Τροπολογία με συγκεκριμένες, κοστολογημένες προτάσεις – διαφορετικές εκείνων που εισηγείται η κυβέρνηση – αναφορικά με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές, ενόψει της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου την προσεχή Δευτέρα στην Ολομέλεια.
Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά την επεξεργασία του νομοθετήματος προχθές, σε κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, καταγγέλοντας τις «κατεπείγουσες» διαδικασίες τις οποίες επέβαλε η δικομματική πλειοψηφία, υποστήριξαν πως θα έπρεπε να διατεθεί επαρκής χρόνος για παραγωγική συζήτηση και κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων, αμφισβητώντας ευθέως τις κυβερνητικές επιλογές.
Με πρώτον υπογράφοντα τον κ. Θ.Θεοχάρη οι 4 (συνυπογράφουν οι Ευστ. Παναγούλης, Γ. Καρράς και Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου), προτείνουν τα ακόλουθα: ΠΡΩΤΟΝ, το 2017 να καταβληθεί ποσό 220 εκατομ. ευρώ ως «εφάπαξ παροχή» για τη στήριξη «των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών». Στο πλαίσιο αυτό εισηγούνται να καθοριστούν κριτήρια εισοδήματος στις πέντε χιλ. ευρώ για έκαστο δικαιούχο, ενώ για πενταμελή και άνω οικογένεια με τρεις ανέργους να αυξάνεται το ποσό κατά 800 ευρώ, για τετραμελή οικογένεια με τρεις ανέργους αυξάνεται το ποσό κατά 600 ευρώ, για τριμελή οικογένεια με δύο ανέργους κατά 400 ευρώ, για διμελή οικογένεια με έναν άνεργο κατά 200 ευρώ».
ΔΕΥΤΕΡΟΝ, Να χορηγηθεί ποσό «ύψους 250 εκατ. ευρώ προς τους συνεπείς δανειολήπτες που είναι φυσικά πρόσωπα. Για κάθε δάνειο που είναι ενήμερο την 1/12/2017 χωρίς ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις καταβάλλεται από το δημόσιο στο τραπεζικό ίδρυμα για λογαριασμό έκαστου οφειλέτη, ποσό ίσο με την δόση του Δεκεμβρίου 2017 και μέχρι ύψους 500 ευρώ».
ΤΡΙΤΟΝ, Να χορηγηθεί έκακτο βοήθημα ύψους 100 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εοσοδήματος Αλληλεγγύης ίσο με το επίδομα δύο μηνών με ακριβώς τα ίδια κριτήρια και προϋποθέσεις και την ίδια μεθοδολογία».
ΤΕΤΑΡΤΟΝ, Να καταβληθεί ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ στους στρατιωτικούς έναντι τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων στο ΣτΕ που τους δικαίωσαν. Τα υπόλοιπα οφειλόμενα ποσά θα προβλεφθούν με ειδική πίστωση στον προϋπολογισμό του 2018».
Επιπρόσθετο ενδιαφέρον έχει η ερμηνεία των 4 ως προς την προέλευση των κονδυλίων – των 720 εκατ. ευρώ – για το κοινωνικό μέρισμα – εκτίμηση η οποία προφανώς απέχει πολύ από την κυβερνητική που κάνει λόγο για ποσά τα οποία προέκυψαν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εισφορών που προέκυψε από την αύξηση της απασχόλησης. Ειδικότερα αναφέρουν ότι το ποσό αυτό «προκύπτει από τη συντελεσθείσα μη καταβολή δύο δόσεων του ΚΕΑ εντός του 2017 που εκτιμάται ότι φθάνει τα 97 εκατ. ευρώ, από τη μη χρηματοδότηση προγραμμάτων του ΟΑΕΔ ύψους 230 εκατ. ευρώ, τη μη καταβολή 100 εκατ. ευρώ που είχαν ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό 2017 για πολίτες που διαβιούν σε συνθήκες πλήρους ανέχειας, καθώς και από την μη υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής ύψους 300 εκατ. ευρώ για την κάλυψη αναγκών σε κρίσιμους τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία».