Ειδήσεις

Ανδρέας Ανδρεάδης: «Οχι παιχνίδια με τον τουρισμό»

Υπερφορολόγηση και γκρίζα οικονομία κάνουν πιο προβληματικές τις επιχειρήσεις και καθυστερούν τις επενδύσεις, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ

«Αν ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να το δείξει έμπρακτα» δηλώνει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.

«Δεν θέλουμε να μειωθεί ο ΦΠΑ αύριο»,
προσθέτει, κατανοώντας τις δυσκολίες λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων. Ωστόσο, «η κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει ένα σχέδιο για το πώς από το 2018 θα μειωθεί ο ΦΠΑ, δεν θα επιβληθεί το τέλος διανυκτέρευσης και θα ολοκληρωθεί το χωροταξικό. Μπορούν επίσης να μαζέψουν τον ΦΠΑ της γκρίζας οικονομίας. Οταν τα κάνουν όλα αυτά, τότε θα πιστέψω ότι βλέπουν σοβαρά τον τουρισμό, και αυτή η κυβέρνηση, αλλά και όλοι οι άλλοι. Πρέπει να δούμε πράξεις που ξεπερνούν την υπουργό Τουρισμού» υπογραμμίζει. Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι «η υπουργός Τουρισμού κάνει θετικές προσπάθειες», όπως και «ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) προσπαθεί, με τα ελάχιστα κονδύλια που έχει, για να κάνει κάποιο μάρκετινγκ. Δυστυχώς, το μέλλον του τουρισμού δεν εξαρτάται από αυτήν».
Εφικτοί οι στόχοι υπό προϋποθέσεις
Την ίδια ώρα, «βλέπουμε ένα “χρυσό” μέλλον για τον ελληνικό τουρισμό». Οι αναθεωρημένοι στόχοι του στρατηγικού σχεδίου του ΣΕΤΕ για το 2021, για 35 εκατ. διεθνείς αφίξεις και 20 δισ. ευρώ έσοδα, «είναι εφικτοί υπό την προϋπόθεση ότι αυτά που λέμε θα γίνουν. Χρειάζονται συνολικές επενδύσεις 3 δισ. ευρώ τον χρόνο, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του κλίματος στη χώρα. Αυτά πρέπει να βλέπει ο επενδυτής, ο οποίος θα κάνει έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για να επενδύσει». Επίσης, «θα μπορούσε το κράτος να διαχειριστεί πολύ καλύτερα το Προσφυγικό. Η διαμονή και οι υπηρεσίες για αυτούς τους ανθρώπους να είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο», λέει και προσθέτει ότι γίνονται δομές «σε προορισμούς με τουριστικό brand name».
«Ασύμμετρη» η απεργία των ελεγκτών
Οι 48ωρες απεργίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας που αναγγέλθηκαν και αποτράπηκαν την περασμένη εβδομάδα «ήταν μια ασύμμετρη απεργία». Πρέπει «να γίνει αντιληπτό από όλες τις πλευρές ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ο τουρισμός για αντιπαραθέσεις συνδικαλιστών ή όποια άλλη αιτία, σε τόσο κρίσιμες στιγμές για την ελληνική οικονομία, με την υπερφορολόγηση και με την προσπάθεια των ανταγωνιστών να ανακάμψουν» τονίζει ο κ. Ανδρεάδης.

«Αυτά τα παιχνίδια πρέπει να σταματήσουν».
Με βάση τα 80.000 άτομα που έρχονται κάθε ημέρα στην Ελλάδα, η απεργία «θα επηρέαζε πάνω από 300.000 κόσμο» υπολογίζει.«Τέτοιες απεργίες δεν γίνονται ποτέ για περισσότερο από 24 ώρες. Ηταν απαράδεκτη κίνηση. Οι αεροπορικές εταιρείες και οι tour operators το πήραν σοβαρά και προκλήθηκε τεράστια αναστάτωση. Επρεπε και ο αρμόδιος υπουργός να το λάβει υπόψη και να συζητήσει νωρίτερα, όχι το Σάββατο. Ηταν τεράστια η ζημιά γιατί το άφησαν για την τελευταία στιγμή. Δυσφημίζουμε τη χώρα. Δεν πρέπει να ξανασυμβεί. Τα θέματα αυτά δεν αφορούν τον ξένο επισκέπτη. Ηταν πολύ ανεύθυνη η διαχείριση του θέματος από όλες τις πλευρές» δηλώνει.
700 εκατ. ευρώ οι επιπρόσθετοι φόροι
«Οι συνθήκες στην Ελλάδα κάνουν πιο προβληματικές τις επιχειρήσεις. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει πρόβλημα το μάνατζμεντ» αναφέρει ο κ. Ανδρεάδης. «Η λύση είναι να διορθωθεί η φορολογία», λέει και αναφέρεται «στα 700 εκατ. ευρώ των επιπρόσθετων φόρων στον τουρισμό».
Ο ίδιος επισημαίνει ότι «η Ελλάδα δεν επένδυσε σε υποδομές και η αναξιοπιστία της χώρας αύξησε το κόστος. Και στη συνέχεια η κυβέρνηση υπερφορολογεί. Αυτά αρκούν για να κάνουν αρνητικό το αποτέλεσμα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων». Ομως «κανένα “κόκκινο” δάνειο δεν θα εξαγοραστεί σε λογική τιμή, όσο η φορολογία παραμένει σε αυτά τα επίπεδα. Αυξάνοντας τους φόρους, απομειώνεται η αξία των ξενοδοχείων».
Διότι «αν στα 6 δισ. ευρώ που είναι ο ετήσιος τζίρος των ξενοδοχείων, η διαφορά του αυξημένου ΦΠΑ υπολογιστεί συντηρητικά περίπου στο 5%, αυτό αντιστοιχεί σε 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο» που αφαιρείται από τη διαμονή. «Αυτά σε μια δεκαετή λογική απόσβεσης μιας επένδυσης φθάνουν στα 3 δισ. ευρώ χαμηλότερα απ’ ό,τι θα ήταν η αξία του ξενοδοχείου. Είναι καθαρά μείωση στο EBITDA».
Αναφερόμενος στη ρύθμιση της γκρίζας οικονομίας (sharing economy), σημειώνει την«ανεξήγητη καθυστέρηση παρά τις διαβεβαιώσεις. Μας προβληματίζει πολύ γιατί διογκώνει το πρόβλημα. Είναι ανεξήγητο ότι ακόμη και στα μικρά νησιά του Αιγαίου θα καταργηθεί η έκπτωση του 30% και την ίδια στιγμή δεν μαζεύουν αυτά τα χρήματα», που ξεπερνούν τα 270 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, «στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και καθυστερεί τις επενδύσεις. Δεν βγαίνει το κόστος, παρά την ισχυρή ζήτηση για τη χώρα, με τον ΦΠΑ να είναι διπλάσιος από τον ανταγωνισμό, το κόστος χρήματος τριπλάσιο και το χωροταξικό σε εκκρεμότητα. Αυτά είναι τα τρία βασικά εμπόδια που δυσκολεύουν την επένδυση» υπογραμμίζει.

Αλλά και ο επενδυτικός νόμος «ακόμη δεν είναι συγκεκριμένος. Η εξίσωση δεν θα βγαίνει μόνο με κάποιες επενδύσεις. Ολη η χώρα πρέπει να κάνει επενδύσεις. Δεν αρκεί να γίνουν από δέκα εταιρείες» καταλήγει.


Ελλειψη ρευστότητας
Οι μικρομεσαίοι καταστρέφονται

«Σε όλες τις αγορές έχουμε μια σοβαρή πτώση της δαπάνης»
παραδέχεται. Ο ίδιος όμως είναι αισιόδοξος και εκτιμά ότι με τις καλές επιδόσεις του Σεπτεμβρίου και ανάλογα με την πορεία του Οκτωβρίου και έως το τέλος της χρονιάς, «τα έσοδα μπορεί να κινηθούν στα περσινά επίπεδα και ίσως με μια μικρή άνοδο 1%-2%. Γίνεται προσπάθεια, λόγω της ισχυρής ζήτησης Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, να κερδηθεί το χαμένο έδαφος».
Ομως παρατηρείται ένα παράδοξο φαινόμενο. «Εστω και αν η πίτα αφίξεων και εσόδων μεγαλώνει, χιλιάδες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις καταστρέφονται. Αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, με υπερφορολόγηση και έλλειψη ρευστότητας. Δεν μπορούν να επενδύσουν», τονίζει, κάτι που οδηγεί σε «χαμηλότερη ποιότητα και πτώση των εσόδων τους, επειδή ο κόσμος στρέφεται στην γκρίζα οικονομία». Σε δεύτερη φάση, το πρόβλημα αυτό εντείνεται με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η οποία απαιτεί προσαρμογή στη νέα εποχή. Η επόμενη ημέρα για τους επιχειρηματίες του τουρισμού είναι και το βασικό θέμα που εξετάζει το 15ο συνέδριο του ΣΕΤΕ, το οποίο πραγματοποιείται στις 17 και 18 Οκτωβρίου στην Αθήνα.
Μέχρι τώρα «παρατηρείται πτώση 4 μονάδων στις εισπράξεις». Αυτό συμβαίνει επειδή στην αρχή της περιόδου «χάσαμε την καλή πελατεία», εξηγεί, που πήγε στην Ισπανία και«πήραμε τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής με χαμηλότερη δαπάνη». Αυτά συνέβησαν λόγω της αναστάτωσης που προκάλεσε το Προσφυγικό αλλά και της ανόδου των τιμών με την αύξηση του ΦΠΑ. «Αυτό έριξε τη ζήτηση. Το Προσφυγικό επέτεινε το πρόβλημα, στη συνέχεια τα ξενοδοχεία έριξαν τις τιμές και έτσι τα έσοδα ήταν μειωμένα». Με βάση μάλιστα τα πρόσφατα στοιχεία για το εννεάμηνο, παρατηρείται αύξηση κατά 1 εκατ. στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις και μείωση 129.000 στις οδικές. «Να δούμε τα τελικά στοιχεία του οδικού τουρισμού, που δείχνει βελτίωση» λέει ο κ. Ανδρεάδης, καθώς τον Σεπτέμβριο οι οδικές αφίξεις ενισχύθηκαν κατά 14%. Επισημαίνει ωστόσο ότι «η αξιοπιστία των οδικών αφίξεων είναι περιορισμένη σε σχέση με τις αεροπορικές».
ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου