«Αρμαγεδδών» θα πλήξει την ελληνική κρουαζιέρα το 2017, οδηγώντας, αναπόφευκτα, σε απώλειες χιλιάδων ξένων τουριστών για τη χώρα και εκατομμυρίων ευρώ για την εθνική οικονομία.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Στυλιανόπουλο, εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για τη κρουαζιέρα και πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Navigator, διεθνούς αντιπροσώπου της Royal Carribean, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους κρουαζιέρας στον κόσμο, οι αφίξεις επιβατών με κρουαζιερόπλοια στην Ελλάδα το 2017 θα μειωθούν κατ’ ελάχιστον σε ποσοστό 30% σε σχέση με τη φετινή σεζόν.
Η πτώση αυτή, όπως σημειώνει ο κ. Στυλιανόπουλος, είναι μη αναστρέψιμη, καθώς υπολογίζεται με βάση τον μειωμένο αριθμό δρομολογίων κρουαζιερόπλοιων που έχουν σχεδιαστεί για τη χώρα μας τη προσεχή σεζόν από τους διεθνείς ομίλους. Το πλέον σοκαριστικό στοιχείο είναι ότι η Ανατολική Μεσόγειος, από περιοχή κρουαζιέρας με μεγάλη ποικιλία σημαντικών ιστορικών και πολιτιστικών προορισμών, που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, το 2017 θα συρρικνωθεί μόνο στη Δυτική Ακτή της Ελλάδας (Ιόνιο), σε Πειραιά-Αργοσαρωνικό, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και λίγο στα νότια Δωδεκάνησα.
Η εμπορική δύναμη της περιοχής, βρίσκεται στο ναδίρ και αν κρατιέται ακόμη, αυτό οφείλεται μόνο στην υψηλή δημοτικότητα τριών έως τεσσάρων ελληνικών προορισμών, υπογραμμίζει ο υπεύθυνος του ΣΕΤΕ. Η εξέλιξη αυτή παραπέμπει στη μεγαλύτερη κρίση που θα έχει περάσει ποτέ ο κλάδος στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού τουρισμού.
Τον προβληματισμό του μεταφέρει για τις εξελίξεις στον κλάδο της κρουαζιέρας την επόμενη διετία στη χώρα μας ο κ. Στυλιανόπουλος, έχοντας συμμετάσχει πρόσφατα στο Συνέδριο Seatrade Cruise Med ως ομιλητής και σε συνάντηση εργασίας της Διεθνούς Ενωσης Κρουαζιέρας (CLIA) που πραγματοποιήθηκαν στη Τενερίφη. Η φετινή διψήφια αύξηση στον αριθμό των επιβατών κρουαζιέρας είναι καθαρά συγκυριακή, όπως εξηγεί, καθώς οφείλεται στα προβλήματα που αντιμετώπισε η Τουρκία και είχαν ως αποτέλεσμα να μεταφερθούν δρομολόγια στη χώρα μας.
Ομως, η θετική συγκυρία φέτος μετατρέπεται σε πρόβλημα για το 2017. Και αυτό γιατί, λόγω των προβλημάτων της Τουρκίας, που, επίσης, θα καταγράψει πτώση του χρόνου στη κρουαζιέρα, κόπηκαν από τα προγράμματα των διεθνών εταιρειών και ελληνικοί προορισμοί που αποτελούσαν συνδυαστικούς σταθμούς μετεπιβιβάσεων με τη γειτονική χώρα. Η πτώση της δραστηριότητας της κρουαζιέρας το 2017 θα έχει οικονομικό αντίκτυπο τόσο στα δημόσια έσοδα όσο και σε άλλους κλάδους, όπως στα ξενοδοχεία, στα καταστήματα εστίασης, στις μεταφορές και στο εμπόριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με την ξενοδοχειακή δραστηριότητα, όπου μπορούν να αναπτυχθούν δράσεις στη πορεία της χρονιάς για τη τόνωση της κίνησης, στον κλάδο της κρουαζιέρας είναι από δύσκολο έως αδύνατο κάτι τέτοιο.
Χαμένη σεζόν
Ο κ. Στυλιανόπουλος επισημαίνει ότι μπορεί το 2017 να έχει χαθεί για τη ελληνική κρουαζιέρα, αλλά, αν δρομολογηθούν από τώρα κάποιες δράσεις, ίσως διασωθεί, μερικώς, η σεζόν του 2018. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρεί ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί με άρτια τεχνοκρατική σύνθεση ένας φορέας εξειδικευμένου μάρκετινγκ κρουαζιέρας που θα αναλάβει τη προώθηση της Ελλάδας. Επιπλέον, προσθέτει ότι χρειάζεται πολύ δυνατή επικοινωνιακή προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί η συγκυριακή φθορά, αλλά και για να οργανωθεί επιτέλους μία σωστά αξιολογημένη και ιεραρχημένη προβολή της Ελλάδας ως χώρας υποδοχής κρουαζιέρας. Εξάλλου, χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη τη βαρύτητα που δίνει η Cosco στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά εκτιμώντας ότι η προσπάθεια μπορεί να αποδώσει μετά τη σεζόν του 2018.
Καθημερινή