Σύσκεψη με αντικείμενο συζήτησης το μεταναστευτικό πρόβλημα, πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ρόδου Αιμιλίας Μέρη και του δημάρχου Αλέξανδρου Κολιάδη παρουσία της λιμενάρχη Ρόδου, Μαρίας Κηπόσογλου, στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., των αντιδημάρχων Κώστα Χαλκιά, Γιώργου Πάττα, Θωμά Σωτρίλλη, Γιώργου Βαρέλη, του δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Ζανεττούλλη, του δημοτικού σύμβουλου Βαγγέλη Μανδρακού, του γραμματέα της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Μουτσάκη και συνεργάτη του βουλευτή Δωδεκανήσου, Γιάννη Παππά.
Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο κ. Κολιάδης έκανε γνωστό ότι προτάχθηκε η λύση της ταχύτερης μεταγωγής των μεταναστών από τη Ρόδο στα κέντρα υποδοχής της Κω και της Λέρου. Ο ίδιος πρότεινε την δρομολόγηση ενός πλοίου που θα μεταφέρει αποκλειστικά τους μετανάστες. Τόνισε επίσης την ανάγκη στελέχωσης των λιμενικών και αστυνομικών υπηρεσιών με περισσότερο προσωπικό.
«Εμείς ξεκαθαρίσαμε τη θέση μας στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Είμαι κάθετα αντίθετοι στην δημιουργία δομής στη Ρόδο. Πρέπει οπωσδήποτε να λυθεί το πρόβλημα. Η κατάσταση που αντικρίζουμε στο κέντρο της πόλης με τα πάρκα να είναι γεμάτα από μετανάστες, ενώ πλησιάζει ο χειμώνας, είναι ό,τι χειρότερο και δυσφημίζει το νησί μας», είπε ο κ. Κολιάδης και πρόσθεσε πως:
«Επιτέλους είχαμε μία συνάντηση με την Εισαγγελέα τη λιμενάρχη και εκπροσώπους της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να συζητήσουμε την πρόταση που υποβάλαμε για τη δημιουργία ενός προσωρινού χώρου συγκέντρωσης στο λιμάνι, όπου θα γίνεται πιο άμεσα η ταυτοποίηση και μεταφορά τους.
Βεβαίως πρέπει να πιέσουμε το Υπουργείο Μετανάστευσης να στείλει περισσότερους λιμενικούς και αστυνομικούς στο νησί μας προκειμένου να διεκπεραιώνεται ταχύτερα η διαδικασία ταυτοποίησης. Κυρίως όμως συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να επισπεύδεται η μεταφορά τους στα Κέντρα Υποδοχής στην Κω και στη Λέρο, κάτι που δεν συμβαίνει στην παρούσα φάση. Για κάποιον άγνωστο λόγο μεταφέρονται στη Μαλακάσα συνοδεία αστυνομικών, οι οποίοι λείπουν πέντε μέρες από τη βάση τους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ποικίλα προβλήματα».
Η λύση της δημιουργίας μίας πρόχειρης και προσωρινής δομής φιλοξενίας των μεταναστών στο λιμάνι, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος δεν απορρίφθηκε οριστικά.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κολιάδης, τόσο η εισαγγελέας όσο και η λιμενάρχης, δεν είχαν αντιληφθεί πως η πρόταση της δημοτικής αρχής αφορούσε στην δημιουργία μίας δομής με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης. Αναμένεται πλέον η απάντηση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
«Η στάση των εκπροσώπων της ΕΛ.ΑΣ. και της λιμενάρχη ήταν θετική. Μας δήλωσαν ότι είναι στη διάθεσή μας ώστε όλοι μαζί να πιέσουμε το υπουργείο να δώσει άμεσα τις αναγκαίες λύσεις.
Ως δημοτική αρχή πήραμε την πρωτοβουλία, παρόλο που δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα, να μην επιτρέψουμε να συνεχισθεί αυτή η ολιγωρία.
Η πρότασή μας είναι να ενισχυθεί η γραμμή με ένα πλοίο που θα μεταφέρει μόνο τους μετανάστες του νησιού στην Κω και στη Λέρο. Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να βρεθεί κάποια άλλη λύση, την οποία περιμένουμε πλέον να μας τη δώσει επίσημα το Υπουργείο. Κανένα επίσημο έγγραφο δεν έχουμε μέχρι στιγμής στα χέρια μας. Εμείς έχουμε στείλει την επιστολή με τις θέσεις μας παντού. Πήραμε απάντηση από τη λιμενάρχη, την Εισαγγελέα όχι όμως από το Υπουργείο.
Μας προκαλεί αρνητική εντύπωση το γεγονός αυτό. Για μία ακόμη φορά θα ήθελα να τονίσω ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στη δημιουργία δομής φιλοξενίας στο νησί μας και επιμένουμε σε αυτό.
Tόσο η εισαγγελέας όσο και η λιμενάρχης μας δήλωσαν ότι δεν αντιλήφθησαν πως μιλούσαμε για τη δημιουργία ενός προσωρινού χώρου συγκέντρωσης μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Στόχος είναι να μη βρίσκονται διάσπαρτοι στα πάρκα οι μετανάστες, αλλά σε ένα ελεγχόμενο και φυλασσόμενο χώρο. Εφόσον το Υπουργείο Μετανάστευσης αποδεχθεί την πρότασή μας για την Ακαντιά, εισαγγελέας, λιμενάρχης και αστυνομία δεν έχουν καμία αντίρρηση εφόσον βέβαια γίνει οργανωμένα, πράγμα εφικτό. Επαναλαμβάνω ωστόσο ότι η καλύτερη λύση είναι η γρήγορη μεταγωγή τους στις οργανωμένες δομές».
Δεν θα σταματήσουμε να πιέζουμε για την ενίσχυση των λιμενικών και αστυνομικών υπηρεσιών με προσωπικό. Ήρθαν ενισχύσεις όμως δεν είναι αρκετές. Η Ρόδος βάλλεται. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Μαζί με τη Σύμη και την Τήλο, βάλλεται περισσότερο από κάθε άλλο νησί. Έχει δημιουργηθεί μία …τρύπα σε αυτή την περιοχή του Αιγαίου, πράγμα που γνωρίζουν οι διακινητές και γι’ αυτό δεν σταματούν οι ροές», είπε ο κ. Κολιάδης σημειώνοντας ότι η εισαγγελέας δεσμεύθηκε ότι θα μας βοηθήσει τη δημοτική αρχή να λάβει το συντομότερο δυνατό την απάντηση από το υπουργείο.
Τέλος ο κ. Κολιάδης σχολίασε την απουσία στελεχών της μείζονος αντιπολίτευσης από τη σύσκεψη στο γραφείο της εισαγγελέως λέγοντας ότι: «Όποιος θέλει να λυθεί το πρόβλημα, ήταν σήμερα εδώ. Αντίθετα όποιος δεν το επιθυμεί και αρκείται στην άσκηση αντιπολίτευσης σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, ήταν απών.
Μη νομίζετε όμως ότι μας ενόχλησαν οι απουσίες. Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από τη στιγμή που απουσίαζαν από τη συνεδρίαση λογοδοσίας τα εννέα από τα 10 μέλη της μείζονος αντιπολίτευσης. Και δεν το αναφέρω αυτό με καμία δόση ειρωνείας.
Είναι πολύ λυπηρό να είναι παρόντες όλοι οι σύμβουλοι και οι ανεξάρτητοι και να απουσιάζουν τα εννέα από τα 10 μέλη της μείζονος αντιπολίτευσης πλην του δημοτικού συμβούλου που έθεσε το θέμα. Θα μας έκανε παρόλα αυτά θετική εντύπωση αν τους βλέπαμε σήμερα εδώ.
Δυστυχώς όμως επαληθεύθηκε για μία ακόμη φορά ότι το πρόβλημα θα το λύσουμε εμείς μόνοι μας και να είστε βέβαιοι ότι θα το κάνουμε».