Ειδήσεις

Σύνοδος Κορυφής: Καίνε τους ηγέτες μετανάστευση και πετρέλαιο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ζήτησε από όλους τους ηγέτες της ΕΕ να είναι σε επιφυλακή και σε ετοιμότητα.

Σήμερα αρχίζει η διήμερη Σύνοδος Κορυφής όμως χθες είχαμε τη συνάντηση των ηγετών με χώρες του Κόλπου. Συμμετείχαν η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και το Ομάν προσδίδοντας έτσι μεγάλη σημασία στις συζητήσεις. Πηγές των Βρυξελλών ανέφεραν στο Euro2day.gr ότι οι επίσημες ατζέντες «αυτό τον καιρό είναι για τα μάτια του κόσμου».

Αυτό που ενδιαφέρει είναι να έρθουν σε συνεννόηση ΕΕ και Άραβες για το ποιες χώρες ατύπως διευκολύνουν το Ισραήλ να πραγματοποιήσει ένα «διαχειρίσιμο» χτύπημα-απάντηση στο Ιράν. «Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές, επιδιώκουμε ένα στρατιωτικό χτύπημα χωρίς να αφήσει πολλές παράπλευρες απώλειες (νεκρούς πολίτες)». Ο κοινός παρονομαστής είναι να μην υπάρξει γενίκευση του πολέμου και εκατομμύρια νέοι μετανάστες.

Πηγές από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσαν ότι το μεταναστευτικό είναι το «νούμερο ένα» πρόβλημα αυτή τη στιγμή για την ΕΕ και τις χώρες του Κόλπου. Ήδη υπάρχουν δυνητικά γύρω στα 2 εκατομμύρια πρόσφυγες από τα χτυπήματα του Ισραήλ στη Γάζα και τώρα στην Βηρυτό και ίσως τη Συρία και το Ιράν.

Η Κύπρος ειδικά βάζει στο τραπέζι την ερώτηση: ποιες χώρες θα απορροφήσουν τους πρόσφυγες και εάν η Τουρκία θα πρέπει να εισπράξει την εμπιστοσύνη της ΕΕ και των χωρών του Κόλπου σε περίπτωση που δεχθεί μέρος των προσφύγων έναντι κονδυλίων φυσικά. Όπως αναφέρθηκε στο Συμβούλιο, η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει ως «όπλο» τους πρόσφυγες έναντι της ΕΕ ουκ ολίγες φορές.

«Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές» ανέφερε η πηγή. Και πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν λαμβάνει μέρος σε καμία συζήτηση και αυτό «είναι δίκοπο μαχαίρι»

Ο Ζελένσκι ξανά στη Σύνοδο Κορυφής
Στο γράμμα του προς τους ηγέτες της ΕΕ, ο Σ. Μισέλ έγραψε ότι σήμερα η Ουκρανία θα είναι ένα από τα κεντρικά θέματα στις συζητήσεις.Παρών θα είναι για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλ. Ζελένσκι ο οποίος αναμένεται να ζητήσει να συνεχιστεί η βοήθεια προς τη χώρα του. Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή δημιουργεί νευρικότητα στο Κίεβο, ότι η βοήθεια θα λιγοστέψει όπως και το ενδιαφέρον. Για αυτό τον λόγο ο Ζελένσκι κατάρτησε με τους συνεργάτες του το λεγόμενο «Σχέδιο Νίκης»  το οποίο και θα παρουσιάσει σήμερα στους ηγέτες της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι η Σύνοδος Κορυφής θα εργαστεί «για τα επόμενα βήματα για την οικοδόμηση συναίνεσης γύρω από μια ειρηνευτική πρωτοβουλία που βασίζεται στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου».

Βέβαια τον φλέγον θέμα είναι η χρηματοδότηση της Ουκρανίας καθώς αρκετές χώρες με πρώτη τη Γερμανία δήλωσαν ότι η χρηματοδοτική βοήθεια από τον κρατικό προϋπολογισμό σταματάει.

«Αναμένω να τηρήσουμε τη δέσμευση τού Ιουνίου, μαζί με τους εταίρους της G7, να παράσχουμε περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ (50 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) μέχρι το τέλος του έτους για να στηρίξουμε τις στρατιωτικές ανάγκες, τον προϋπολογισμό και τις ανάγκες ανασυγκρότησης της Ουκρανίας» έγραψε ο Μισέλ στους ηγέτες.

«Παρά αυτές τις σημαντικές προόδους, θα πρέπει επίσης να αξιολογήσουμε τη στήριξη που παρέχεται μέχρι τώρα και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Με πάνω από το ήμισυ της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας να έχει καταστραφεί, οι προσπάθειες ενόψει του χειμώνα χρειάζονται επείγουσα προσοχή,» πρόσθεσε.

Σε αυτό το σημείο αρχίζει και επισήμως το πρόγραμμα ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος συνεχίζεται. Όπως έχουμε γράψει, το δέλεαρ της συνέχιση της χρηματοδότησης της Ουκρανίας είναι ευρωπαϊκές εταιρίες να πάρουν μεγάλο μερίδιο στην ανοικοδόμηση της χώρας, τακτική που ακολουθεί εδώ και δεκαετίες η Αμερική.

Πηγή: euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου