Από την παράταξη “Νέα Αρχή Ρόδου” δόθηκε στη δημοσιότητα ανακοίνωση για την τελική σύμβαση για τη μαρίνα. Αναφέρονται τα εξης:
Δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι και να μην καταθέσουμε την άποψή μας για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι η επικείμενη επένδυση στην περιοχή της Νέας Μαρίνας, καθώς είναι σαφές ότι έχει ξεφύγει από την λογική της εξυπηρέτησης σκαφών μετατρεπόμενη, στην πραγματικότητα, σε ένα θηριώδες real estate. Είναι δε τέτοιο το μέγεθός της, που χαρακτηρίζεται ως μια νέα πόλη μέσα στην ήδη υφιστάμενη, γεγονός που έχει παράπλευρες αρνητικές προεκτάσεις, ιδιαίτερης σημασίας για τους κατοίκους της πόλης της Ρόδου, ολόκληρου του νησιού και σίγουρα θα έχει αντίκτυπο στα παιδιά μας!
Σήμερα, η Μαρίνα αποτελεί μία θετική παρέμβαση για την περιοχή και μαζί με τα γύρω καταστήματα έγινε πόλος έλξης των κατοίκων. Όμως ο τριπλασιασμός δόμησή της, το μεγάλο ύψος κτηρίων (34μ.) και η δυσανάλογη υπερφόρτωση της περιοχής, δημιουργεί μια εικόνα περισσότερο επιβάρυνσης, παρά ανάπτυξης για τον τόπο και θα είναι χωρίς το ανάλογο όφελος για τους Ροδίτες.
Αυτό καταδεικνύει ότι δεν μας… «τσίμπησε ξαφνικά ένα πρωί μία μύγα» και μαζί με πολλούς φορείς ή μέλη τους, όπως το Οικονομικό, Εμπορικό, Τεχνικό επιμελητήριο, Σύλλογος Περιβάλλοντος, πρώην δήμαρχοι, νομάρχες, βουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι, επιστήμονες, πολίτες και άλλοι προβληματιζόμαστε, ανησυχούμε και αντιδρούμε έντονα για τη συγκεκριμένη επένδυση, έτσι τουλάχιστον όπως περιγράφεται στα τελικά της σχέδια.
Να σημειώσουμε ότι κατά την πρόσφατη και προσχηματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, απουσίαζε ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου Ρόδου καθώς και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος -ενώ αντίθετα παρέστη η νομική σύμβουλος της εταιρείας των επενδυτών. Επίσης, απουσίαζαν σημαντικοί φορείς του τόπου, όπως το Εμπορικό και το Οικονομικό Επιμελητήριο.
Επιπρόσθετα, μεταξύ των φορέων που έχουν ασχοληθεί λεπτομερώς με το θέμα, περιλαμβάνεται και το αρμόδιο ΤΕΕ που διατυπώνει συγκεκριμένους και εμπεριστατωμένους προβληματισμούς, οι οποίοι και παραμένουν αναπάντητοι. Σε αυτό το σημείο θέτουμε ακόμη ένα προβληματισμό. Είναι νόμιμο να αλλάζουν βασικοί όροι τις αρχικής μίσθωσης που προέκυψε από διαγωνισμό;
Αναντίρρητα τίθεται το εξής ερώτημα: αφού ο Δήμαρχος, ομολογεί ότι εάν ήξερε ακριβώς το μέγεθος της συγκεκριμένης επένδυσης (με κάθε λεπτομέρεια) ως αντιδήμαρχος της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής πιθανώς δεν θα συνηγορούσε, τώρα τι ακριβώς έχει αλλάξει και υπέγραψε τελικά την σύμβαση χωρίς μάλιστα αντισταθμιστικά οφέλη; Γιατί στη σύμβαση προστίθενται 30 χρόνια επιπλέον παράτασης χρήσης και γιατί δεν αναφέρεται ένα αναπροσαρμοσμένο μίσθωμα, μετά και τον τριπλασιασμό της δόμησης;
Σε κάθε περίπτωση η τεράστια αύξηση των συντελεστών δόμησης, το υπέρμετρο ύψος των κτηρίων, τα τεχνικά και νομικά θέματα μαζί φυσικά με τα θέματα έλλειψης υποδομών, τα οποία θέσαμε εξ αρχής ως ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΡΟΔΟΥ, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η νέα τελική σύμβαση δεν υπηρετεί το συμφέρον της Ρόδου.
Τελειώνοντας, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι επιθυμούμε η επένδυση στη Νέα Μαρίνα να προχωρήσει, με τρόπο που δεν θα αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του νησιού μας και δεν θα ζημιώνει την ιστορία και τον πολιτισμό του.
Ταυτόχρονα, θα συμβαδίζει με την αειφορία του τόπου μας και θα προάγει το δημόσιο συμφέρον.