Το πρόβλημα των ελαφιών αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι για τους παραγωγούς, δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Απολακκιάς κ. Τσαμπίκος Καραγιάννης, υποστηρίζοντας ότι κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει εφαρμοστεί (παρά τις εξαγγελίες) για την διαχείριση του πληθυσμού τους και την προστασία των καλλιεργειών.
Ως πρόεδρος του ΤΟΕΒ, αναφέρεται στο κλείσιμο του φράγματος της Απολακκιάς και υποστηρίζει ότι έπρεπε να παρθούν μέτρα πριν στερέψει εντελώς. Η Νότια Ρόδος, όπως αναφέρει αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για καλές βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Τσαμπίκου Καραγιάννη αναλυτικά:
• Κύριε Καραγιάννη, πώς αποφάσισε ο ΤΟΕΒ να κλείσει το φράγμα Απολακκιάς; Πόσο χαμηλά έχει φτάσει η στάθμη του νερού;
O Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων ή αλλιώς ΤΟΕΒ αποτελεί τον φορέα διαχείρισης του φράγματος Απολακκιάς. Το φράγμα γεμίζει με 8 εκατομμύρια κυβικά νερού για να αρδεύει έως 9.000 στρέμματα. Συνήθως καλλιεργούνται στην περιοχή 1.500 στέμματα. Η στάθμη του νερού ήταν όμως σε χαμηλά επίπεδα και για το λόγο αυτό -σύμφωνα με όσα προβλέπει το καταστατικό- κληθήκαμε να πάρουμε κάποιες αποφάσεις. Τα πράγματα ήταν οριακά. Για να αποτρέψουμε να αδειάσει εντελώς το φράγμα, έπρεπε να πάρουμε κάποια μέτρα. Αποφασίστηκε μεταξύ άλλων ότι μετά τις 31 Αυγούστου, δεν θα ποτίζεται καμία καλλιέργεια εκτός των δενδρωδών και να μη φυτευθεί καλλιέργεια από τις 2/8/2024 και μετά.
• Αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας η Νότια Ρόδος;
Τα τελευταία δύο με τρία χρόνια δεν έχει πέσει σταγόνα νερό στη Νότια Ρόδο, ούτε την Τετάρτη που έριξε καταρρακτώδη βροχή στην πόλη και σε άλλες περιοχές του νησιού. Ευχόμαστε το φετινό χειμώνα να υπάρξουν καλές βροχοπτώσεις που θα συμβάλουν στην πλήρωση του φράγματος και στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
• Θα υπάρξει πρόβλημα με τα αποθέματα γεωργικών προϊόντων;
Το 70% της ντόπιας παραγωγής προέρχεται από τη Νότια Ρόδο και κυρίως από τον Κάμπο της Απολακκιάς και της Μεσαναγρού. Φέτος λόγω της έλλειψης νερού, δεν φυτεύτηκε χειμωνική, αυγουστιάτικη πατάτα. Θα υπάρξουν συνεπώς μειωμένα αποθέματα, με μοιραίο επακόλουθο την αύξηση της τιμής.
• Το καρπούζι της Απολακκιάς είναι ίσως από τα πιο …δημοφιλή αγροτικά προϊόντα της Ρόδου. Τι είναι αυτό που το καθιστά τόσο ξεχωριστό; Ήταν καλή η φετινή παραγωγή;
Η φετινή σεζόν ήταν καλή για τις τιμές. Δεν υπήρξε όμως μεγάλη παραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι τιμές ήταν οι καλύτερες της τελευταίας δεκαετίας για τους παραγωγούς. Πράγματι, η ποιότητα του Καρπουζιού της Απολακκιάς είναι ασυναγώνιστη. Αυτό έχει προφανώς να κάνει με το χώμα της περιοχής και τον τρόπο καλλιέργειας.
• Υπάρχει στροφή των νέων στον αγροτικό τομέα;
Γίνονται προσπάθειες πολλές για την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Είναι επίσης γεγονός ότι δίνονται από το κεντρικό κράτος πολλές επιδοτήσεις στους νέους αγρότες. Η Απολακκιά είναι ίσως ο μοναδικός τόπος σε όλα τα Δωδεκάνησα που ενδείκνυται για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. Είναι το μοναδικό χωριό στα Δωδεκάνησα και από τα λίγα σε όλη την Ελλάδα που διαθέτει φράγμα και αναδασμό, βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη για τη γεωργία. Και μιλώντας για αναδασμό εννοώ ότι συγκεντρώθηκαν όλα τα μικρά κομμάτια γης που είχε ο κάθε αγρότης σε ένα σημείο. Έτσι, καθένας έχει ένα μεγάλο ενιαίο τεμάχιο, πράγμα που βοηθά από πολλές απόψεις τις καλλιέργειες.
Είναι όμως δύσκολο οι νέοι άνθρωποι να μείνουν στην Απολακκιά και να δραστηριοποιηθούν στον αγροτικό τομέα για πολλούς λόγους με κυριότερο το πρόβλημα των ελαφιών και των ζημιών που προκαλούν στις καλλιέργειες.
• Έχουν παρθεί μέτρα για το θέμα των ελαφιών, έπειτα από τις κινητοποιήσεις και έπειτα από τις δεσμεύσεις του αρμόδιου υπουργού;
Ένα από τα μεγάλα αγκάθια είναι το ελάφι. Εξαγγέλθηκαν κάποια μέτρα για τη διαχείριση του πληθυσμού των ελαφιών και την προστασία των καλλιεργειών. Μείναμε όμως στις εξαγγελίες. Έχουν γίνει κάποιες περιφράξεις κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί από την Απολακκιά στην Ίστριο (χρηματοδότηση Υπουργείο Περιβάλλοντος και φορέας Υλοποίησης το δασαρχείο), δεν βοήθησαν. Βρισκόμαστε συνεπώς στο ίδιο σημείο με πέρυσι. Δεν ήταν στη σωστή κατεύθυνση το μέτρο. Οι περιφράξεις δεν έγιναν εκεί που υποδείξαμε… αλλά εκεί που θεώρησε το Δασαρχείο ότι έπρεπε να γίνουν. Όπως τελικά αποδείχθηκε, το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό. Απαιτούνται νέα, δραστικά μέτρα.
Και δεν δημιουργείται μόνο πρόβλημα στις καλλιέργειες. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα τροχαία ατυχήματα.
Περιμένουμε γενναίες αποφάσεις. Δεν πάει άλλο το θέμα. Θέλουμε να επιδοτηθεί η περίφραξη των κτημάτων μας.
• Γιατί έχει αποτύχει διαχρονικά η διασύνδεση του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα στη Ρόδο;
Είναι αλήθεια πως δεν έχουμε πετύχει τη διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό. Τα αγροτικά προϊόντα της Ρόδου χρειάζονται περισσότερη ώθηση. Έχουμε την καλύτερη ποιότητα λόγω της γεωγραφικής θέσης. Δυστυχώς όμως δεν αξιοποιήσαμε την ευκαιρία να προωθήσουμε τα προϊόντα μας να αναδείξουμε την ποιότητα και τη μοναδικότητά τους, να τα γνωρίσουν οι τουρίστες μας. Θα προσπαθήσουμε να συναντηθούμε με τη διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου προκειμένου να συζητήσουμε πώς τα τοπικά γεωργικά προϊόντα μπορούν να αξιοποιηθούν περισσότερο από τον τριτογενή τομέα.
• Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το μέλλον του γεωργικού τομέα στη Ρόδο;
Πρωτογενής τομέας χωρίς επαρκείς ποσότητες νερού δεν μπορεί να υπάρξει. Αν δεν λυθεί το πρόβλημα της ανομβρίας, τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Η λειψυδρία είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο στις μέρες μας.
Επίσης αν δεν δοθούν κίνητρα σε νέους αγρότες και αν δεν λυθεί το πρόβλημα των ελαφιών, πιστεύω ότι ο αγροτικός τομέας σταδιακά θα μαραζώσει, με ό,τι και αν συνεπάγεται αυτό. Η πολιτεία πρέπει να λάβει υπόψη ότι είμαστε νησιωτική περιοχή και να λάβει κάποια εξατομικευμένα μέτρα.