Τοπικές Ειδήσεις

Επιμένει… Φθινοπωρινά ο ελληνικός Τουρισμός

Με το ημερολόγιο να δείχνει 17 Οκτωβρίου και το θερμόμετρο να μοιάζει… ξεχασμένο στα ψηλά, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι η Ελλάδα παραμένει μέσα στην πρώτη 10άδα των χωρών, όπου οι διεθνείς πτήσεις “μυρίζουν” καλοκαίρι.

Το ότι οι κλαδικοί φορείς του Τουρισμού και το αρμόδιο υπουργείο έχουν θέσει προ πολλού ως στρατηγικό στόχο την επέκταση της σεζόν, δεν είναι μυστικό. Από πέρσι κιόλας είχε φανεί ότι σημαντικός αριθμός επισκεπτών επιλέγει Ελλάδα και μετά το “καυτό” δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου, αλλά φέτος η εικόνα αυτή είναι ακόμα πιο έντονη, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι η σεζόν ξεκίνησε νωρίς- νωρίς την Άνοιξη και δεν λέει να τελειώσει.

Τα φρέσκα στοιχεία του Eurocontrol δείχνουν κατ’ αρχάς, ότι διανύοντας τη 2η εβδομάδα του Οκτωβρίου, η Ελλάδα είχε τον 7ο υψηλότερο μέσο ημερήσιο αριθμό διεθνών πτήσεων. Μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει, ωστόσο, ότι η πραγματική επίδοση είναι η καλλίτερη της 10άδας, καθώς σε αυτό το χρονικό διάστημα ο αριθμός των πτήσεων ήταν 9% μεγαλύτερος από πέρσι και 25% μεγαλύτερος από το 2019!

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να “κουμπώσουν” με τα δεδομένα από το Airdata Tracker, που δείχνουν αφενός ότι ο Οκτώβριος καλύπτει το 10,7% των αεροπορικών θέσεων της φετινής σεζόν, που ξεκίνησε τον Μάρτιο, αφετέρου ότι ο προγραμματισμός θέσεων από διεθνείς πτήσεις για τον Οκτώβριο είναι 5,9% μεγαλύτερος από πέρσι.

 Ο σχεδιασμός  
Το μόνο σίγουρο είναι απαγορεύεται ο εφησυχασμός, δεδομένου ότι η παρατεταμένη οικονομική κρίση και η ζημιά στο διαθέσιμο εισόδημα (και) των ξένων επισκεπτών, “ροκανίζουν” τη διάθεση για ταξίδια. Όπως λένε χαρακτηριστικά παράγοντες του κλάδου, αν η εκτίναξη του αριθμού των φετινών επισκεπτών δεν “σκιαζόταν” από τη μείωση κατά περίπου 6% της κατά κεφαλήν δαπάνης, τότε τα 23 δισ ευρώ εισπράξεων θα ήταν απολύτως εφικτός στόχος.     Στην πραγματικότητα ο σχεδιασμός για την “επόμενη ημέρα” ξεκίνησε… χθες, λαμβάνοντας υπόψιν τις τάσεις, αν και είναι προφανές ότι με δύο ανοικτά πολεμικά μέτωπα, πάντα θα πρέπει να κρατά κάποιος επιφυλάξεις.

Σύμφωνα με το βαρόμετρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC) και την Eurail BV, οι διεθνείς ταξιδιώτες είναι πιο επιφυλακτικοί όσον αφορά τον προγραμματισμό ταξιδιών στην Ευρώπη αυτό το Φθινόπωρο. Όπως αναφέρει το Greek Hotelier, κύριος περιοριστικός παράγοντας είναι το υψηλό κόστος, το οποίο αναφέρουν σχεδόν οι μισοί (44%) συμμετέχοντες.

Ανάλογη είναι η εικόνα και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το κλίμα από τις ΗΠΑ εμφανίζεται σημαντικά αδύναμο για ταξίδια στην Ευρώπη, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους (40%) και είναι ενδεικτικό ότι οι περισσότεροι ταξιδιώτες προγραμματίζουν να δαπανήσουν μεταξύ 100 και 200 ευρώ ημερησίως.

Από την άλλη, η επιθυμία για ταξίδια από την Κίνα έχει αυξηθεί σημαντικά, με το 83% να εκφράζει ενδιαφέρον για την Ευρώπη κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουν υπόψιν οι εγχώριοι κλαδικοί φορείς αλλά και το αρμόδιο υπουργείο, καθώς οι ροές επισκεπτών στην Ελλάδα από τη χώρα του Δράκου παραμένουν αναιμικές.

Πηγή: economistas.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου