Εξιχνιάστηκε χθες κατόπιν εμπεριστατωμένης έρευνας και προανάκρισης των επιτελών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου η πρώτη υπόθεση απάτης τύπου phishing (ηλεκτρονικού ψαρέματος) με τη χρήση εικονικών υπερσυνδέσμων σε αντίγραφα σελίδων τραπεζών.
Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου καταγγέλθηκε από μια 27χρονη ημεδαπή, ότι την 13η Ιουλίου 2021 και ώρα 15:00, δέχτηκε μήνυμα στο κινητό της τηλέφωνο, από την Εθνική Τράπεζα «Ι-ΒΑΝΚ», το οποίο ανέγραφε ότι ο λογαριασμός της έχει ανασταλεί και συνοδευόταν από υπερσύνδεσμο (λινκ) ανάκτησης «https://retail-nbg.info».
Η 27χρονη με τον ίδιο αριθμό της Εθνικής Τράπεζας είχε πραγματοποιήσει και παλαιότερες συνομιλίες, γι’ αυτό θεώρησε τον υπερσύνδεσμο έγκυρο.
Πραγματοποίησε σύνδεση και της ζητήθηκε να εισάγει τους κωδικούς ηλεκτρονικής συναλλαγής της, το οποίο και έκανε.
Εν συνεχεία της απεστάλη ένας κωδικός (ΟΤΡ) μέσω της εφαρμογής «viber» τον οποίο εισήγαγε σε πεδίο που της υποδεικνυόταν και αμέσως της εστάλη ένα μήνυμα ότι ο τραπεζικός της λογαριασμός έχει χρεωθεί με το χρηματικό ποσό των 400 ευρώ. Κάλεσε άμεσα το αρμόδιο τμήμα της Εθνικής Τράπεζας προκειμένου να απενεργοποιήσει τον λογαριασμό της, κατά τη διάρκεια της κλήσης της όμως διαπίστωσε ότι είχε πραγματοποιηθεί και δεύτερη χρέωση ύψους 400 ευρώ.
Στο πλαίσιο προανάκρισης πραγματοποιήθηκε αίτημα προς το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αλλοδαπής με την επωνυμία «Revolut», προς το οποίο σύμφωνα με τα προσκομισθέντα έγγραφα του θύματος φέρονται να πραγματοποιήθηκαν οι επίμαχες συναλλαγές.
Προέκυψε ότι δράστης της ανωτέρω απάτης είναι ένας 28χρονος υπήκοος Ρουμανίας εις βάρος του οποίου θα κινηθεί η διαδικασία δικαστικής συνδρομής.
-Στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου καταγγέλθηκε εξάλλου από έναν 40χρονο ότι την 8η Νοεμβρίου 2021, δέχτηκε μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο, αποστολέας του οποίου εμφανιζόταν η “ALPHA BANK”, το οποίο ανέφερε ότι πρέπει να επιβεβαιώσει τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του στην εφαρμογή ηλεκτρονικής τραπεζικής του τραπεζικού του λογαριασμού. Του υποδείκνυε, μάλιστα, και τον υπερσύνδεσμο «alphafalesgr.com» έτσι ώστε να τον ακολουθήσει και να πραγματοποιήσει την επιβεβαίωση.
Δεν αντιλήφθηκε την απάτη και πραγματοποίησε σύνδεση από τον εν λόγω υπερσύνδεσμο εισάγοντας τους κωδικούς ηλεκτρονικής τραπεζικής του.
Την επόμενη μέρα ειδοποιήθηκε από την τράπεζά του ότι έχουν πραγματοποιηθεί τρεις μεταφορές χρηματικών ποσών από τον ανωτέρω λογαριασμό του, προς άγνωστους προς εκείνον λογαριασμούς.
Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν δύο μεταφορές προς λογαριασμό της τράπεζας «ALPHABANK» αξίας 2.500ευρώ και 9.000ευρώ αντίστοιχα και μία συναλλαγή προς άλλο λογαριασμό της ίδιας τράπεζας αξίας 2.000,00 ευρώ, χωρίς την έγκρισή του.
Επικοινώνησε άμεσα με την τράπεζα για να ακυρώσει τις συναλλαγές και υπέβαλε αίτημα αμφισβήτησης αυτών.
https://www.dimokratiki.gr/17-11-2021/exichniastike-ypothesi-phishing-me-eikoniko-ypersyndesmo-tis-ethnikis-trapezas/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.