Ειδήσεις

Γ. Πάππου: «Οι αφίξεις ευημερούν, αλλά το ταμείο έχει αρνητικό πρόσημο»

Την αγωνία του για το τι μέλλει γενέσθαι στη διάρκεια του χειμώνα έπειτα από την «βουτιά» των εισπράξεων στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, εκφράζει με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Πάππου.
Όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία, η μείωση των εισπράξεων σε σχέση με πέρυσι σε εμπορικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις φτάνει ακόμα και στο 17%, δημιουργώντας εύλογες ανησυχίες για το μέλλον του εμπορικού κόσμου και της τοπικής οικονομίας, καθώς, όπως λέει ο κ. Γιάννης Πάππου, πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων έβαλαν λουκέτο ακόμα και μέσα στη σεζόν, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις οικονομικές απώλειες.
«Δυστυχώς τα οικονομικά αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις μας για το εμπόριο και την τουριστική βιομηχανία. Παρατηρήθηκε μια εντυπωσιακή αύξηση των αφίξεων, αν και θα πρέπει να κοιτάμε και τον αριθμό των διανυκτερεύσεων για να μπορούμε να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα, όμως το τελικό ποσό που μπήκε στο ταμείο των επιχειρήσεων, είτε ξενοδοχειακών είτε εμπορικών, δεν ανταποκρίνεται στους πανηγυρισμούς. Όπως προκύπτει από τις επαφές μας με εκπροσώπους και ιδιοκτήτες εμπορικών και τουριστικών επιχειρήσεων, οι αφίξεις ευημερούν δυστυχώς όμως το οικονομικό αποτέλεσμα έχει αρνητικό πρόσημο. Υπάρχει μεγάλη αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον εμπορικό κλάδο. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μείωση στις ταμειακές εισπράξεις έως και 17%! Όπως αντιλαμβάνεσθε πρόκειται για ένα βαθιά αρνητικό ποσοστό το οποίο προέρχεται, δυστυχώς, ακόμα και από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε είδη ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα παιδικά ρούχα και παπούτσια ή ακόμα και τα τρόφιμα», λέει ο κ. Πάππου.
Ο ίδιος σημειώνει ότι τα αρνητικά ρεκόρ έρχονται το ένα πίσω από το άλλο κι αυτό αποτυπώνεται και στο γενικότερο κλίμα το οποίο επικρατεί στην αγορά. «Η εμπορική κίνηση είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, υπάρχουν επιχειρηματίες που δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να καλύψουν την καθημερινότητα των επιχειρήσεών τους ακόμα και εν μέσω τουριστικής περιόδου. Σκεφτείτε λοιπόν τι έχει να γίνει όταν η σεζόν κλείσει και αποχωρήσουν οι αιμοδότες της αγοράς και της τουριστικής βιομηχανίας. Ο χειμώνας μάς ανησυχεί, διότι βλέπουμε ότι υπάρχουν πλέον κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, που αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει η καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών αλλά και των οικογενειών τους. Στα Δωδεκάνησα υπάρχει μεγάλος αριθμός κατοίκων, που έχουν μεταναστεύσει λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης, όπως για παράδειγμα στην Κάλυμνο, όπου στα τελευταία χρόνια, τα 2/3 των κατοίκων έχουν μεταναστεύσει ακόμα και σε άλλες ηπείρους για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, τα λουκέτα είναι πλέον καθημερινότητα στην περιοχή μας: «Βλέπουμε ότι εν μέσω τουριστικής περιόδου υπάρχουν επιχειρηματίες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και προτιμούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους ακόμα και μέσα στη σεζόν, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις ζημιές. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεσθε, δεν είναι καλός οιωνός ούτε για τον χειμώνα που έρχεται ούτε για το μέλλον της επιχειρηματικότητας».

Τι πρέπει να γίνει όμως για να μπορέσει η περιοχή μας αλλά και η χώρα γενικότερα να βγει από το οικονομικό τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει; Όπως λέει ο κ. Γ. Πάππου, «η χώρα έχει ανάγκη να αποκτήσει έναν αναπτυξιακό προσανατολισμό ώστε να ανοίξουν θέσεις εργασίας με καλές απολαβές για τους εργαζόμενους μέσα από επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, όχι σε γυροπωλεία και καταστήματα γρήγορης εστίασης όπως συμβαίνει σήμερα, προκειμένου να επέλθει η οικονομική ανάπτυξη και θετικά οικονομικά αποτελέσματα, τα οποία θα φορολογηθούν δίνοντας έτσι την δυνατότητα στο κράτος να αυξήσει τα έσοδά του και να μπορέσει να ασκήσει την όποια κοινωνική πολιτική. Αν η επιχειρηματικότητα δεν πάει καλά και δεν έχει θετικά οικονομικά αποτελέσματα, δεν θα έχει ούτε το κράτος αυξημένα έσοδα για να μπορέσει να λειτουργήσει. Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να δαιμονοποιούμε και να κατηγορούμε την κερδοφορία των επιχειρήσεων διότι μόνο έτσι μπορεί να επανέλθει η ανάπτυξη στη χώρα μας», τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ο οποίος εκφράζει παράλληλα την δυσπιστία του για το κατά πόσον όλες οι νέες μικρές επιχειρήσεις που ανοίγουν στον τομέα της εστίασης, θα μπορέσουν να κρατηθούν ζωντανές αφού η αγοραστική δύναμη των Ροδίων συνεχώς συρρικνώνεται την ίδια στιγμή που οι μικρές αυτές επιχειρήσεις απευθύνονται στο ίδιο περιορισμένο κοινό, παρέχοντας σχεδόν ίδιο ή παρόμοιο προϊόν σε ένα ιδιαιτέρως απαιτητικό οικονομικό περιβάλλον.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου