Στο στόχαστρο των θεσμών μπαίνουν πλέον και οι δαπάνες των νοσοκομείων. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Υγείας, έρχεται για πρώτη φορά πλαφόν και στα φάρμακα που δίνονται εντός των νοσοκομείων (μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για τα σκευάσματα που παρέχονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία), υπό τη μορφή claw back (αυτόματος μηχανισμός επιστροφής για την επιπλέον δαπάνη που τα τελευταία χρόνια έχει επιβληθεί σε φαρμακευτικές, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές).
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι δανειστές έθεσαν στη διαπραγμάτευση την καθιέρωση μηχανισμού αυτόματης επιστροφής στην ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Συμφωνήθηκε τελικά το ύψος της δαπάνης πάνω από την οποία θα υπάρχει claw back να είναι 570 εκατ. ευρώ για το έτος 2016, 550
εκατ. ευρώ για το έτος 2017 και 530 εκατ. ευρώ για το έτος 2018.
Η αρχική απαίτηση των δανειστών, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ήταν αφενός η άμεση και άπαξ κατάργηση της προστασίας των off-patent και γενοσήμων, χωρίς δηλαδή σταδιακή απομείωση, και αφετέρου, το ύψος της ενδονοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης πάνω από το οποίο θα απαιτείται claw back να οριστεί στα 500 εκατ. ευρώ.
Το αν το κόστος των φαρμάκων που ξεπερνά τον παραπάνω κλειστό προϋπολογισμό θα καλύπτεται από τα νοσοκομεία ή τις φαρμακευτικές που τα διοχετεύουν στη νοσοκομειακή αγορά δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες αναμένονται στην υπουργική απόφαση στην οποία θα προχωρήσει το υπουργείο Υγείας.
Στο άλλο μεγάλο μέτωπο αναφορικά με τη μείωση της τιμής των φαρμάκων, το αρχικό προαπαιτούμενο για την επίτευξη συμφωνίας ήταν η κατάργηση της προστασίας των off-patent και γενοσήμων φαρμάκων, σύμφωνα με την οποία η τιμή των πρώτων δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από τα 12 ευρώ ανά συσκευασία και η τιμή των δεύτερων δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από 7,8 ευρώ ανά συσκευασία. Η διαπραγμάτευση κατέληξε στη σταδιακή απομείωση του εν λόγω μηχανισμού προστασίας (“κόφτη”) μέσα στην περίοδο των επόμενων δύο ετών, δηλαδή των επόμενων 4 δελτίων τιμών.
Πιο συγκεκριμένα, στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2016, το όριο προστασίας θα είναι 9 ευρώ για τα off-patent και 5,5 ευρώ για τα γενόσημα. Στο δελτίο τιμών του δευτέρου εξαμήνου του 2016 το όριο προστασίας θα είναι 7 ευρώ για τα off-patent και 4 ευρώ για τα γενόσημα. Στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 4,5 ευρώ για τα off-patent και 3 ευρώ για τα γενόσημα. Στο δελτίο τιμών του δεύτερου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 1 ευρώ για off-patent και γενόσημα.
Capital.gr