λοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση, στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο. Συνεδριάζει το EWG. Πλήρης προστασία για το 25% των κόκκινων στεγαστικών. Κάλυψη με κριτήρια για το υπόλοιπο 33%. Τα εισοδηματικά όρια και πότε προβλέπεται «κούρεμα» χρέους. Δεκέμβρη νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια.
«Συμφωνήσαμε σε όλα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξερχόμενος από το ξενοδοχείο που γίνονταν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, προσθέτοντας πώς σήμερα θα γίνει η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή (προστασία πρώτης κατοικίας, γενόσημα, ισοδύναμα ΦΠΑ κ.τλ.) και την Πέμπτη η ψήφιση του.
Το πρωί σήμερα συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης το EWG για να επικυρώσει τη συμφωνία, ενώ την Παρασκευή θα συνεδριάσει εκ νέου, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για να εισηγηθεί την εκταμίευση.
Η εκταμίευση της δόσης των 12 δισ. ευρώ (τα 10 δισ. αφορούν τις τράπεζες) θα γίνει μόλις ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και κλείσουν τα βιβλία προσφοράς των τραπεζών, ανέφερε.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών το νομοσχέδιο για τη διαχείριση του συνόλου των κόκκινων δάνειων θα κατατεθεί στη Βουλή τον Δεκέμβριο, αφού πρώτα καθοριστούν όλες οι λεπτομέρειες.
Επί του συγκεκριμένου θέματος, ένα από τα ζητήματα που παραμένει ανοικτό είναι αν τα κόκκινα δάνεια φυσικών και νομικών προσώπων θα πωλούνται σε funds και υπό ποιες προϋποθέσεις. Επίσης αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη αν θα πωλούνται και τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια, θέμα το οποίο δεν θέλησαν να σχολιάσουν Τσακαλώτος και Σταθάκης εξερχόμενοι της διαπραγμάτευσης.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά άλλη κυβερνητική πηγή, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ποια δάνεια θα δίνονται στα funds. Δηλαδή αν θα είναι μόνο επιχειρηματικά ή και στεγαστικά ή και καταναλωτικά. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος το ύψος και το είδος του δανείου αλλά και ο κλάδος στον δραστηριοποιείται η επιχείρηση θα είναι τα κριτήρια για το ένα δάνειο θα πωλείται σε ξένο fund.
Εν τω μεταξύ την Τετάρτη το οικονομικό επιτελείο ξεκινά νέο γύρο διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο για να καθοριστεί η δεύτερη λίστα προαπαιτουμένων που συνδέεται με τη υποδόση του 1 δισ. ευρώ.
Η συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για όσους υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη.
Προβλέπεται και «κούρεμα» του χρέους. Αυτό θα υπάρξει στην περίπτωση που η εμπορική αξία του ακινήτου είναι χαμηλότερη από την εμπορική τιμή με βάση την οποία έγινε η αγορά άρα και η σύναψη του δανείου. Δηλαδή στην περίπτωση που ένα ακίνητο είχε εμπορική αξία 200.000 ευρώ και σήμερα η εμπορική του έχει πέσει στα 170.000 ευρώ, οι 30.000 ευρώ θα διαγραφούν από το χρέος, όπως ανέφερε νωρίτερα κυβερνητικός παράγοντας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η συμφωνία στην οποία έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές προβλέπει την κατηγοριοποίηση των οφειλετών στεγαστικών δανείων σε δύο κατηγορίας. Σε αυτούς που κατατάσσονται στα πολύ χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια και σε αυτούς που ανήκουν στη «μεσαία» τάξη.
Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται οφειλέτες που έχουν πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας 170.000 ευρώ, και εισόδημα 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.917 ευρώ για ζευγάρι, 3.361 ευρώ για κάθε τέκνο, και 20.639 δηλωθέν εισόδημα για μια τετραμελή οικογένεια.
Η συγκεκριμένη κατηγορία προστατεύεται πλήρως από τον πλειστηριασμό. Τα δε δάνεια της κατηγορίας αντιπροσωπεύουν το 25% των κόκκινων στεγαστικών δανείων, δηλαδή 100.000 στεγαστικά. Για την πλήρη στήριξη της συγκεκριμένης κατηγορίας η Κυβέρνηση δεσμεύει από τον κρατικό προϋπολογισμό κονδύλι 100 εκατ. ευρώ το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή της ελάχιστης δόσης στις περιπτώσεις των πολύ φτωχών και ανέργων που δεν μπορούν να μπορούν να καλύψουν τη δόση.
Τα κριτήρια για τη δεύτερη κατηγορία είναι πιο αυστηρά με στόχο να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας για τους στρατηγικούς «μπαταχτσήδες» όπως επισημαίνουν τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι δανειστές. Η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές το 33% των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.
Για αυτό το 33% λοιπόν η δόση θα καθορίζεται με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου η οποία «κλειδώνει» σε συνάρτηση με το εισόδημά του το οποίο αναπροσαρμόζεται με βάση τη φορολογική δήλωση. Η διαδικασία θα γίνεται με εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Σε αυτή την κατηγορία μπορούν να υπαχθούν οφειλέτες που έχουν πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας 230.000 ευρώ, και εισόδημα έως 35.086 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια, 13.906 ευρώ για ένα άτομο και 23.659 για ένα ζευγάρι.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση αυτής της κατηγορίας θα έχει διάρκεια μια τριετία, έως το 2018, και τα εισοδηματικά κριτήρια βασίζονται στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης οι οποίες υπολογίζονται με συντελεστή 1,7 σταθερό για μια τριετία.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα στεγαστικά δάνεια υπολογίζονται στα 1,2 εκατομμύρια εκ των οποίων 400.013 είναι «κόκκινα». Από αυτούς 170.000 δανειολήπτες έχουν κάνει αίτηση για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό πόσα από έχουν υπαχθεί και πόσα έχουν απορριφθεί.
euro2day.gr