Διαστάσεις ανησυχητικές προσλαμβάνει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας στη Ρόδο. Η Εισαγγελία πρωτοδικών έχει παραγγείλει από τις κοινωνικές δομές του δήμου Ρόδου τη διενέργεια 46 κοινωνικών ερευνών και συνεχώς προστίθενται νέα αιτήματα στη λίστα.
Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Οργάνωσης και πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας κ. Γεώργιος Τριάντος, τόνισε πώς πρόκειται για ένα υπαρκτό φαινόμενο που δεν πρέπει να υποβαθμιστεί. «Ο Δήμος Ρόδου, ανέκαθεν αφουγκράζεται τις ανησυχίες των συμπολιτών μας και στέκεται κοντά τους στα προβλήματα που τους απασχολούν. Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας είναι υπαρκτό και το διαπιστώνουμε κάθε φορά από περιστατικά που καταλήγουν στις δομές του δήμου μας. Διαπιστώνουμε πόσο πολύ έχουν αυξηθεί οι διενέξεις που διαταράσσουν τον οικογενειακό ιστό και την οικογενειακή γαλήνη. Η αύξηση αυτή των κρουσμάτων, ίσως είναι απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού. Ίσως έχει να κάνει με την οικονομική στενότητα των ανθρώπων, ενδεχομένως να οφείλεται σε διάφορους άλλους λόγους. Όπως και να έχει, πρόκειται για υπαρκτό φαινόμενο που οφείλουμε να μην υποβαθμίσουμε», είπε ο κ. Τριάντος, και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να λειτουργήσει ξανά ο θεσμός του επιμελητή ανηλίκων.
Από τα 46 συμβάντα, η συντριπτική πλειοψηφία αφορά σε παιδιά, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη ύπαρξης και λειτουργίας εξειδικευμένων δομών. Όπως ανέφερε ο κ. Τριάντος, στα σχέδια του Δήμου και του ΔΟΠ, είναι η δημιουργία ενός κέντρου προστασίας παιδιού που θα παρέχει όλες τις απαραίτητες συμβουλευτικές υπηρεσίες.
«Είναι ανάγκη να αναπληρωθεί το κενό του επιμελητή ανηλίκων. Μετά τον κ. Τσοποτό, δεν έχει αναπληρωθεί αυτή η θέση. Παρατηρείται ένας μεγάλος φόρτος εργασίας. Οι κοινωνικές έρευνες απαιτούν πολλή δουλειά. Υπάρχει φόρτος εργασίας μεγάλος, το προσωπικό είναι ελλιπές. Έχει αποχωρήσει με συνταξιοδότηση και θα αποχωρήσει πεπειραμένο προσωπικό. Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα έλλειψης κοινωνικών λειτουργών τόσο στο ΔΟΠ, όσο και στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής, ώστε οι διαδικασίες να επισπεύδονται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τριάντος και συνέχισε λέγοντας τα εξής:
«Οπως προανέφερα τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί σημαντικά Δεν μπορώ να προσδιορίσω τον ακριβή αριθμό. Υπάρχουν γύρω στα 46 αιτήματα εισαγγελικής εντολής για κοινωνική έρευνα. Δεν είναι ένα απλό πρόβλημα, αλλά ένα ιδιαίτερα σύνθετο ζήτημα. Ίσως τώρα να είναι κατάλληλη η στιγμή για να στελεχωθεί η υπηρεσία του επιμελητή ανηλίκων και πιθανότατα να δημιουργηθεί τουλάχιστον ένα γραφείο μέσω του δήμου, ένα γραφείο προστασίας του παιδιού και αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας. Δεν ξέρω κατά πόσο το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει την άμεση υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Πάντως η πρωτοβουλία είναι υπαρκτή και για τη στέγαση ελπίζουμε ότι θα συμβάλουν όλοι οι φορείς των ΟΤΑ. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να διαθέτουμε ως ΔΟΠ ένα οικόπεδο στην Οδό Κανελοπούλου με Αταβύρου ώστε να φτιαχτεί εκεί ένα κέντρο προστασίας του παιδιού με όλες τις συμβουλευτικές υπηρεσίες. Είναι ένας στόχος που ελπίζουμε ότι θα υλοποιηθεί».
https://www.dimokratiki.gr/17-11-2021/megales-diastaseis-echei-proslavei-sti-rodo-i-endooikogeneiaki-via/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.