• Θα εκπαιδευτούν στη χρήση ειδικών εφαρμογών που συμβάλουν στη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους
Ο Δήμος Ρόδου, το ΚΕΚ Γεννηματάς και ο Σύλλογος ΑμεΑ Ρόδου διοργανώνουν μία στοχευμένη και σημαντική δράση για άτομα με οπτική αναπηρία. Πρόκειται για ένα σεμινάριο 30 ωρών που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ με τη χρηματοδότηση του ΚΕΚ Γεννηματάς για τυφλούς συνανθρώπους μας οι οποίοι θα εκπαιδευτούν σε ειδικές εφαρμογές (app) οι οποίες διευκολύνουν την καθημερινότητα τους.
«Απευθύνουμε ένα ανοιχτό κάλεσμα σε όλα τα άτομα με οπτική αναπηρία, να συμμετέχουν στο σεμινάριο, να μάθουν πώς ειδικές ηλεκτρονικές εφαρμογές μπορούν να κάνουν την καθημερινότητά τους ευκολότερη. Χρειάζεται τα άτομα αυτά να μπουν μέσα στην κοινωνία. Γι’ αυτό και θέλουμε να τους προσφέρουμε τα αναγκαία εφόδια και εργαλεία. Αυτή τη στιγμή σε συνεργασία το ΚΕΚ Γεννηματάς και του Συλλόγου ΑμεΑ, προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε συμπολίτες μας με αναπηρία όρασης, ώστε να μπορούν να είναι πιο ανεξάρτητοι και αυτόνομοι», είπε η αναπληρώτρια προϊσταμένη της διεύθυνσης και κοινωνικής πολιτικής και υγείας του δήμου Ρόδου, Χρ. Καραγιάννη κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε χθες στην αίθουσα εθιμοτυπίας του δήμου Ρόδου.
«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τα μαθήματα στους συμπολίτες μας με αναπηρία όρασης. Ευχαριστούμε όσους στηρίζουν την πρωτοβουλία και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας κ. Θωμάς Σωτρίλλης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΚ Γεννηματάς Μιχάλης Σαρίκας δήλωσε ότι: «Είναι μία πρώτη δράση μας για τα άτομα με αναπηρία. Θέλω να πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν και άλλες. Χρειάζεται να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους».
«Εδώ και πολλά χρόνια ξεκινήσαμε μία προσπάθεια να γνωρίσουμε άτομα με οπτική αναπηρία. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς συνανθρώπους του με τις ίδιες ιδιαιτερότητές. Αυτή η προσπάθεια γίνεται για πρώτη φορά και θέλω να πιστεύω ότι θα ανταποκριθούν αρκετά άτομα. Η οπτική αναπηρία δεν είναι ότι πιο εύκολο. Όλοι μαζί μπορούμε όμως να καταφέρουμε πολλά. Αν μείνουμε σπίτι μας και δεν κάνουμε την προσπάθειά μας να είμαστε πιο δραστήριοι, το μόνο που θα καταφέρουμε, είναι να είμαστε αποκλεισμένοι», δήλωσε η κα Καθολική Θαρρενού.
Ο κ. Δημήτρης Θαρρενός, τόνισε ότι η προσβασιμότητα αποτελεί δείγμα πολιτισμού. Χαρακτηριστικά ανέφερε τα εξής: «Η προσβασιμότητα των ατόμων με οπτική ή κάθε άλλου είδους αναπηρία, είναι δείγμα πολιτισμού. Η ψηφιακή προσβασιμότητα είναι ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι, το κατά πόσο μπορούμε να εκπαιδευτούμε ώστε να χρησιμοποιούμε τα κινητά μας τηλέφωνα ή τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να ανοίξουμε ένα παράθυρο στον κόσμο. Προσκαλούμε τα άτομα με οπτική αναπηρία να γνωριστούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις.
Είναι η πρώτη φορά που νιώθω ότι υπάρχει μία αλυσίδα ανθρώπων που μας στηρίζει. Το μόνο που μένει, είναι να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας οι ενδιαφερόμενοι».
Τέλος ο πρόεδρος του συλλόγου ΑμεΑ, κ. Παναγιώτης Φωνιαδάκης δήλωσε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα και το πρώτο από μία σειρά άλλα προγράμματα που θα ακολουθήσουν. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να απευθυνθούν στο σύλλογο για να λάβουν μέρος. Η μεταφορά των συμμετεχόντων θα γίνεται δωρεάν με το βαν του συλλόγου.