Σε κινητοποίηση βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι εισαγγελικές αρχές μετά και τη δημοσιοποίηση πολλών περιστατικών, όπου γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, καθώς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είναι αρνητές μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.
Ηδη, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας, μετά τη γνωστοποίηση ότι οικογένεια στις Σέρρες δεν στέλνει τα τέσσερα παιδιά της στο σχολείο, διότι διαφωνεί με την υποβολή τους σε διαγνωστικά τεστ, επικοινώνησε με τους αρμόδιους εισαγγελείς και κινήθηκε διαδικασία εισαγγελικής παρέμβασης.
Κοινωνικές υπηρεσίες
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ανάλογες εισαγγελικές παρεμβάσεις έχουν υπάρξει και στην Αθήνα από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, και σε επαρχιακές πόλεις, όπου κινητοποιούνται από τους εισαγγελείς κοινωνικές υπηρεσίες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ασκείται από τις οικογένειες αυτές σωστά η επιμέλεια των παιδιών τους και τι πραγματικά συμβαίνει.
Εως εδώ τα πράγματα, θα έλεγε κανείς ότι είναι αναμενόμενα, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που συγκαταλέγονται στους αρνητές των εμβολίων ή δεν δέχονται διαγνωστικά τεστ, ακόμα και τη χρήση μάσκας.
Ομως οι περιπτώσεις που δυστυχώς πληθαίνουν, όπως προκύπτει από τις εισαγγελικές παρεμβάσεις και τη δημοσιοποίησή τους από τα μέσα ενημέρωσης, αφορούν ένα εξαιρετικά σοβαρό κοινωνικό θέμα με προεκτάσεις που είναι σημαντικότατες και σχετίζονται με την απόφαση γονέων να μη στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.
Εκτός από την ηθική και ουσιαστική ευθύνη που έχουν έτσι κι αλλιώς οι γονείς για τη μόρφωση των παιδιών τους, το κράτος με το σύνταγμα και τους νόμους εγγυάται την εκπαίδευση όλων των παιδιών.
Και εδώ αρχίζει ο νομικός τραγέλαφος που δυστυχώς ισχύει, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «Κ». Ειδικότερα, ενώ η εκπαίδευση ορίζεται –και σωστά– ως υποχρεωτική μέχρι την ηλικία των 16 ετών για όλα τα παιδιά, δηλαδή μέχρι και την τρίτη τάξη του Γυμνασίου και προκαλείται εισαγγελική παρέμβαση (Προεδρικό Διάταγμα 79 του 2017), αν το παιδί απουσιάζει αδικαιολόγητα από την εκπαιδευτική διαδικασία, εντούτοις ο νόμος που προέβλεπε ποινικές ευθύνες για τους ασυνείδητους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, έχει καταργηθεί και ως εκ τούτου αυτή τη στιγμή υπάρχει νομοθετικό κενό. Με άλλα λόγια, όπως τονίζουν εισαγγελείς στην «Κ», στις περιπτώσεις των γονιών που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, γιατί έχουν διαφωνίες με την αντιμετώπιση της πανδημίας είτε είναι αρνητές των εμβολίων, η Εισαγγελία επεμβαίνει, όπως λέει ο νόμος, αλλά δεν μπορεί ουσιαστικά να κάνει τίποτα.
Δεν υπάρχει, όπως επισημαίνουν εισαγγελικές πηγές, ποινική κύρωση για να προτρέψει ή να πιέσει τους γονείς αυτούς να εφαρμόσουν τον νόμο για την υποχρεωτική εκπαίδευση των παιδιών τους, διότι ο νόμος αυτός έχει καταργηθεί!
Με άλλα λόγια, η εκπαίδευση ορίζεται με νόμο ως υποχρεωτική, με νόμο επεμβαίνει ο εισαγγελέας για τους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, αλλά ο νόμος που προέβλεπε κυρώσεις εις βάρος τους δεν ισχύει…
Καταργήθηκε ο νόμος
Ποιος νόμος όμως ήταν αυτός που καταργήθηκε και έως σήμερα δεν έχει αντικατασταθεί. Πρόκειται για τον νόμο 1566 του ’85 που όριζε:
«Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο, εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Οποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται, σύμφωνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα». Ομως το άρθρο αυτό καταργήθηκε στην τελευταία αναθεώρηση των ποινικών κωδίκων που έγινε το 2019 και έκτοτε δεν επανήλθε έστω τροποποιημένο ή διαφορετικό.
Η «Κ» μετά τη θεμελίωση της ύπαρξης του νομικού τραγέλαφου που έχει δυστυχώς συνέπειες για την εκπαίδευση των παιδιών, επικοινώνησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα, που εισηγήθηκε στη Βουλή την εβδομάδα που μας πέρασε –για λογαριασμό της κυβέρνησης– ευρύτατες αλλαγές στους ποινικούς κώδικες που ψηφίστηκαν ήδη, και ο οποίος αναγνώρισε την ύπαρξη του νομικού τραγέλαφου και δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε νομοθετική αλλαγή για να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά των παιδιών που δεν τα στέλνουν οι γονείς στο σχολείο για θέματα που αφορούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την πανδημία. Ιδωμεν λοιπόν.
Πηγή kathimerini.gr