Ειδήσεις

MyData – Μύθοι και Πραγματικότητα!

Πολλά έχουν ειπωθεί και θα ειπωθούν ακόμα περισσότερα, για το εγχείρημα της Δημόσιας Διοίκησης, την εφαρμογή δηλαδή των ηλεκτρονικών βιβλίων μέσω της πλατφόρμας MyData.

Τα MyData έχουν μπει για τα καλά στη ζωή των επιχειρήσεων και των Λογιστών, αποτελούν δε σημείο προστριβής μεταξύ των Λογιστών – Φοροτεχνικών, για θέματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.

Ας δούμε όμως συνοπτικά ποια είναι τα δεδομένα που δόθηκαν από τη Δημόσια Διοίκηση για την εφαρμογή των MyData.

Η Δημόσια Διοίκηση μέσω της ΑΑΔΕ μας έδωσε τρία χαρακτηριστικά για να λειτουργήσει η συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Το πρώτο είναι η κωδικοποίηση των παραστατικών, έτσι ώστε όλες οι συναλλαγές να γίνονται με συγκεκριμένα κωδικοποιημένα παραστατικά.

Το δεύτερο είναι η κωδικοποίηση για την ενημέρωση του εντύπου ΦΠΑ και το τρίτο η κωδικοποίηση για την ενημέρωση του εντύπου Ε3.

Όπως εύκολα διαπιστώνουμε πουθενά δεν υπάρχει η εμπλοκή της λογιστικής επιστήμης και αυτό αποτελεί ένα σημείο τριβής κι αν θέλετε ένα σημείο για το οποίο υπάρχουν έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες, ακόμα και φωνές που ζητούν την οριστική κατάργηση της υλοποίησης, ή στην καλύτερη περίπτωση την εφαρμογή μόνο των εσόδων.

Η Δημόσια Διοίκηση λοιπόν μέσα από αυτά τα τρία χαρακτηριστικά θεώρησε ότι μια συναλλαγή η οποία ενημερώνει το έντυπο ΦΠΑ και το έντυπο Ε3 αυτομάτως είναι μια συναλλαγή γνωστή προς τη Διοίκηση επομένως εύκολα μπορεί να ελεγχθεί ως προς τη φοροδιαφυγή τόσο του ΦΠΑ όσο και του φόρου εισοδήματος.

Σε μια άλλη οργανωμένη και κυρίως απλουστευμένη ως προς το φορολογικό σύστημα χώρα, το παραπάνω εγχείρημα θα μπορούσε ίσως να πετύχει από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του.

Αντιθέτως στην Ελλάδα αποδεικνύεται στην πράξη ότι μια υλοποίηση η οποία κατατέθηκε με συγκεκριμένο σχεδιασμό το 2018, πέντε χρόνια μετά και αφού έχουν εκδοθεί πληθώρα αποφάσεων, προσπαθούμε να διαβιβάσουμε ακόμα τα έσοδα της επιχείρησης που εκδίδονται από την ίδια.

Γιατί λοιπόν δεν προχωράει το εγχείρημα όπως θα ήθελε η Διοίκηση και υπάρχουν τέτοιες καθυστερήσεις και συνεχόμενες παρατάσεις ως προς τους χρόνους διαβίβασης;

Είναι οι εταιρείες λογισμικού που δεν μπορούνε να υλοποιήσουν το συγκεκριμένο σχεδιασμό;

Είναι το ίδιο το εγχείρημα το οποίο προσπαθεί πολύ φιλόδοξα να προσαρμοστεί σε ένα δαιδαλώδες και χαοτικό φορολογικό σύστημα το οποίο ισχύει στην Ελλάδα;

Είναι ο λογιστικός κλάδος που δεν έδωσε τις σωστές πληροφορίες προς τη Δημόσια Διοίκηση;

Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα δεν είναι μία, είναι πολλές για το κάθε ερώτημα.

Μια εύκολη απάντηση θα ήταν ότι ευθύνονται όλα τα παραπάνω μαζί.

Τι αποτελεί μύθο όμως και τι τελικά είναι πραγματικότητα;

H Δημόσια Διοίκηση επικαλέστηκε πρωτίστως ότι με την εφαρμογή των Mydata θα πατάξει τη φοροδιαφυγή. Εξυπηρετείται πράγματι αυτός ο στόχος;

Κατά την άποψή μου αυτό αποτελεί ένα μύθο, για τον απλούστατο λόγο ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τη νοοτροπία της φοροδιαφυγής, θα συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν όπως το έκαναν και τα προηγούμενα χρόνια.

Ένα δεύτερο στοιχείο το οποίο αποτελεί μύθο, είναι το γεγονός πως η Διοίκηση θεώρησε ότι όλες οι εμπορικές συναλλαγές μπορούν να περάσουν μέσα από την πλατφόρμα MyData.

Αυτό αναδεικνύει και την έλλειψη επιστημονικότητας, αλλά και την προχειρότητα με την οποία προσεγγίστηκε η όλη υλοποίηση από τη Δημόσια Διοίκηση.

Μύθο αποτελεί επίσης ότι όλα θα γίνονται εύκολα κι απλά με ένα κλικ, μειώνοντας το λειτουργικό και διοικητικό κόστος των επιχειρήσεων.

Πολλά ακόμα μπορούμε να αναφέρουμε ως μύθους που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας και στη λεπτομέρειά τους.

Υπάρχουν όμως και κάποια θετικά που αποτελούν την πραγματικότητα των mydata.

Το κυριότερο θεωρώ, είναι η πραγματική εικόνα και η πληροφόρηση των συναλλαγών που έχουν γίνει για την επιχείρηση. Είτε αφορά τα έσοδα, είτε τα έξοδα της.

Ένα δεύτερο είναι η ταχύτητα ενημέρωσης των βιβλίων, για τις εγγραφές εσόδων και τέλος η αναζήτηση «χαμένων» παραστατικών από την επιχείρηση.

Συμπερασματικά, το εγχείρημα των ΜyData ήρθε να αναδείξει με τον πλέον τρανταχτό τρόπο, την ανάγκη απλοποίησης του φορολογικού συστήματος και των συναλλακτικών διαδικασιών των επιχειρήσεων.

Μπάμπης Αντωνής

Λογιστής – Φοροτεχνικός

Σύμβουλος μηχανογράφησης επιχειρήσεων

Πηγή taxvoice.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου