• Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια ώστε αμέσως μετά να εγκριθούν οι όροι δημοπράτησης από την περιφερειακή επιτροπή • Το έργο θα χαρίσει ζωή σε ογκολογικούς ασθενείς και στόχος είναι να προκηρυχθεί και να ξεκινήσουν οι εργασίες μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025
Εν αναμονή της έκδοσης οικοδομικής άδειας για το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα στο Νοσοκομείο της Ρόδου, τελούν εκατοντάδες καρκινοπαθείς στα Δωδεκάνησα.
Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, εκτός σοβαρού απροόπτου, θα έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια ώστε αμέσως μετά να εγκριθούν οι όροι δημοπράτησης από την περιφερειακή επιτροπή με στόχο αυτό να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και οι Τεχνικές Υπηρεσίες έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου το έργο – που κυριολεκτικά θα χαρίσει ζωή σε ογκολογικούς ασθενείς – να προκηρυχθεί και να ξεκινήσουν οι εργασίες μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025.
Ο ορίζοντας για την ολοκλήρωση των εργασιών και την παράδοση του Ακτινοθεραπευτικού είναι από 2,5 έως 3 χρόνια, όπως είχε ανακοινώσει από τη Ρόδο ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θα παραδοθεί μόνο το κτήριο, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αλλά με ενέργειες του περιφερειάρχη σε συνεργασία με την 2η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας θα είναι πλήρως εξοπλισμένο και στο Νοσοκομείο της Ρόδου θα λειτουργεί ένα υπερσύγχρονο Κέντρο Ακτινοθεραπείας «απολύτως λειτουργικό κτήριο, με τον καλύτερο επιταχυντή της Ελλάδας, έτοιμο να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους ασθενείς», όπως ανακοίνωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος στα εγκαίνια των ανακαινισμένων γραφείων του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου. Να σημειωθεί ότι η ανακαίνιση ήταν δωρεά των Οικοδομικών Επιχειρήσεων Κάλλιστος και Βασίλης Διακογεωργίου.
Η σπουδαιότητα της λειτουργίας του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στο Νοσοκομείο της Ρόδου που θα εξυπηρετεί όλα τα Δωδεκάνησα, καταδεικνύεται από το γεγονός ότι δεκάδες καρκινοπαθείς της περιοχής μας δεν μπορούν να επωμιστούν το τεράστιο κόστος της μεταφοράς και διαμονής στα μεγάλα κέντρα, προκειμένου να υποβληθούν σε ακτινοβολίες και διακόπτουν τις θεραπείες τους.
Ο Σύλλογος αριθμεί περίπου 750 μέλη, εκ των οποίων οι 500 είναι ογκολογικοί ασθενείς, ενώ συνεχώς προστίθενται νέα μέλη αφού η περιοχή μας παρουσιάζει αυξημένα κρούσματα καρκίνου.
Τα αιτήματα προς στον Σύλλογο Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου για οικονομική ενίσχυση ασθενών προκειμένου να μεταφερθούν στην Αθήνα ή στην Κρήτη είναι δεκάδες, όμως ο Σύλλογος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθεί σε όλα τα αιτήματα παρότι έχει καλύψει τα έξοδα πολλών συμπολιτών μας προκειμένου να μην διακόψουν τη θεραπεία τους.
Ο χρόνος αναμονής για την εύρεση ραντεβού για ακτινοβολίες σε δημόσιες μονάδες υγείας, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 3 μήνες. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμος ξενώνας τότε τα πράγματα γίνονται δραματικά καθώς ο κάθε ασθενής θα πρέπει να δαπανήσει το λιγότερο 1.500 ευρώ μηνιαίως μόνο για την διαμονή του καθώς οι θεραπείες μπορεί να ξεπεράσουν και τους δύο μήνες.
Η παραχώρηση στον Σύλλογο Καρκινοπαθών διαμερισμάτων ιδιοκτησίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την κάλυψη αναγκών ογκολογικών ασθενών έχει βοηθήσει σημαντικά καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος των αναγκών φιλοξενίας.
Πέρα όμως από τη φιλοξενία είναι μεγάλο το κόστος της σίτισης αλλά και της μετακίνησης.
Επιπλέον, εκτός των χρημάτων που πρέπει να δαπανήσουν οι οικογένειες των ασθενών πολλές φορές θα πρέπει κάποιος να σταματήσει την εργασία του για να συνοδεύσει τον ασθενή στο όποιο ακτινοθεραπευτικό κέντρο χρειάζεται. Αυτόματα δημιουργεί ένα τεράστιο άγχος τόσο στο οικογενειακό περιβάλλον όσο και στον ασθενή.
Να σημειωθεί ότι οι συνδυαστικές θεραπείες (ακτινοβολίες και χημειοθεραπείες ταυτόχρονα) δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στη Ρόδο, έτσι πολλοί νησιώτες αναγκάζονται να πάνε σε ακτινοθεραπευτικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αν βεβαίως εξασφαλιστούν τα χρήματα.
Αυτή τη στιγμή στη Ρόδο πάρα πολλοί ογκολογικοί ασθενείς και οι συγγενείς τους αγωνιούν και πασχίζουν να εξασφαλίσουν χρήματα για τις θεραπείες σε ακτινοθεραπευτικά κέντρα, σε Αθήνα, Κρήτη και Θεσσαλονίκη, με τον χρόνο να κυλά εις βάρος της ζωής τους. Κάθε ιστορία κρύβει και ένα ανθρώπινο δράμα. Και τα δράματα είναι πολλά αφού απαιτούνται χιλιάδες ευρώ για τις μετακινήσεις, τη διαμονή και τη σίτιση.
Αυτά είναι τα κύρια και βασικότερα προβλήματα που θα επιλύσει η λειτουργία του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στο Νοσοκομείο της Ρόδου, δίνοντας την ευκαιρία στους ογκολογικούς ασθενείς να κάνουν ολοκληρωμένες θεραπείες και να αγωνιστούν ενάντια στην ασθένεια με όλα τα διαθέσιμα όπλα της επιστήμης μα πάνω απ΄όλα κοντά στο σπίτι τους και στους αγαπημένους τους ανθρώπους.
Μάλιστα, η αναγκαιότητα αλλά και η εφικτότητα για τη λειτουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στη Ρόδο, αναδείχθηκε και μέσα από την Οικονομοτεχνική Μελέτη Σκοπιμότητας για το Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο που εκπόνησε ο οικονομολόγος, σύμβουλος επενδύσεων κ. Χ. Λουκαράς το έτος 2018, στο πλαίσιο των εργασιών της υποστηρικτικής ομάδας που ανέλαβε να εκπονήσει δωρεάν τις μελέτες, αποτελούμενη από τον πρώην δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά, που ήταν και ο συντονιστής της μελετητικής ομάδας και τους κ.κ. Χαράλαμπο Λουκαρά, Φώτη Ψαρά, Θανάση Ακρίδη, Μανώλη Διακομιχάλη, Θεόδωρο Μαυρίλα, Γιώργο Κατάκο και Στέφανο Δράκο.
Η μελετητική ομάδα, τον Φεβρουάριο του 2018 είχε παραδώσει την μελέτη του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου της Ρόδου στον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο παρουσία του αείμνηστου καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού.
Σύμφωνα με την Οικονομοτεχνική Μελέτη Σκοπιμότητας, «καταγράφεται μία καλπάζουσα αύξηση των δυνητικών ασθενών από το σύνολο των νησιών της Δωδεκανήσου που χρήζουν τέτοιας θεραπείας από μία ακτινοθεραπευτική κλινική».
Τη λειτουργία του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στο Νοσοκομείο της Ρόδου που πολύ σύντομα, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, θα είναι γεγονός και θα χαρίσει ζωή και καλύτερη ποιότητα ζωής στους ογκολογικούς ασθενείς της Ρόδου και όλων των νησιών της Δωδεκανήσου, πρώτος οραματίστηκε και έβαλε στην ατζέντα των συζητήσεων ο αείμνηστος καθηγητής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός. Με την ευκαιρία να σημειωθεί ότι στις 23 Οκτωβρίου από τις 9 το πρωί έως τις 13:30 θα πραγματοποιηθεί αιμοδοσία στη μνήμη του στο Γυμνάσιο Αφάντου.