Το πιο σκληρό καρύδι στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές αποδεικνύεται η κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, καθώς λίγες ώρες πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναζητά ισοδύναμα για πρόσθετα έσοδα – πέραν της επιβολής ειδικού τέλους 5 λεπτών του ευρώ ανά στήλη στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ- βάζοντας στο κάδρο των επιλογών της την επιβολή ειδικού φόρου 30 λεπτών σε κάθε φιάλη κρασιού.
Η απόφαση για κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι ειλημμένη, οι δανειστές όμως αμφισβητούν αν το ειδικό τέλος στα τυχερά παιχνίδια είναι επαρκές μέτρο για να αντληθούν τα περίπου 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση που απαιτούνται, με αποτέλεσμα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, να δηλώνει σε συνέντευξη τύπου ότι υπάρχουν 2-3 επιπλέον προτάσεις (μέτρων) οι οποίες εξετάζονται, μεταξύ αυτών ο φόρος στο κρασί όπου σήμερα δεν επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης.
Το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών «μετρούν» τις προβλέψεις εσόδων από κάθε ισοδύναμο, διαδικασία η οποία αν καθυστερήσει είναι πιθανό τελικά να οδηγήσει σε κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και υποκατάσταση από ισοδύναμα, με τον προϋπολογισμό του 2016 και όχι με το νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται σήμερα το βράδυ με στόχο να ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης.
Οι δυσκολίες στην εξεύρεση ισοδυνάμων, τέσσερις μήνες μετά το αυτογκόλ της κυβέρνησης με την επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση, αναδεικνύει -ίσως- το γεγονός ότι οι ιδέες για αύξηση των εσόδων έχουν εξαντληθεί, δεδομένων των συνθηκών υπερφορολόγησης που έχουν διαμορφωθεί πλέον τόσο για νοικοκυριά όσο και επιχειρήσεις και της εκτίναξης των ληξιπρόθεσμων χρεών σε επίπεδα άνω των 82 δισ. ευρώ.
Στη συνέντευξη τύπου, οι κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης περιέγραψαν τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών σημειώνοντας ότι ήταν μια «δύσκολη διαπραγμάτευση». Πέραν του καυτού θέματος των πλειστηριασμών ακινήτων, δύσκολη υπόθεση αποτέλεσαν και οι αλλαγές στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Οι δανειστές προσήλθαν στις διαπραγματεύσεις με την απαίτηση να χάνει τη ρύθμιση των εκατό δόσεων, οφειλέτης ο οποίος καθυστερεί έστω και μία ημέρα να πληρώσει νέα φορολογική του υποχρέωση. Ζητούσαν μάλιστα, για όποιον έχει ενταχθεί στις εκατό δόσεις να μην υπάρχει η δυνατότητα ένταξης στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, να πληρώνονται δηλαδή στην ώρα τους όλες οι νέες φορολογικές υποχρεώσεις.
Ο συμβιβασμός στον οποίο κατέληξαν οι δύο πλευρές προβλέπει ότι το διάστημα των 30 ημερών το οποίο ισχύει σήμερα ως περιθώριο εξόφλησης νέας φορολογικής υποχρέωσης προκειμένου να μην υπάρχει απώλεια της ρύθμισης των εκατό δόσεων, θα φθίνει σταδιακά μέχρι να μηδενιστεί με την πάροδο του επομένου έτους. Παράλληλα, θα τεθεί ως προϋπόθεση διατήρησης της ρύθμισης των εκατό δόσεων η υπαγωγή των νέων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, προκαταβολικά, πριν αυτές γίνουν ληξιπρόθεσμες.
Τα επόμενα βήματα
Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα αργά το βράδυ στη Βουλή, αν και δεν αποκλείεται και να κατατεθεί αύριο. Στη συνέχεια, αφού οι θεσμοί πιστοποιήσουν ότι οι διατάξεις οι οποίες ψηφίστηκαν είναι αυτές οι οποίες συμφωνήθηκαν (δείγμα του ασφυκτικού πρέσινγκ) θα συνεδριάσει το EuroWorking Group για να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 10+2 δισ. ευρώ. Τα 10 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών των τραπεζών και αφού η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ προσδιορίσουν το ποσό που χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες από τα διαθέσιμα κεφάλαια του ESM.
Τα 2 δισ. ευρώ, αναμένεται να εκταμιευθούν νωρίτερα και θα καλύψουν κυρίως την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου.
Στο μεταξύ, από αύριο το νήμα των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών θα ξαναπιάσουν οι υπουργοί της κυβέρνησης προκειμένου αυτή τη φορά να προσδιοριστεί το νέο πακέτο προαπαιτούμενων για τη δόση του 1 δισ. ευρώ.
«Υπάρχουν κάποιες γκρίζες ζώνες» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος σχετικά με το ποια μέτρα θα περιληφθούν στη νέα δέσμη milestones και ποια θα συνδέονται με την αξιολόγηση. Το βασικότερο «γκρίζο» σημείο, συναρτάται με το ασφαλιστικό το οποίο δεν αποκλείεται να πάει για τον Δεκέμβρη (ούτε όμως και να τεθεί το Νοέμβρη) ή ακόμα και να σπάσει σε κομμάτια.
euro2day.gr