Συνέντευξη τύπου παραχώρησε χθες ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος με τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου Χρήστο Ροϊλό και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου.
Ο κ. Χατζημάρκος ευχαρίστησε τον κ. Ροϊλό και τον κ. Παπαευσταθίου για την άψογη συνεργασία κατά την διαχείριση της πανδημίας του Covid-19, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Όλα όσα διαχειριστήκαμε με επιτυχία το προηγούμενο εξάμηνο δεν θα είχαμε καταφέρει να τα αντιμετωπίσουμε αφού δεν είχαμε τη δυνατότητα μίας άμεσης, γόνιμης και αποτελεσματικής συνεργασίας. Η χώρα μας και τα νησιά, κλήθηκαν να διαχειριστούν μία κατάσταση άνευ προηγουμένου. Χρειάστηκε να λειτουργήσουμε με το ένστικτο σε κάποιο βαθμό, να εφεύρουμε λύσεις, να τις δοκιμάσουμε. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία δεν ήταν η χρηματοδότηση. Όμως εάν δεν υπάρχει η απαραίτητη συνεργασία μεταξύ των βαθμίδων της διοίκησης και των οργανισμών που πρέπει να συνεργαστούν, τότε δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες επιτυχίας».
Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι το επίπεδο της οργάνωσης των δομών υγείας είναι σαφώς καλύτερο σήμερα απ’ ό,τι ήταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. «Χθες προχώρησαν σε απεργία μεταξύ άλλων και εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας. Υπήρξαν κάποιοι που δήλωσαν ότι όλα όσα υποστηρίζουμε περί της υγειονομικής οργάνωσης δεν ισχύουν. Και θέλω να απαντήσω προσωπικά σε αυτό.
Το σημείο στο οποίο σήμερα βρισκόμαστε σε σύγκριση με το σημείο που βρισκόταν η χώρα στις 12 Μαρτίου, όταν η Ελλάδα μπήκε στη διαδικασία της διαχείρισης της πανδημίας, είναι σαφώς πιο μπροστά. Είμαστε σε πολύ καλύτερο επίπεδο σήμερα απ’ ό,τι ήμασταν το Μάρτιο. Προφανώς και θέλουμε, αξίζουμε και δικαιούμαστε κάτι καλύτερο. Πάντα ήταν προβληματική η παροχή υπηρεσιών υγείας στα νησιά, πόσω δε μάλλον σε συνθήκες πανδημίας. Όμως το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε πάντα, είναι το καλύτερο από ποτέ», είπε ο κ. Χατζημάρκος σημειώνοντας ότι ο μηδενισμός των πάντων δεν υπηρετεί τίποτε και κανένα. Επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι ήταν άθλος αυτό που επετεύχθη στον τομέα του τουρισμού, που λειτούργησε άψογα και με απόλυτη ασφάλεια:
«Η χώρα βρέθηκε σε ένα ιστορικά χαμηλό δημοσιονομικό επίπεδο την τελευταία δεκαετία πράγμα που έχει αντίκτυπο σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης και της καθημερινότητας. Σήμερα είμαστε σε ανοδική πορεία. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε, να βρούμε και να εφαρμόσουμε τις λύσεις και να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος των επιλογών μας, απευθυνόμενοι με ένα καθαρό τρόπο στην κοινωνία. Υποσχόμαστε πράγματα που μπορούμε να υλοποιήσουμε και υλοποιούμε με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ήταν άθλος αυτό που πετύχαμε στον τουρισμό. Τα εύσημα ανήκουν στους νησιώτες σε μία κοινωνία που λειτούργησε σωστά.
Όμως να μην πιστέψει κανείς ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν δεν είχαμε αυτή την τόσο καλή συνεργασία με τη 2η ΥΠΕ και το ΕΚΑΒ. Η ΠΝΑΙ εξάντλησε κάθε περιθώριο για να στηρίξει το έργο αυτών των οργανισμών». Τέλος, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε ότι ένα αίτημα ετών, για τη στελέχωση των τομέων του ΕΚΑΒ στη Νότια και Ορεινή Ρόδο θα είχε ήδη ικανοποιηθεί εάν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία. Όπως εξήγησε ο περιφερειάρχης, το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εφαρμοστεί η λύση έχει καθοριστεί και συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών. Μέσα στο τρέχον έτος η ΠΝΑΙ θα προχωρήσει σε χρηματοδότηση για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους για να λειτουργήσουν οι δύο τομείς στη Ρόδο και ένας τομέας στην Κω.
Ο κ. Ροϊλός συμφώνησε ότι η επιτυχής διαχείριση της πανδημίας και η απρόσκοπτη λειτουργία του τουρισμού είναι ένας μεγάλος άθλος και σημείωσε τα εξής: «Πετύχαμε μία μεγάλη νίκη αυτό το καλοκαίρι. Ανοίξαμε τη χώρα, τον τουρισμό και δούλεψαν τα νησιά μας. Και βεβαίως όλα αυτά έγιναν με ασφάλεια. Δεν υπήρξε μεγάλη διασπορά κρουσμάτων. Δεν χρειάστηκε ούτε καν να σκεφτούμε το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων για κανένα από τα νησιά. Δεν ήταν δεδομένα όλα αυτά. Εάν δεν λειτουργούσαν όλα άψογα, εάν δεν υπερέβαλλαν εαυτόν όλοι οι εμπλεκόμενοι, εάν δεν τηρούνταν με ευλαβική προσοχή οι κανόνες και τα πρωτόκολλα, δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι θα τα καταφέρναμε. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε το Παρίσι κλείνει στις 9 η ώρα το βράδυ. Ενώ βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Οκτώβρη, δεν έκλεισε η Ρόδος ούτε στιγμή και τα μεγέθη των κρουσμάτων ήταν τέτοια που δεν μας δημιούργησαν ποτέ ανασφάλεια. Συνεπώς, δεν πρέπει να ξεχνάμε την προσπάθεια που έγινε και πώς όλοι μαζί καταφέραμε μία μεγάλη νίκη».
Πλέον, οι οργανισμοί περίθαλψης και υγείας και οι αρμόδιοι φορείς διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία και έχουν φθάσει σε ένα υψηλό επίπεδο οργάνωσης που διασφαλίζει την ακόμη αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση μίας ενδεχόμενης νέας φάσης της πανδημίας.
Αναλυτικότερα ανέφερε τα εξής:
«Οδεύοντας στη δεύτερη φάση της πανδημίας, εξακολουθούμε να είμαστε σε εγρήγορση. Έχουμε όμως την απαιτούμενη γνώση, έχουμε την εμπειρία, διαθέτουμε περισσότερο προσωπικό. Έγιναν 4.500 προσλήψεις επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Προβήκαμε σε μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού για να καλύψουμε τις ανάγκες των νησιών στους κρίσιμους μήνες. Θα υπάρξει νέα προκήρυξη για 350 γιατρούς σε όλη την Ελλάδα, όπου περιλαμβάνονται ειδικότητες που χρειάζονται τα νοσοκομεία της Ρόδου και της Καρπάθου. Ελπίζουμε να στελεχώσουμε τα νοσοκομεία μας καλύτερα. Είναι όμως και θεσμικό το ζήτημα. Εάν δεν υπάρχει ανταπόκριση για την κάλυψη των θέσεων στα νησιά, η μόνη επιλογή που έχεις είναι να επαναπροκηρύξεις τις θέσεις σε υψηλότερη βαθμίδα, του επιμελητή ή του διευθυντή και ενδεχομένως να προσελκύσεις περισσότερους. Διαφορετικά δεν έχεις άλλη επιλογή για την κάλυψη των θέσεων από το να καταφύγεις στη λύση της μετακίνησης ή να δώσεις κίνητρα. Κίνητρα οικονομικά η πολιτεία δεν μπορεί να δώσει λόγω του Συντάγματος. Η Περιφέρεια δίνει μία σοβαρή οικονομική ενίσχυση, όμως αυτό δεν αρκεί, όπως φαίνεται».
Όπως εξήγησε ο κ. Ροϊλός, βρίσκεται στην τελική φάση ένα νομοσχέδιο για κίνητρα στους γιατρούς που θα αποφασίσουν να μεταβούν στα νησιά. Τέλος, ο κ. Ροϊλός είπε ότι το Κέντρο Υγείας Ρόδου θα μετακινηθεί στο πρώην κτήριο του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΕΟΔΥ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου του ΕΚΑΒ, Νίκου Παπαευσταθίου, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας όσον αφορά στην επιτυχή διαχείριση της πανδημίας, αναφέροντας τα εξής:
«Καταφέραμε και λειτουργήσαμε με ένα υποδειγματικό τρόπο και συνεργαστήκαμε όχι μόνο στο υγειονομικό πεδίο. Η συνεργασία ήταν υποδειγματική και καταφέραμε να ανοίξουμε τη χώρα. Τότε ξεκίνησε ένας νέος μεγάλος αγώνας δρόμου για να μπορέσουμε να προετοιμάσουμε τους υγειονομικούς σχηματισμούς αλλά και το προσωπικό μας, που ενισχύθηκε με εποχικούς συναδέλφους, για τη διαχείριση τυχόν αύξησης περιστατικών λόγω του τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόσαμε το πρόγραμμα ΕΚΑΒ-BeSafe, επανασχεδιάσαμε τη διακομιδή τυχόν κρουσμάτων από τα νησιά στα νοσοκομεία αναφοράς. Γενικότερα θωρακίσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σύστημα στις νησιωτικές περιοχές που διαχρονικά έχει ελλείψεις. Καταφέραμε να περάσουμε την τουριστική περίοδο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Καταφέραμε σαν χώρα, με τον τουρισμό ανοιχτό και με όλες μας τις δυνάμεις σε εγρήγορση να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς την κατάσταση και να φτάσουμε μέχρι εδώ με επιτυχία. Πλέον είμαστε ακόμη πιο έτοιμοι, έχοντας την εμπειρία και έχοντας βελτιώσει το επίπεδο συνεργασίας. Ξέρουμε πώς θα λειτουργήσουμε την επόμενη μέρα. Το σύστημα υγείας που έχει ενισχυθεί είναι ακόμη πιο έτοιμο για τη δεύτερη φάση».
Όπως είπε ο κ. Παπαευσταθίου, μπορεί ο κορωνοϊός να μονοπωλεί σχεδόν την επικαιρότητα, υπάρχουν όμως πολλές άλλες ανάγκες που δεν μπορεί να θέσει σε δεύτερη φάση το ΕΚΑΒ. Τόνισε επίσης, ότι με την Περιφέρεια και τον περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκο υπάρχει άριστη συνεργασία. «Μιλώντας απευθείας έχουμε καταφέρει να λύνουμε πολλά προβλήματα, τα οποία δεν παίρνουν ποτέ έκταση και δημοσιότητα και αυτό γιατί κανείς από εμάς δεν μένει στο θεσμικό του ρόλο, αλλά κάνει ένα βήμα παραπάνω. Ως πρόεδρος του ΕΚΑΒ, μπορώ να πω ότι ο κ. Χατζημάρκος έχει δώσει λύσεις σε προβλήματα που υπάρχουν διαχρονικά», είπε ο κ. Παπαευσταθίου, συμπληρώνοντας ότι ΠΝΑΙ και ΕΚΑΒ θα προχωρήσουν σε σύμβαση ώστε να καλυφθεί ο τομέας ΕΚΑΒ στη Νότια και Ορεινή Ρόδο.
Σημειώνεται ότι σήμερα στο Ξενοδοχείο Ρόδος Παλάς θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο σεμινάριο για το υγειονομικό προσωπικό της Δωδεκανήσου, ώστε να εκπαιδευτεί στους τρόπους διαχείρισης τραυματιών και να λαμβάνουν την επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα μέχρι να διακομισθούν στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Το σεμινάριο προσφέρεται δωρεάν στους συμμετέχοντες στο πλαίσιο συνεργασίας της 2ης ΔΥΠΕ και του ΕΚΑΒ.