Ειδήσεις

Βάση «10» μόνο σε ένα μάθημα βαρύτητας για την εισαγωγή σε τμήματα ΑΕΙ

Βαθμολογική βάση μόνο σε ένα κρίσιμο μάθημα για την εισαγωγή σε κάθε τμήμα ΑΕΙ. Αυτό είναι το σενάριο που προκρίνεται από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τη θέσπιση βαθμολογικού ορίου εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Αντίθετα, έχει «κλειδώσει» η μη θεσμοθέτηση γενικής βαθμολογικής βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, όπως για παράδειγμα εκείνη του 10 που καθιερώθηκε το 2006.

Ειδικότερα, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας που μίλησαν στην «Κ», εγκαταλείπεται η προοπτική να τεθεί γενικό βαθμολογικό όριο εισαγωγής στα ΑΕΙ από το υπουργείο Παιδείας.

Και αυτό διότι υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα (κυρίως πρώην ΤΕΙ) με πολύ καλές επαγγελματικές προοπτικές για τους αποφοίτους τους, τα οποία έχουν βάση κάτω από τις 10.000 μονάδες, διότι δεν είναι ελκυστικά για τους υποψηφίους καθώς έχουν έδρα σε πόλεις της Περιφέρειας.

Στην περίπτωση θέσπισης βάσης εισαγωγής, αυτά τα τμήματα θα έχουν πολύ λίγους εισακτέους. Χαρακτηριστικά, φέτος 34.049 υποψήφιοι συγκέντρωσαν κάτω από 10.000 μονάδες, ενώ το 33,3% των τμημάτων (τα 153 στα συνολικά 459) είχε βάση εισαγωγής κάτω από 10.000 μονάδες.

Ωστόσο, στο υπουργείο Παιδείας αμφισβητείται και το όριο μιας πιθανής βάσης εισαγωγής. Δηλαδή, μπορεί στις δύο εκπαιδευτικές βαθμίδες να έχει τεθεί ως βάση προαγωγής το μισό του άριστα (πλέον μόνο στην Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού υπάρχει βαθμολογική βάση το 5 στα 10, και σε γυμνάσιο και λύκειο το 10 στα 20), και να υπάρχει το προηγούμενο του 2006 (τότε ορίστηκαν ως βάση εισαγωγής είτε το 10 στον βαθμό πρόσβασης ή οι 10.000 μονές με άριστα το 20 και τις 20.000 μονάδες, αντίστοιχα), αλλά «οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι διαγωνισμός κατάταξης και όχι προόδου» όπως ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου. Aρα, ο ορισμός μιας γενικής βάσης στο 10 (και όχι π.χ. στο 8 ή το 7) έχει βαθμό αυθαιρεσίας.

vasi-10-mono-se-ena-mathima-varytitas0

Τουλάχιστον «10»

 

Αντίθετα, προκρίνεται τα ίδια τα τμήματα να ορίζουν ένα μάθημα στο οποίο κάθε υποψήφιος πρέπει να έχει πάρει τουλάχιστον τη βάση, η οποία επίσης θα οριστεί από τα τμήματα. Μάλιστα, η ειδική βάση να είναι τουλάχιστον 10, χωρίς να αποκλείεται να είναι υψηλότερη. Για παράδειγμα, ένας υποψήφιος που θα βαθμολογηθεί με 12 στα Μαθηματικά, 13 στη Χημεία και 9 στη Φυσική, θα χάσει τη δυνατότητα να εισαχθεί στα τμήματα ΑΕΙ που θα έχουν τη Φυσική ως μάθημα βαρύτητας.

«Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις αποτελούν ένα διαγωνισμό συμπλήρωσης θέσεων και όχι μία εξέταση πιστοποίησης γνώσεων. Η βάση του 10 δοκιμάστηκε από το 2006 έως το 2010 και καταργήθηκε ως αποτυχημένη, γιατί αποτελούσε ένα αυθαίρετο όριο, που, επιπλέον, δημιουργούσε πρόβλημα στους θεματοδότες γιατί τους ανάγκαζε να βάζουν τα δύο πρώτα θέματα πολύ εύκολα, ώστε να μην κόβονται πολλοί υποψήφιοι. Είναι πολύ πιο λογικό το κάθε τμήμα να επιλέγει ένα μάθημα ως το βασικό για τις σπουδές σ’ αυτό το τμήμα και να απαιτεί οι φοιτητές του να έχουν γράψει ένα ελάχιστο βαθμό, ώστε να εξασφαλίζεται ότι μπορούν να παρακολουθήσουν τις σπουδές στο τμήμα», ανέφερε μιλώντας στην «Κ» για το θέμα ο μαθηματικός-αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης.

Η θέσπιση ειδικής βαθμολογικής βάσης ανά μάθημα αναμένεται να ενταχθεί σε νόμο μέσα στο 2021 και εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2024. Δηλαδή, θα εφαρμοστεί στους μαθητές της φετινής Γ΄ Γυμνασίου, οι οποίοι το επόμενο σχολικό έτος 2021-2022 θα φοιτήσουν στην Α΄ Λυκείου.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου