Νέα έκκληση από την πλευρά του πρωθυπουργού για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Προσερχόμενος στις εργασίες της πρώτης Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε την ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας, τη στιγμή, μάλιστα, που η ευρύτερη Μέση Ανατολή κινδυνεύει με συνολική ανάφλεξη.
“Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, για να μη συνεχιστεί αυτή η ανθρωπιστική καταστροφή. Να εντείνουμε τις πιέσεις, ώστε ο νότιος Λίβανος να μη μετατραπεί σε Γάζα στο πλαίσιο του νόμιμου δικαιώματος που έχει το Ισραήλ να αμυνθεί. Επιβάλλεται η αυτοσυγκράτηση για να επαναφέρουμε στο τραπέζι τη λύση της δημιουργίας δύο κρατών, που θα μπορούν να συνυπάρχουν σε ειρήνη”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στα αγγλικά σε ερώτηση δημοσιογράφου μη ελληνικού ΜΜΕ για το ποιες είναι οι προσδοκίες του από τη σημερινή Σύνοδο, ανέφερε: “Πρόκειται, όπως γνωρίζετε, για την 1η Σύνοδο Κορυφή μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Λαμβάνει χώρα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να καθιερωθεί αυτός ο διάλογος στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, προκειμένου να ενώσουμε τις φωνές μας ελπίζοντας σε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η σύγκρουση αυτή δεν θα ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο.
Βέβαια, υπάρχουν και άλλα θέματα που θα συζητήσουμε όσον αφορά στη συνεργασία μας στο πεδίο της οικονομίας. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί στον τομέα της ενέργειας. Και βέβαια, η Μέση Ανατολή αποτελεί καίριας σημασίας παράγοντα όσον αφορά τον διάδρομο IMEC για τη σύνδεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ινδία”.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: “Αναμένω μια πολύ γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που βρίσκεται, ασφαλώς, πολύ κοντά στον Κόλπο. Έχουμε εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και με τις έξι χώρες, αλλά θεωρώ ότι είναι σημαντικό στο πλαίσιο αυτό να καθιερωθεί ένας πιο θεσμικός διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των έξι χωρών του Κόλπου”.
Πηγή: capital.gr