Σαφές μήνυμα υπέρ του αδιαπραγμάτευτου χαρακτήρα της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών συνιστά η δήλωση στην οποία προχώρησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι. Λίγο μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο κ. Ταγιάνι ξεκαθάρισε ότι «η θέση της Ιταλίας και της Ε.Ε. είναι πως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αμφισβητείται η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους και υπενθυμίζουμε ότι όλα τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με τον διάλογο και όχι με μονομερείς απειλές». Ο κ. Ταγιάνι σημείωσε, μάλιστα, ότι «μονομερείς πρωτοβουλίες ή απειλές δεν εξυπηρετούν τη δημιουργία σταθερότητας στη Μεσόγειο». Η θέση του κ. Ταγιάνι αποτελεί ίσως το ισχυρότερο μήνυμα που εκπέμπεται από τη Ρώμη τα τελευταία χρόνια και είναι ενδεικτικό και της αντίληψης που επικρατεί αυξανόμενα σε όλες τις σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τη στάση που τηρεί η Αγκυρα.
Από τη Ρώμη ο κ. Δένδιας υπενθύμισε τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία και ευχήθηκε και όλες οι χώρες της Μεσογείου να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα. Ενδιαφέρουσα ήταν η αποστροφή του κ. Δένδια σχετικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς –όπως σημείωσε– αυτές διεξάγονται «με βάση τη συμφωνία οριοθέτησης» ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία. Με την ευκαιρία δεν παρέλειψε να καταγγείλει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενόψει μάλιστα της σημερινής επίσκεψής του στη Βεγγάζη. Η Ιταλία αποτελεί τη χώρα με τα μεγαλύτερα συμφέροντα στη Λιβύη και η επιθετική επέκταση της Τουρκίας στην Τρίπολη εκ των πραγμάτων επηρεάζει τη συνολικότερη στρατηγική στη Ρώμη.
Στην Αθήνα, αύριο, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ.
Η καλή ατμόσφαιρα στη Ρώμη αντικατοπτρίζει και μια ευρύτερη συνεννόηση, καθώς και η Ιταλία έχει αποδεχθεί την πρόσκληση της Αθήνας να συμμετάσχει σε ολοένα και περισσότερες ασκήσεις. Υπενθυμίζεται πως, όπως αποκάλυψε η «Κ», ήδη μεταξύ Αθηνών, Παρισίων και Ουάσιγκτον υπάρχουν συζητήσεις για αυξημένες ασκήσεις με τη συμμετοχή αεροπλανοφόρων, ακόμη και σε περίοδο όπου στην Ελλάδα θα υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση. Η βούληση της Γαλλίας αλλά και της Ιταλίας να αυξήσουν την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο το επόμενο χρονικό διάστημα επαναλήφθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Αμυνας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χαράλαμπος Πετρίδης, με τους ομολόγους τους Σεμπαστιάν Λεκορνί και Γκουίντο Κροσέτο.
Σημειώνεται, τέλος, ότι αύριο θα επισκεφθεί την Αθήνα ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, ο οποίος θα έχει συζητήσεις με τον ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο. Η αναβολή της επίσκεψης Γκαντζ προ περίπου 20 ημερών είχε δημιουργήσει ερωτήματα στην Αθήνα και η ταχύτατη δρομολόγηση του ταξιδιού του Ισραηλινού υπουργού στην Αθήνα στοχεύει, μεταξύ άλλων, στη διάλυση των παρεξηγήσεων, αλλά και στην περαιτέρω ενίσχυση της ήδη πολύ ισχυρής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ στον τομέα της άμυνας.
Πηγή kathimerini.gr