Σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας για οφειλέτες με χρέη μόνο στην Εφορία επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ακολουθώντας το «μοντέλο» του νόμου Κατσέλη.
Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ενώ υπογράμμισε ότι οι ΔΟΥ δεν έκαναν και δεν κάνουν πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας παρά το γεγονός ότι υπάρχει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο όμως δεν εφαρμοζόταν.
Διευκρίνισε δε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ότι πλειστηριασμοί γίνονται για χρέη από περίπου 300.000 ευρώ και πάνω, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η νέα ρύθμιση που προωθείται για να προστατευτεί η πρώτη κατοικία θα έχει περίπου τα ίδια κριτήρια με το νόμο Κατσέλη, συγκεκριμένες προϋποθέσεις και αντικειμενικά κριτήρια.
Όσον αφορά εξάλλου τη διαδικασία, τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες ώστε να γίνει ηλεκτρονική για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες με οφειλές στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες.
Θέρμανση και τέλη Ι.Χ.
Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας, επισημαίνοντας ότι:
* γίνεται προσπάθεια ώστε για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, μετά την αύξηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ, που οδήγησε στην ανατίμηση του πετρελαίου έως και 10 λεπτά, να υπάρξει καλύτερη «στόχευση» ώστε να δοθεί σε ορισμένες ορεινές περιοχές,
* θα υπάρξουν αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας του 2017, με στόχο να μεταφερθεί το βάρος από τα παλαιά και φθηνά Ι.Χ. στα νεότερα και πιο ακριβά, λαμβάνοντας πάντως υπόψη και το κριτήριο της ρύπανσης,
* ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας, που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, θα είναι δικαιότερος και θα μεταφέρει τα βάρη από τη χαμηλή περιουσία στις πολύ μεγάλες. Μάλιστα, ο κ. Αλεξιάδης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο και για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας, η οποία θα φορολογείται με προοδευτική κλίμακα στην αρχή, με αποτέλεσμα ο φόρος να αυξάνεται όσο μεγαλώνει η περιουσία. Ο νέος φόρος δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί για το 2016, σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν αντίστοιχες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.
Φορολογικοί συντελεστές
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σχολιάζοντας το θέμα της υπερφορολόγησης τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επανεξεταστούν ορισμένοι φόροι, όπως οι συντελεστές του ΦΠΑ που θα μπουν όμως στο τραπέζι μετά το 2016 σε συνδυασμό με την πορεία των εσόδων, ενώ δεν απέκλεισε να υπάρξουν παρεμβάσεις και στο θέμα της φορολόγησης των επιχειρήσεων με στόχο να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.
Ο κ. Αλεξιάδης επανέλαβε εξάλλου ότι πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, λόγος για τον οποίο προωθείται το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο με το οποίο θα επιχειρηθεί η πλήρης καταγραφή της περιουσίας των φορολογουμένων.
Σε αυτό θα δηλωθούν μόνο τα μετρητά στις τράπεζες και όχι στα στρώματα, ενώ θα είναι στη διακριτική ευχέρεια των φορολογουμένων εάν θέλουν να δηλώσουν και κινητά μεγάλης αξίας. Προς την κατεύθυνση άλλωστε καταγραφής της περιουσίας των πολιτών αναμένεται να συμβάλει, κατά τον κ. Αλεξιάδη, και το επερχόμενο νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων, ξεκαθαρίζοντας ότι όσοι δηλώσουν χρήματα με τη νέα διαδικασία δεν θα ελεγχθούν ποτέ ξανά για τα χρήματα αυτά.
Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ
Απαλλάσσονται, από την 1η Ιανουαρίου 2016, από τον ΕΝΦΙΑ τα δικαιώματα στα ακίνητα που ανήκουν στον ΕΟΤ, λαμβανομένου υπόψη ότι ο ΕΟΤ απολάμβανε πλήρους απαλλαγής από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ετών 2010-2013 και από τον ΕΝΦΙΑ ετών 2014 και 2015.
Αυτό προβλέπει σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις», στην οποία επισημαίνεται επίσης ότι στον νόμο 4223/2013 περί ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνεται ήδη απαλλαγή του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο έχει αλληλένδετες με τον ΕΟΤ αρμοδιότητες.
Ναυτεμπορική