Τοπικές Ειδήσεις

Αποζημίωση στους γονείς 4χρονου αγοριού που δέχτηκε επίθεση από σκύλο

Χρηματική αποζημίωση ύψους 15.000 ευρώ επεδίκασε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου με την υπ’ αρίθμ. 206/2019 απόφαση που εξέδωσε προχθες, στους γονείς ενός ανήλικου παιδιού το οποίο τραυματίστηκε σοβαρά μετά από επίθεση σκύλου.

Οι γονείς άσκησαν τον Ιούνιο του 2019 αγωγή κατά ενός κατοίκου της Ρόδου ιδιοκτήτη του σκύλου στην οποία εξέθεσαν ότι την 10η Ιουνίου 2013 και περί ώρα 19.00, η μητέρα και ο ανήλικος υιός της, ηλικίας τότε 4 ετών, ευρίσκοντο σε δημόσια οδό και συγκεκριμένα έξωθεν πολυκατοικίας επί της οδού Αγ. Γεωργίου Άνω, στην πόλη της Ρόδου, όπου και ήταν σταθμευμένο το όχημά της.
Ενώ επιχειρούσε να επιβιβάσει το παιδί στο όχημα, ο σκύλος ράτσας “ροντβάιλερ”, ιδιοκτησίας του εναγομένου, ο οποίος ευρίσκετο στην αυλή της παρακείμενης με την πολυκατοικία ισόγειας μονοκατοικίας του, δίχως να είναι περιορισμένος με αλυσίδα και δίχως να του έχει τοποθετηθεί από τον ιδιοκτήτη του φίμωτρο, ώστε να προστατεύονται οι τρίτοι με τους οποίους μπορεί να ερχόταν σε επαφή, εξήλθε από την ανοιχτή πόρτα της αυλής και επιτέθηκε αιφνιδίως στον ανήλικο.
Ειδικότερα όρμισε με δύναμη πάνω του, παρασύροντάς τον από το χέρι της μητέρας του, τον έριξε στο έδαφος και άρχισε να τον δαγκώνει στο πρόσωπο.
Η μητέρα βλέποντας το παιδί στο έδαφος να σφαδάζει με το μεγαλόσωμο σκυλί επάνω του άρχισε να ουρλιάζει και να καλεί για βοήθεια προσπαθώντας συγχρόνως, τραβώντας το περιλαίμιο του σκύλου, να αποτρέψει το ζώο από το να καταφέρει και άλλα δήγματα στο πρόσωπό του.
Ακούγοντας τα ουρλιαχτά της μητέρας, ο πατέρας βγήκε στην βεράντα του διαμερίσματος όπου και είδε το ζώο πάνω από το παιδί και την μητέρα να παλεύει να μετριάσει τα αποτελέσματα της επίθεσης, παλεύοντας να το συγκρατήσει μακριά από το πρόσωπο και το λαιμό του.
Από τα ουρλιαχτά δε, αντιλήφθηκε το περιστατικό και ο σύνοικος με τον εναγόμενο υιός του, ο οποίος, μέχρι να κατεβεί από το διαμέρισμά ο πατέρας, έσπευσε σε βοήθεια της μητέρας και του ανήλικου και κατάφερε να απομακρύνει το σκυλί, τραβώντας το με δύναμη από τον λαιμό και σέρνοντάς το στην αυλή του.
Ο πατέρας επιβίβασε το παιδί στο όχημά του και το μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας του διότι η μητέρα ευρισκόταν υπό κατάσταση καταπληξίας – ψυχολογικού σοκ.
Εκεί διαπιστώθηκε ότι το παιδί έφερε πολλαπλές γραμμοειδείς εκδορές καθόλη την δεξιά πλευρά του προσώπου του καθώς και θλαστικό τραύμα της δεξιάς γωνίας του κάτω χείλους, προκληθέντα από δήγματα σκύλου στα οποία έγινε καθαρισμός, περιποίηση και συρραφή για συμπλησίαση του θλαστικού τραύματος της δεξιάς γωνίας του κάτω χείλους και συνεστήθη φαρμακευτική αγωγή και επανέλεγχος. Όλα δε τα παραπάνω συνέβησαν αν και αρκετές φορές τόσο οι γονείς όσο και άλλοι περίοικοι είχαν προειδοποιήσει τον εναγόμενο για την άκρως επιθετική συμπεριφορά του συγκεκριμένου σκυλιού και του είχαν ζητήσει να τον περιορίσει διότι ναι μεν ευρίσκετο μέσα στην περιφραγμένη με τοιχίο και κάγκελα αυλή της ισόγειας μονοκατοικίας του, αλλά αυτός δεν ήταν δεμένος με λουρί, δεν έφερε φίμωτρο και δεν ήταν περιορισμένος σε ιδιαίτερο χώρο της αυλής με αποτέλεσμα να περιφέρεται ελεύθερος και να ορμάει πάνω στα κάγκελα γαβγίζοντας έντονα κάθε φορά που αντιλαμβανόταν κάποιον να βαδίζει επί της οδού.
Πολλές φορές δε η πόρτα της αυλής η οποία είναι και η μοναδική είσοδος και έξοδος, προς και από την κατοικία του εναγομένου, αφού για να εισέλθεις σε αυτή πρέπει να διασχίσεις την αυλή, παρέμενε ανοικτή με αποτέλεσμα το σκυλί εύκολα να μπορεί να εξέλθει από αυτήν στην δημόσια οδό.
Το δικαστήριο έκρινε ότι πέραν των σωματικών βλαβών και κακώσεων ο ανήλικος υπέστη έντονο σοκ, με αποτέλεσμα να έχει αναπτύξει πλέον μία φοβική συμπεριφορά, καθώς και συμπεριφορά αποφυγής των μεγαλόσωμων σκυλιών και ιδιαίτερα των σκυλιών της συγκεκριμένης ράτσας. Το παιδί ακόμη δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τις ουλές στο πρόσωπό του. Παρουσιάζει δε έντονη ψυχική δυσφορία και αναταραχή με επαναβίωση του τραυματικού γεγονότος είτε με επαναλαμβανόμενες αναμνήσεις που εισβάλλουν αιφνίδια είτε με τραυματικού περιεχομένου όνειρα, επιπλέον έχουν προκληθεί επεισόδια με διέγερση του αυτόνομου νευρικού συστήματος (εφιάλτες).
Το δικαστήριο επεδίκασε ως αποζημίωση το ποσό των 15.000 ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να συμπεριλαμβάνεται το ποσό το οποίο οι ενάγοντες επιφυλάχθηκαν να το ζητήσουν από το ποινικό δικαστήριο.
Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Μιχάλης Καραγιάννης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου