• Κατηγορηματικός ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μόνιμη δομή, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Μετανάστευσης Μάνος Λογοθέτης • Ποια είναι η στάση των βουλευτών Δωδεκανήσου
Η κυβέρνηση είναι στην αναζήτηση ενός χώρου 1-2 στρέμματα στη Ρόδο, για να δημιουργηθεί ένας προσωρινός χώρος, όπου εκεί θα συγκεντρώνονται οι μετανάστες για λίγα 24ωρα μέχρι τη μεταγωγή τους στην ενδοχώρα, ώστε να μην παρουσιάζει το ιστορικό κέντρο της πόλης αυτή την εικόνα με τους παράνομους μετανάστες που έχουν κατακλύσει τα κεντρικότερα σημεία, ακόμη και μπροστά από την Αστυνομία!
Αυτό δήλωσε ο γενικός γραμματέας Μετανάστευσης Μάνος Λογοθέτης μιλώντας στην εκπομπή του Τέρη Χατζηιωάννου στον Ρ/Σ Κόσμος, με αφορμή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει τα τελευταία 24ωρα στο νησί, σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, βουλευτών κ.λπ. για το αν προωθείται η δημιουργία δομής ή μίας πρόχειρης εγκατάστασης για τη συγκέντρωση των μεταναστών μέχρι τη μεταγωγή τους.
Ο κ. Λογοθέτης αποκάλυψε ότι οι συζητήσεις ξεκίνησαν από πέρυσι και υποστήριξε ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης η δημιουργία δομής στη ναυαρχίδα του τουρισμού.
Ο γενικός γραμματέας ανέφερε συγκεκριμένα:
Από πέρυσι έχουμε συμφωνήσει ότι αντί να βρίσκονται οι άνθρωποι αυτοί αφότου έρχονται μέσα στο κέντρο της πόλης, θα πρέπει να βρούμε έναν χώρο περιφραγμένο, να στήσουμε μία μεγάλη σκηνή για να μένουν εκεί οι άνθρωποι αυτοί 1,2,3,4 μέρες μέχρι να γίνεται η μεταγωγή τους. Αυτός είναι ο διάλογος που υπάρχει. Δεν έχει βρεθεί ο χώρος αυτός ακόμη. Ευελπιστώ ότι θα βρεθεί σύντομα. Οποιαδήποτε άτυπη δομή δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό. Εμείς αυτό που είπαμε στην τοπική αυτοδιοίκηση εκεί είναι ότι η άτυπη δομή που υπήρχε στα σφαγεία δεν ήταν ενδεδειγμένη και γι’ αυτό την κλείσαμε. Έκλεισε και καλώς έκλεισε, το άτυπο δεν αρέσει άλλωστε σε κανέναν. Πολλοί παρεξηγούν τον όρο δομή με τα κέντρα υποδοχής που υπάρχουν στα πέντε νησιά του Αιγαίου. Λέει λοιπόν κάποιος στη Ρόδο ότι δεν θέλει κάτι τέτοιο, και του απαντώ ότι ούτε η κυβέρνηση το θέλει. Προφανέστατα κανείς δεν θέλει να κάνει δομή στην Ρόδο. Δεν συζητήθηκε ποτέ αυτό.
Αυτό που λέμε είναι ότι αντί αυτοί οι άνθρωποι να είναι κάτω από την Περιφέρεια, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα, στα πάρκα ή στα παρακείμενα μαγαζιά γενικότερα και να εμφανίζεται μία εικόνα που δεν συνάδει ούτε με την χώρα μας, ούτε με το τουριστικό της προϊόν, πρέπει να βρεθεί ένας χώρος 1-2 στρέμματα, να μπει μία υποτυπώδης σκηνή.
Καταρχάς δεν υπάρχει λόγος να μπούμε στη διαδικασία της καταγραφής. Πρέπει όμως να υπάρχει ένας χώρος ώστε μέχρι να καταγράφει η μεταφορά τους να μην είναι στο κέντρο της πόλεως ο χώρος αυτός θα είναι περιφρουρούμενος, θα έχει τα βασικά στοιχειώδη όπως μία τουαλέτα, έναν χώρο να κάνουν μπάνιο ή κάποιος να τους πάρει ρούχα, γιατί αυτή η κατάσταση στο κέντρο της πόλεως δεν περιποιεί τιμή για κανέναν. Τέτοια απλά πράγματα και γρήγορα.
Η νησιωτικότητα και η τουριστική μας ανάπτυξη δημιουργούν κι άλλα παρελκόμενα πχ μπορεί να μην βρίσκεις εισιτήρια, μπορεί οι αστυνομικές δυνάμεις να μην έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις μεταγωγές εκείνο το διάστημα, μπορεί να έχει πολύ κόσμο το ΚΥΤ της Κω ή της Λέρου και να χρειαστεί να πάμε τον κόσμο στη Μαλακάσα.
Καταλήγοντας ο κ. Λογοθέτης επεσήμανε ότι «θα πρέπει να οριοθετήσουμε τον αντίπαλό μας στα κυκλώματα. Έχουν και Τούρκους υπηκόους και Έλληνες και Σύρους. Μιλάμε για ένα οργανωμένο έγκλημα. Ένα οργανωμένο κύκλωμα με πολύ μεγάλα περιθώρια κέρδους. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτούς πολεμάμε».
Τέλος, ανέφερε ότι είναι στην τελευταία φάση η διαδικασία για 150 συνοριοφύλακες στα Δωδεκάνησα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίοι θα ενισχύσουν περαιτέρω τις αστυνομικές δυνάμεις. «Προφανώς η ελληνική αστυνομία πρέπει να ενισχυθεί γιατί όλα τα Δωδεκάνησα έχουν πολύ μεγάλη τουριστική κίνηση. Κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου φέτος είχαμε στα λιμάνια και το θέμα της βίζας express που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη απασχόληση των αστυνομικών δυνάμεων. Η αστυνομία του χρόνου θα είναι ακόμη πιο ενισχυμένη. Για να ανταποκριθεί καλύτερα και να ενισχυθούν και τα αστυνομικά τμήματα των μικρότερων νησιών. Να υπάρξει μία ισχυροποίηση των δυνάμεων και πρέπει να γίνει αυτό και για πολλούς άλλους λόγους. Από κει και πέρα είναι πολύ σημαντικό να ομονοήσουμε κι εμείς και η τοπική αυτοδιοίκηση και όλοι χωρίς μεγάλες κορώνες, για να λύσουμε ένα πραγματικό πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Λογοθέτης.
Η στάση των βουλευτών Δωδεκανήσου
«Θέλουμε να βλέπουμε αυτές τις εικόνες δίπλα μας στο κέντρο της πόλης της Ρόδου ή θέλουμε έναν υποτυπώδη πρόχειρο χώρο με τις στοιχειώδεις υποδομές υγιεινής και ασφάλειας, όπου θα παραμένουν για ένα με δύο 24ωρα οι παράτυποι μετανάστες μέχρι να οδηγούνται στα Κέντρα Υποδοχής;», υποστήριξε μιλώντας στην ίδια εκπομπή και ο βουλευτής Δωδεκανήσου και τ. υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς.
Ο κ. Παππάς ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση δεν τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μόνιμου χώρου, αλλά προσωρινού καταυλισμού, με ιδανικότερο σημείο πίσω από το κτήριο των σφαγείων, ώστε να πάψει η εικόνα που παρουσιάζει το κέντρο της πόλης της Ρόδου, με την κατάληψη πάρκων και πεζοδρομίων από δεκάδες παράτυπους μετανάστες. «Από τη στιγμή όμως που η Εισαγγελία και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου δεν επιτρέπει τη διαμόρφωση του χώρου – είχε αρνηθεί και τον περασμένο Νοέμβριο – τότε πρέπει να βρεθεί εναλλακτικός χώρος» τόνισε ο κ. Παππάς.
Στο ερώτημα, γιατί δεν ζητείται η στελέχωση της αστυνομίας για να ταυτοποιθούν ταχύτατα οι παράτυποι μετανάστες και να μεταφερθούν στις εγγύτερες δομές, ο βουλευτής υποστήριξε ότι οι δομές της Κω και της Λέρου έχουν γεμίσει και πρόσθεσε ότι η ιδέα της δρομολόγησης ενός πλοίου που θα μετέφερε τους μετανάστες από τη Ρόδο εξετάσθηκε, αλλά αυτό είναι ανέφικτο στην παρούσα φάση, γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμο πλοίο.
«Θα έχω συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για να υπάρξει έκτακτη ενίσχυση στις αστυνομικές δυνάμεις», δήλωσε ο τ. υφυπουργός ΥΠΝΝΠ.
Κάθετα αντίθετοι στην «όποια δημιουργία, είτε πρόχειρης, είτε μόνιμης δομής στη Ρόδο» είναι ο βουλευτής της ΝΔ Μάνος Κόνσολας και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης. «Η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, όχι μόνο στη Ρόδο, αλλά οφείλει μεσοπρόθεσμα να μεταφέρει από την Κω και την Λέρο τους παράτυπους μετανάστες που υπάρχουν στα ΚΥΤ. Κανένας παράτυπος μετανάστης στα νησιά» δήλωσε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Υψηλάντης, αν και εξέφρασε τις αντιρρήσεις του στη συνεδρίαση λογοδοσίας του ΔΣ Ρόδου, ως προς τη δημιουργία προσωρινής δομής, μιλώντας χθες στον Ρ/Σ «Κόσμος 93,8» πρότεινε ως σκέψη για τη φιλοξενία των παράτυπων μεταναστών, τον χώρο του παλιού Νοσοκομείου!