Ερωτήματα από την ΕΛΑΣ για την ταυτότητά του και την πραγματική πορεία του
«Πρόσφυγας από τη Συρία εξ αιτίας του πολέμου που διεξάγεται μεταξύ ανταρτών και της κυβέρνησης Ασαντ για τον έλεγχο της πόλης Ιντλίμπ – στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας – όπου διέμενε, δήλωσε ο 25χρονος που εμφανίσθηκε με το όνομα Αλμοχαμάντ Αχμάντ και τα δαχτυλικά του αποτυπώματα ταυτίζονται με αυτά ενός από τους βομβιστές – αυτοκτονίας έξω από Σταντ Ντε Φρανς. Το Ιντλίμπ είναι από τον περασμένο Σεπτέμβριο υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Μας είπε ότι θα μείνει σε σπίτια γνωστών του στην Αθήνα και θα αναχωρούσε αργότερα στην Ευρώπη. Κανονικά βεβαίως έπρεπε να είχαμε λάβει «συνέντευξή» του με ειδικό προσαρμοσμένο ερωτηματολόγιο, που γίνεται για να διαπιστωθεί αν λέει αλήθεια ή ψέματα. Πολλές φορές εξετάζουμε και τις συσκευές των κινητών τους για να δούμε αν έχουμε ύποπτες φωτογραφίες ή άλλες καταγραφές. Όμως αυτό θα διαρκούσε μία περίπου ώρα και γινόταν τις «καλές» εποχές όταν ο αριθμός των προσφύγων ήταν σχετικά μικρός κι οι ροές ελέγξιμες. Όμως όταν εισήλθε στην χώρα μας – στις 3 Οκτωβρίου 2015 – κι ειδικότερα στην Λέρο έφτασε με 193 ακόμη άτομα. Ο μέσος όρος των προσφύγων που φτάνουν είναι πλέον 5.000 την ημέρα. Κι έτσι δεν μπορούμε ν αφιερώνουμε μία ώρα σε κάθε εξεταζόμενο πρόσφυγα, αλλά μόλις ένα – δύο λεπτά».
Αυτό επεσήμανε μιλώντας στο «Βήμα» πολιτικό στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη που παρακολουθεί τα δεδομένα της έρευνας για το μακελειό στο Παρίσι στα όρια της ενημέρωσης που έχουν οι ελληνικές αρχές.
Να σημειωθεί ότι το διαβατήριο που βρέθηκε κοντά στον τόπο του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Σταντ ντε Φρανς είναι πλαστό. Τη δήλωση για την πλαστότητα του εγγράφου που είχε καταγραφεί στη Λέρο, έκανε το βράδυ της Κυριακής η γαλλίδα υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά, όπως γράφει η εφημερίδα Μοντ.
Ομως από το γεγονός ότι υπάρχει ταυτοποίηση των αποτυπωμάτων του νεαρού βομβιστή με εκείνα που ελήφθησαν από τον «πρόσφυγα» στη Λέρο δείχνει ότι προφανώς πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο, του οποίου όμως τα στοιχεία είναι διαφορετικά. Συμπεραίνεται επίσης ότι επεδίωκε να αποκρύψει τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας του και την προέλευσή του.
Πάντως άξιο ερεύνης θεωρείται ότι άτομο με τα στοιχεια Αλμοχαμάντ Αχμάντ βρίσκεται σε λίστα ατόμων του Κέντρου Καταγραφής Βιαιοτήτων στην Συρία, ότι σκοτώθηκε στην πόλη Ιντλίμπ στις 11 Μαρτίου 2012 όταν είχε υπάρξει η επονομαζόμενη «μάχη του Σαρακιμπ» – περιοχή της πόλης – με εκατοντάδες θύματα τόσο ανάμεσα σε στρατιώτες του συριακού στρατού όσο και των ανταρτών.
Συνολικά στην συγκεκριμένη πόλη των 150.000 κατοίκων έχουν σκοτωθεί – σύμφωνα με εκτιμήσεις του ίδιου παρατηρητηρίου – στην διάρκεια του εμφυλίου περίπου 12.000 άτομα.
Το ίδιο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη σημείωσε ότι «ο κύριος έλεγχος που γίνεται στους πρόσφυγες είναι αν το όνομα του περιλαμβάνεται στη λίστα των αναζητούμενων μελών του ISIS κυρίως με βάση του ειδικού προγράμματος “Traveler” της Europol, όπου έχουν καταγραφεί οι«μαχητές» του Ισλαμικού Χαλιφάτου που έχουν αναχωρήσει από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλους Ισλαμιστές που έχουν καταγραφεί από άλλες διωκτικές αρχές. Γίνεται έλεγχος ονομάτων κι όχι αποτυπωμάτων κι άλλων βιομετρικών στοιχείων. Έτσι λοιπόν μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ότι ο 25χρονος που έφυγε για να «γλιτώσει τον πόλεμο» από την Συρία μέσα σε λίγες ημέρες εμφανιζόταν ως πιθανός «βομβιστής αυτοκτονίας» στη Γαλλία. Μία προφανώς προβληματική «μετάλλαξη». Πάντως η περίπτωσή του μας δείχνει τις αδυναμίες των ελέγχων που γίνονται κάτω από την τρομακτική πίεση των προσφυγικών ροών».
Το ΒΗΜΑ