Ειδήσεις

Μήνυμα Μητσοτάκη προς τα κράτη-μέλη για το προσφυγικό:, αλλιώς συνέπειες

Μήνυμα ότι τα κράτη-μέλη που δεν συμμετέχουν στην κατανομή του βάρους του προσφυγικού και δεν επιδεικνύουν αλληλεγγύη πρέπει να έχουν συνέπειες απευθύνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ώρες πριν από τη συμμετοχή του στο αποψινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο καλείται να βρει τη χρυσή τομή έναντι της Τουρκίας, αλλά και των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, διαμηνύει ότι θα θέσει το ζήτημα του επιμερισμού των βαρών στους ηγέτες της Ε.Ε., προσθέτοντας ότι θεωρεί «απαράδεκτη» την προσέγγιση ορισμένων κρατών-μελών ότι το μεταναστευτικό/προσφυγικό δεν συνιστά πρόβλημα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ενόψει της σημερινής και αυριανής συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (και προηγουμένως στην προσύνοδο του ΕΛΚ), ο κ. Μητσοτάκης αφήνει αιχμές έναντι της Τουρκίας ότι η Ευρώπη δεν εκβιάζεται με απειλές, αλλά και πως την ίδια ώρα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο ενός νέου μεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος.

Σημειώνει μάλιστα –ενόψει της συζήτησης για την αύξηση της χρηματοδότησης προς την Τουρκία για το προσφυγικό, αίτημα που στηρίζει η Γερμανία, αλλά το οποίο βρίσκει αντίθετη τη Γαλλία– ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει υπάρξει «γενναιόδωρη» με την Τουρκία, όμως θυμίζει ότι οι αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό συγκριτικά με το περασμένο καλοκαίρι, ώστε πλέον η Ελλάδα να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει την καταδίκη του για την τουρκική εισβολή στη Συρία, σημειώνοντας ότι «αποσταθεροποιεί τη χώρα και προσφέρει ευκαιρία στους ηττημένους τζιχαντιστές να ανασυγκροτηθούν. Είναι ακόμα ένας παράγοντας αστάθειας που θα μπορούσε να προκαλέσει νέα πίεση από προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές».

Ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου, ώστε όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν στην Τουρκία, ενώ επαναλαμβάνει ότι απαιτείται περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια. Μάλιστα,  κάνει συγκεκριμένη αναφορά σε τεχνολογικές υποδομές για την ταυτοποίηση πλοιαρίων πριν καν αποπλεύσουν από τα τουρκικά παράλια και τη δυνατότητα επικοινωνίας με την ακτοφυλακή της Τουρκίας, ώστε οι βάρκες να ακινητοποιούνται πριν φτάσουν στα ελληνικά ύδατα.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες από χθες το βράδυ, καθώς είχε προγραμματισμένο ανεπίσημο δείπνο με τον πρωθυπουργό του Βελγίου και επόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, επιδιώκει σήμερα σειρά επαφών με ηγέτες κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (όπως και στην προσύνοδο του ΕΛΚ). Κρίσιμο ζήτημα για την Αθήνα, εκτός από τη σύνδεση των κυρώσεων έναντι της Τουρκίας για τις ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ με το «καρότο» της αύξησης της χρηματοδότησης για το προσφυγικό, αποτελεί και η διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, υπέρ της οποίας έχει ταχθεί ο κ. Μητσοτάκης προβάλλοντας το επιχείρημα της σταθερότητας που δημιουργεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός των βαλκανικών χωρών. Και σε αυτό το ζήτημα, ωστόσο, όπως και στο θέμα της Τουρκίας, η Αθήνα δεν θέλει να εμφανίζεται επισπεύδουσα, καθώς, ούτως ή άλλως, προκαλεί ήδη σύγκρουση μεγάλων παικτών, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, με αφορμή το ζήτημα της αποσύνδεσης των ενταξιακών της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, με το οποίο διαφωνούν σφόδρα Γαλλία και Ολλανδία (αλλά και η Ιταλία). Η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι δύο χώρες πρέπει να πορευτούν από κοινού, παρότι σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για εξεύρεση λύσης σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης ύστερα από μία δεκαετία κρίσης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στον λογαριασμό του στο Τwitter με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών διακυβέρνησης. «Είμαστε έτοιμοι, η ισχυρή ανάκαμψη έχει ήδη αρχίσει», σημείωσε.

πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου