω πέραν των επειγόντων και εκτάκτων χειρουργείων.
«Το να παίρνουμε για λίγες ημέρες αναισθησιολόγους από τα άλλα νησιά, δεν λύνει το πρόβλημα. Είναι αναπόφευκτο, ο χειρουργικός τομέας, να δέχεται πίεση. Ο κόσμος πιέζει τους γιατρούς κι εκείνοι προσπαθούν να ανταποκριθούν όπως μπορούν. Κρίνεται πλέον αναγκαίο, να δοθούν οριστικές λύσεις…» κατέληξε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου