• Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν και φέτος λόγω της έλλειψης προσωπικού σε όλα τα επίπεδα
Η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της τουριστικής περιόδου του 2024 ξεκινά με το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου, το οποίο ξεκινά σήμερα. Μέσα στον επόμενο μήνα, όλα τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές επιχειρήσεις θα έχουν κλείσει σταδιακά, σε μια χρονιά όπου οι αφίξεις στη Ρόδο μέχρι και τον Σεπτέμβριο έφτασαν τα 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες από αεροπλάνα, κρουαζιερόπλοια και σκάφη.
Παρά το κλείσιμο της σεζόν, η προετοιμασία για το 2025 έχει ήδη αρχίσει, με στόχο να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν και φέτος λόγω της έλλειψης προσωπικού, τόσο στο διοικητικό όσο και στο βοηθητικό τομέα
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις και οι συμφωνίες για την κάλυψη σημαντικών θέσεων στα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις εστίασης. Αυτό κρίνεται απαραίτητο, καθώς αναμένεται πως το πρόβλημα των κενών θέσεων όχι μόνο δεν θα λυθεί, αλλά θα επιδεινωθεί περαιτέρω το 2025.
Οι επιχειρήσεις προσπαθούν ήδη να διατηρήσουν το εξειδικευμένο προσωπικό που ανταποκρίθηκε στις αυξημένες απαιτήσεις και της φετινής σεζόν, ενώ υπάρχει έντονη ζήτηση για προσλήψεις και μετεγγραφές σε θέσεις ευθύνης.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βγαίνουν πολλαπλώς ωφελημένα τα περιζήτητα στελέχη αφού πέρα από τις αυξήσεις που μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπάρχουν και μια σειρά από bonus και παροχές που βελτιώνουν σημαντικά τις εργασιακές συνθήκες.
Τα περισσότερα υψηλόβαθμα στελέχη των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων, έχουν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις τους για το 2025 υπάρχουν ωστόσο πολλές εκκρεμότητες με τις περισσότερες ειδικότητες.
Τα διοικητικά στελέχη στα ξενοδοχεία έχουν έναν κρίσιμο ρόλο, καθώς είναι υπεύθυνα για τη στρατηγική κατεύθυνση, τη διαχείριση των λειτουργιών και τη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τη συνολική απόδοση του ξενοδοχείου.
Οι διαπραγματεύσεις αφορούν τις ώρες εργασίας, την ευελιξία στο ωράριο και συχνά περιλαμβάνουν όρους για επιπλέον παροχές ασφάλισης υγείας και συνταξιοδοτικά προγράμματα.
Οι περίπου 2.500 κενές θέσεις που υπήρχαν και φέτος στα ξενοδοχεία και στον επισιτιστικό κλάδο θα μείνουν ακάλυπτες και για την τουριστική περίοδο του 2025, καθώς δεν διαφαίνονται περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης, με τις ελλείψεις να παγιώνονται δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Όπως όλα δείχνουν, το πρόβλημα όχι μόνο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλά διογκώνεται όσο οι επισκέπτες μας αυξάνονται κάθε χρόνο, αλλά οι κενές θέσεις των εργαζομένων δεν καλύπτονται.
Όπως προκύπτει από πληροφορίες της «δημοκρατικής», περίπου 700 θέσεις στα ξενοδοχεία της Ρόδου καλύφθηκαν φέτος με προσωπικό από τις Φιλιππίνες και υπολογίζεται ότι περίπου 200 άτομα Ρομά απασχολούνται στα ξενοδοχεία της Ρόδου.
Αρκετοί εργαζόμενοι έχουν έρθει και από άλλες περιοχές της χώρας για να απασχοληθούν σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις του νησιού, ο αριθμός όμως δεν είναι τέτοιος που μπορεί να δώσει ουσιαστικές λύσεις όπως συνέβαινε στην προ κορωνοϊού εποχή, που οι εργαζόμενοι -κυρίως από τη βόρεια Ελλάδα- κάλυπταν μερικές χιλιάδες κενές θέσεις.
Οι περισσότερες κενές θέσεις εντοπίζονται στις ειδικότητες καμαριέρας, σερβιτόρου και βοηθού σερβιτόρου, υποδοχής, λαντζέρη, μάγειρα και βοηθού μάγειρα, συντηρητών και βοηθητικού προσωπικού.
Αρκεί να σημειωθεί ότι στο τέλος της τουριστικής περιόδου αναμένεται φέτος να καταγραφεί ρεκόρ χορήγησης αναρρωτικών αδειών στον ευρύτερο τουριστικό κλάδο φέτος με τα επίσημα στοιχεία, που θα πιστοποιήσουν τις εκτιμήσεις, να αναμένονται τον Νοέμβριο.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, υπάλληλοι σε ξενοδοχεία – ιδιαιτέρως στην κουζίνα και στον τομέα της καθαριότητας- αλλά και σε επιχειρήσεις εστίασης αιτήθηκαν αναρρωτική άδεια με έντονα σημάδια κόπωσης και εξάντλησης, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στην πίεση και στον φόρτο εργασίας.
Στην πλειονότητά τους οι άδειες είναι με εντολή γιατρού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα υπερκόπωσης που εμφανίζουν οι εργαζόμενοι, κυρίως καμαριέρες, προσωπικό κουζίνας και σερβιτόροι. Αυτό είναι απόρροια των πολλών κενών θέσεων εργασίας γι΄αυτό και στα τελευταία χρόνια τα ρεκόρ των αναρρωτικών αδειών στο peak της τουριστικής περιόδου διαδέχονται το ένα το άλλο.
Η υπερβολική κούραση είναι το κύριο χαρακτηριστικό των εργαζομένων στον τουρισμό που εξαιτίας της αδυναμίας κάλυψης όλων των θέσεων εργασίας, αναγκάζονται να δουλεύουν περισσότερες ώρες και να μην παίρνουν τα νόμιμα ρεπό τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι κατά τον μήνα Αύγουστο, καταγράφηκε μεγάλος αριθμός αναρρωτικών αδειών στη Ρόδο, και ίσως ο μεγαλύτερος των τελευταίων ετών, αφού πολλοί εργαζόμενοι εξαντλήθηκαν από τις υπερωρίες και τον τεράστιο όγκο εργασίας, αριθμός που αναμένεται να ξεπεραστεί φέτος.