Φως στο τούνελ του χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει σε ένα χρόνο, ο υπουργός Επικρατείας, κ. Αλέκος Φλαμπουράρης.
Μιλώντας στο επίσημο δείπνο στο πλαίσιο του 16ου Συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με θέμα: «Ελληνικός Τουρισμός: Ανάπτυξη και Βιωσιμότητα. Για την οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον», ο κ. Φλαμπουράρης σημείωσε ότι πολύ σύντομα θα έχει υπογραφεί το πρακτικό αξιολόγησης για τον ανάδοχο του διαγωνισμού που θα αφορά το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό, που θα πρέπει να αντιμετωπίζει εκτός των άλλων ιδιαίτερα τη δημιουργία και διατήρηση ευημερούντων κοινωνικών, οικονομικών και οικολογικών συστημάτων.
Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, ο ΣΕΤΕ θα έχει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία σχεδιασμού του χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό. «Θα υλοποιηθεί από τα δύο συναρμόδια υπουργεία (τουρισμού και περιβάλλοντος) και ο ΣΕΤΕ θα αποτελέσει έναν προνομιακό εταίρο στον εν λόγω σχεδιασμό» τόνισε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα που βασίζεται για την ανάκαμψή της στον τουρισμό, δεν έχει το βασικό εργαλείο για τη χωροθέτηση επενδύσεων, ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο. Πλέον όσοι θέλουν να κτίσουν ξενοδοχεία παραδείγματος χάριν, οφείλουν να είναι συμβατοί με τα Περιφερειακά Χωροταξικά, που ισχύουν από το 2003 και είναι σε φάση ανανέωσης με πρώτο αυτό της Κρήτης. Το Συμβούλιο της Επικρατείας τον περασμένο Μάρτιο με την απόφαση (519/17) του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ μετά από προσφυγή έξι ΜΚΟ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ορνιθολογική Εταιρεία, «Αρκτούρος», «Αρχέλων», «Καλλιστώ») το 2009, ακύρωσε και το πρώτο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό, το οποίο είχε επανέλθει αυτόματα σε ισχύ από το 2015, όταν ακυρώθηκε από το ΣτΕ το δεύτερο ειδικό χωροταξικό.
Η έκδοση απόφασης είχε αναβληθεί, καθώς το 2013 το υπουργείο Περιβάλλοντος θέσπισε δεύτερο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό, το οποίο προσεβλήθη και αυτό ενώπιον του ΣτΕ.
Πέρα από την υπόσχεση για τη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη για τον νέο χωροταξικό ο κ. Φλαμπουράρης σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί για τη μικρότερη δυνατή φορολογική επιβάρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων
Πάντως ο κόσμος του τουρισμού ζητεί σταθερότητα για να μπορέσει ο κλάδος να εισφέρει τα μέγιστα για την ανάπτυξη. Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ κ. Ηλίας Κικίλιας, εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές στο γενικότερο σκηνικό και διατηρηθούν οι συνθήκες ως έχουν σήμερα ο τουρισμός θα διατηρήσει το θετικό του Momentum. «Υπό αυτές ακριβώς τις προϋποθέσεις ο αριθμός των διεθνών αφίξεων μπορεί να φθάσει κατά την επόμενη χρονιά τα 30 εκατομμύρια» τόνισε.
Παράλληλα ο ΣΕΤΕ μέσω της Marketing Greece προωθεί μι ολοκληρωμένη στρατηγική για το χτίσιμο μιας νέας εικόνας για το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Όπως είπε η κ. Ιωάννα Δρέττα, γενική διευθύντρια και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας,, σε επίπεδο προώθησης και επικοινωνίας, είναι σε εξέλιξη ένα σχέδιο ένταξης της αγροδιατροφής και του πολιτισμού στις καμπάνιες της Maketing Greece. «Η ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί το φιλόδοξο σχέδιο του κλάδου αυτή την στιγμή για μια ουσιαστική διασύνδεση τομέων, όπως για παράδειγμα της αγροδιατροφής και του πολιτισμού, που μπορούν άμεσα να ενισχύσουν ποιοτικά την εμπειρία που προσφέρει ο ελληνικός τουρισμός μέσω των προϊόντων και των υπηρεσιών του» είπε η κ. Δρέττα.
Γιώργος Αλεξάκης
reporter.gr