Ποινικές διώξεις για παθητική δωροδοκία κατά συναυτουργία σε βαθμό κακουργήματος και για παράβαση καθήκοντος άσκησε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου σε δύο εφοριακούς από την Κρήτη, που συνελήφθησαν τον Ιούνιο του 2017 στο πλαίσιο του αυτοφώρου από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου.
Οι δύο εφοριακοί είχαν αφεθεί ελεύθεροι τότε προκειμένου στο πλαίσιο περαιτέρω προκαταρκτικής εξέτασης που είχε παραγγελθεί, να συμπληρωθεί η δικογραφία με πρόσθετα στοιχεία.
Είχε ζητηθεί ειδικότερα να ληφθεί κατάθεση από την ιδιοκτήτρια της επιχείρησης που ήλεγξαν, αφού κατάθεση είχε ληφθεί μόνο από τον 65χρονο πατέρα της, που τους κατήγγειλε και περαιτέρω να ληφθούν δειγματοληπτικώς καταθέσεις από ιδιοκτήτες άλλων επιχειρήσεων, που ήλεγξαν οι ίδιοι από την 23η Ιουνίου 2017 και μετά.
Θυμίζουμε ότι οι δύο εφοριακοί, ηλικίας 54 και 40 ετών, κατελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, επ’ αυτοφώρω να δέχονται «δώρο» 300 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα από Ροδίτη επιχειρηματία προκειμένου να μην του επιβάλουν πρόστιμο για την απασχόληση ανασφάλιστου υπαλλήλου σε rent-a-car, ιδιοκτησίας της κόρης του.
Ο 54χρονος εξεταζόμενος ισχυρίστηκε ότι είχε μεταβεί στο κατάστημα προκειμένου να επιστρέψει στον 65χρονο πατέρα της ιδιοκτήτριας κάποια έγγραφα, που του είχε παραδώσει την προηγούμενη ημέρα στο πλαίσιο του ελέγχου και ότι ζήτησε από την κόρη του, γιατί απουσίαζε, να του τηλεφωνήσει για να του τα παραδώσει.
Του επέστρεψαν τα χαρτιά, συζήτησαν για λίγη ώρα και πήρε από το γραφείο ένα χάρτη της Ρόδου χωρίς να ελέγξει το εσωτερικό του και μη γνωρίζοντας ότι περιείχε τα χαρτονομίσματα.
Ακολούθως, φεύγοντας και έχοντας τον χάρτη μαζί του, τον σταμάτησαν οι αστυνομικοί.
Υποστηρίζει, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ότι είτε ο 65χρονος ήθελε να τον παγιδεύσει είτε του έβαλε τα χρήματα εκεί εν αγνοία του ως «φιλοδώρημα».
Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ο 65χρονος τούς είχε ζητήσει να ελέγξουν όμορη επιχείρηση και επειδή το έπραξαν ίσως να θεώρησε ότι έπρεπε να τους δώσει «φιλοδώρημα».
Ο 40χρονος από την άλλη αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τα όσα εκτιλύχθηκαν, υποστηρίζοντας ότι το κλίμα κατά την διάρκεια του ελέγχου την προηγούμενη μέρα ήταν φιλικό ότι δεν είχε διαπιστωθεί κάποια παράβαση και ότι το μόνο που είχαν πει στον 65χρονο ήταν ότι υπήρχε ένα άτομο που συνόδευε κάποιους τουρίστες σε αυτοκίνητο το οποίο ήταν ανασφάλιστο. Ο 65χρονος αρνήθηκε ότι ήταν υπάλληλος και τότε τον προειδοποίησε ότι το πρόστιμο από το ΙΚΑ είναι μεγάλο.
Εκτοτε δεν ξαναείδε το άτομο αυτό. Ο ίδιος, όπως τόνισε, δεν συμμετείχε σε καμία συζήτηση και δεν αντιλήφθηκε το οτιδήποτε έχει να κάνει με τα χαρτονομίσματα.
Ο 65χρονος υποστήριξε ότι ο έλεγχος που διενεργήθηκε το πρωί της 26ης Ιουνίου 2017 παρουσία λογιστή ολοκληρώθηκε και ότι με το πέρας αυτού ο ένας εκ των εφοριακών εντόπισε ότι στην επιχείρηση εργαζόταν υπάλληλος ο οποίος δεν φαινόταν στην κατάσταση προσωπικού.
Ο 65χρονος πατέρας της ιδιοκτήτριας αντέτεινε στον έλεγχο ότι δεν πρόκειται για υπάλληλο της επιχείρησης αλλά για έναν άστεγο και άνεργο τον οποίο βοηθάει.
Ο ένας εκ των δύο εφοριακών, ηλικίας 40 ετών, φέρεται να προέτρεψε τον 65χρονο πατέρα της ιδιοκτήτριας της επιχείρησης να ασφαλίσει το συγκεκριμένο άτομο για να μην έχει προβλήματα στο μέλλον, ενώ ο έτερος εφοριακός, ηλικίας, 54 ετών, όπως υποστήριξε, του ζήτησε να τους δώσει «κανένα χαρτζιλίκι».
Ο τελευταίος, φέρεται να πήρε μια κάρτα της επιχείρησης στην οποία αναγράφεται το κινητό τηλέφωνο του 65χρονου και να τον κάλεσε το βράδυ της ίδιας ημέρας για να συναντηθούν.
Ο 65χρονος του δήλωσε ότι δεν μπορούσε να βρεθούν εκείνη την ώρα, έκλεισε ραντεβού για μία από τις επόμενες μέρες και έσπευσε να ενημερώσει την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου.
Ενώ βρισκόταν με τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, δέχτηκε κλήση από την κόρη του, που τον ενημέρωσε ότι οι δύο εφοριακοί ήταν στην επιχείρηση.
Προσημείωσε τρία χαρτονομίσματα των 100 ευρώ και μετέβη στο κατάστημα. Εκεί συναντήθηκε με τους εφοριακούς, άνοιξε συζήτηση μαζί τους μέχρι που σε κάποια στιγμή ο ένας φέρεται να του είπε «ξύσου», δίνοντάς του ουσιαστικά, όπως υποστηρίζει, το «σύνθημα» για να τους δώσει το… «χαρτζιλίκι».
Ο 65χρονος άφησε πάνω στο γραφείο του τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα και ο 54χρονος εφοριακός φέρεται να τα έβαλε σε ένα φυλλάδιο του καταστήματος, να τον ευχαρίστησε και να έφυγε με τον συνάδελφό του με ένα δίκυκλο.
Την ώρα που αναχωρούσαν, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου τούς γνωστοποίησαν την ιδιότητά τους και τους συνέλαβαν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο ένας εκ των δύο εφοριακών πέταξε στο έδαφος το φυλλάδιο με τα χρήματα.
Υποστηρίζει ότι φοβήθηκε όταν του είπε ο αστυνομικός να σηκώσει τα χέρια του ψηλά και του έπεσε το φυλλάδιο (χάρτης).
Ως συνήγοροι υπεράσπισής τους παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Ακης Δημητριάδης και Μανώλης Κουτσούκος.
https://www.dimokratiki.gr/17-11-2018/dioxeis-se-vathmo-kakoyrgimatos-se-dyo-eisagomenoys-eforiakoys-gia-dorodokia/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.