Ειδήσεις

1,5 εκατ. μετρητές ρεύματος με άγνωστο ιδιοκτήτη – Χαοτική η κατάσταση με τις ρευματοκλοπές. Ερχεται νέο, αυστηρό πλαίσιο

«Θα πω ένα και μόνο για την ώρα. Οσοι κλέβουν ρεύμα θα το πληρώνουν ακριβά», είχε δηλώσει σε μία από τις πρώτες συνεντεύξεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης όταν ρωτήθηκε για τις ρευματοκλοπές, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα σε όσους επιδίδονται στο σπορ. Στην πράξη, ωστόσο, η καταπολέμηση του φαινομένου χωρίς «έξυπνους» μετρητές αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη άσκηση. Το αρμόδιο επιτελείο του ΥΠΕΝ ανοίγοντας τη διαδικασία ελέγχου των ρευματοκλοπών εντόπισε μια σειρά από παράδοξα, η διαχείριση των οποίων δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Αρμόδια στελέχη μεταφέρουν στην «Κ» μια χαοτική εικόνα. Σε έναν αρχικό έλεγχο εντοπίστηκαν περίπου 1,5 εκατ. μετρητές στο πελατολόγιο της ΔΕΗ αγνώστου ιδιοκτήτη, δηλαδή χωρίς ΑΦΜ. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι μετρητές σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της Αττικής είναι συνδεδεμένοι με έναν ΑΦΜ, ενώ διερευνάται η περίπτωση μεγάλου νοσοκομείου της Αττικής που πιθανόν να ηλεκτροδοτείται παράνομα.

Κυρώσεις στον ΔΕΔΔΗΕ
Το πρόβλημα των «ορφανών» μετρητών είχε εντοπιστεί και από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) στις αρχές του έτους πέρυσι. Μάλιστα η ΡΑΑΕΥ είχε επιβάλει κυρώσεις στον Διαχειριστή Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) για τη μη τήρηση επικαιροποιημένου μητρώου πελατών που θα διευκόλυνε και τις επιδοτήσεις ρεύματος από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Αυτή η εικόνα ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε, δεν έχει αλλάξει σχεδόν δύο χρόνια μετά. Σε πρώτη φάση το ΥΠΕΝ θα ζητήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει σε διασταύρωση των στοιχείων μετρητών – ΑΦΜ σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ.

Παράλληλα σχεδιάζει ένα πιο αυστηρό πλαίσιο ποινών για όσους παρανομούν και άμεσες παρεμβάσεις σε τομείς που παρατηρούνται μαζικές παραβιάσεις στους μετρητές, όπως στα καταστήματα, και παράνομες συνδέσεις με το δίκτυο, όπως στους καταυλισμούς των Ρομά.

Διερευνάται η περίπτωση μεγάλου νοσοκομείου της Αττικής που πιθανόν να ηλεκτροδοτείται παράνομα.
Ο ΔΕΔΔΗΕ θα αναλάβει να εγκαταστήσει άμεσα έξυπνους μετρητές σε όλα τα καταστήματα και ιδιαίτερα σε αυτά του κλάδου εστίασης, καθώς επίσης να υπογειοποιήσει το δίκτυό του στα τμήματα που διέρχονται από καταυλισμούς των Ρομά, έτσι ώστε να μην είναι δυνατή η παράνομη απευθείας σύνδεση με το δίκτυο.

Σε ό,τι αφορά την αυστηριοποίηση του πλαισίου, μεταξύ των μέτρων που σχεδιάζονται είναι η αφαίρεση της άδειας λειτουργίας μιας επιχείρησης σε περίπτωση που διαπιστώνεται παράβαση του μετρητή, καθώς και η αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ηλεκτρολόγων που θα συλλαμβάνονται να παρέχουν «υπηρεσίες» ρευματοκλοπής. Κατά καιρούς έχουν καταγγελθεί περιπτώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας τεχνικών εργολαβικών συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ που έχουν εκπαιδευθεί στο να εντοπίζουν τους «πειραγμένους» μετρητές για να κάνουν ελέγχους, να αξιοποιούν αυτή τη γνώση είτε στον δικό τους μετρητή για να κλέβουν ρεύμα είτε σε τρίτους έναντι αμοιβής.

Το ρεύμα που κλέβουν οι επιτήδειοι το πληρώνουν οι συνεπείς καταναλωτές, στους οποίους οι πάροχοι μεταφέρουν το κόστος των «απωλειών δικτύου» που ορίζεται από τη ΡΑΑΕΥ και συναρτάται με το ύψος της τιμής που διαμορφώνεται στη χονδρεμπορική αγορά. Οι «απώλειες δικτύου» διακρίνονται στις «τεχνικές», που οφείλονται σε τεχνικούς λόγους (απόσταση των υποσταθμών από την κατανάλωση, παλαιότητα του δικτύου κ.λπ.), και στις «μη τεχνικές», που αντιστοιχούν στην ενέργεια που καταναλώνεται, αλλά δεν καταγράφεται στο δίκτυο γιατί κάποιος έχει «πειράξει» τον μετρητή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνηγόρου του Πολίτη, το κόστος των ρευματοκλοπών, το οποίο πληρώνουν οι συνεπείς καταναλωτές, από 209 εκατ. ευρώ το 2021 εκτινάχτηκε στα 798 εκατ. το 2022. Η μεγάλη διαφορά, θα πρέπει να σημειωθεί, δεν αντιστοιχεί και σε διεύρυνση του φαινομένου, αλλά συνδέεται κυρίως με τη σημαντική απόκλιση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος, η οποία το 2022 έκλεισε στα 283,17 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 119,934 ευρώ ανά μεγαβατώρα το 2021. Ο συνολικός λογαριασμός που πλήρωσαν οι καταναλωτές το 2022 για ηλεκτρική ενέργεια που δεν κατανάλωσαν οι ίδιοι (τεχνικές και μη τεχνικές απώλειες) έφθασε στο 1,2 δισ. ευρώ και το 2021 περίπου στα 600 εκατ. ευρώ.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου