Μπορεί η τουριστική περίοδος να ολοκληρώθηκε και οι εποχιακές επιχειρήσεις να έχουν ήδη κατεβάσει ρολά μέχρι την επόμενη σεζόν ωστόσο μικτά κλιμάκια από άλλες περιοχές της χώρας «σαρώνουν» την αγορά της Ρόδου πραγματοποιώντας ελέγχους σε καταστήματα και επιχειρήσεις.
Μόλις πριν από μερικές ημέρες, επιβλήθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης σε επιχείρηση της Π.Ε. Ρόδου έπειτα από ελέγχους της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) πρόστιμα συνολικού ύψους 188.250 ευρώ για απομιμητικά προϊόντα σε συνέχεια των αντίστοιχων ερευνών που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα η υπηρεσία αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται και μάλιστα εντατικά με τους ελεγκτές να κάνουν «φύλλο και φτερό» καταστήματα και επιχειρήσεις στο πλαίσιο των στοχευμένων μέτρων του Υπουργείου Ανάπτυξης για πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και αντιμετώπισης τυχόν φαινομένων κερδοσκοπίας.
Οι ελεγκτές εστιάζουν εστιάζοντας σε επιχειρήσεις λιανικής και χονδρικής πώλησης τροφίμων και ποτών, σε οχήματα μεταφοράς, λαϊκές αγορές, κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια και καταστήματα με είδη ένδυσης και υπόδησης, καθώς και επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.
Τα Κλιμάκια δίνουν έμφαση στην ορθή επισήμανση των προϊόντων, στην ύπαρξη τιμοκαταλόγων και πινακίδων με τις προβλεπόμενες ενδείξεις, στον εντοπισμό παραπλανητικών πρακτικών, στην έκδοση αποδείξεων και λοιπών παραστατικών και στην τήρηση των ανώτατων τιμών όπου αυτές εφαρμόζονται.
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, τα κλιμάκια διενεργούν ελέγχους ακριβώς έξω από καταστήματα και επιχειρήσεις, για να διαπιστώσουν αν οι καταναλωτές διαθέτουν την απόδειξη πληρωμής για την παροχή υπηρεσιών ή τα προϊόντα που μόλις είχαν αγοράσει και κατά πόσο οι τιμές είναι «τσιμπημένες» ή όχι. Παράλληλα διενεργούνται έλεγχοι για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, με στόχο να εντοπιστούν εργοδότες που δεν τηρούν τα προβλεπόμενα και να επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί σαρωτικοί έλεγχοι στο εμπορικό κέντρο της πόλης της Ρόδου, προκαλώντας τη δυσφορία πολλών επαγγελματιών που στην παρούσα περίοδο -μετά το κλείσιμο της σεζόν και πριν από την εορταστική περίοδο- θεωρούν τους ελέγχους τουλάχιστον αχρείαστους καθώς όπως λένε η αγορά είναι καθηλωμένη και η κίνηση περιορισμένη.
Η ΔΙ.Μ.Ε.Α., κλιμάκια της οποίας βρίσκονται στη Ρόδο αποτελεί το κύριο εργαλείο του υπουργείου για την πάταξη του παράνομου εμπορίου, τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς προϊόντων και παροχής υπηρεσιών. Είναι η υπηρεσία που ελέγχει λιανεμπόριο και προμηθευτές για το εάν εφαρμόζουν τη διάταξη για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.
Στους επιχειρησιακούς στόχους της υπηρεσίας είναι μεταξύ άλλων η διενέργεια ελέγχων, η καταπολέμηση φαινομένων παραπλάνησης των καταναλωτών σε όλα τα στάδια της διακίνησης και εμπορίας αγαθών και της παροχής υπηρεσιών, η διαπίστωση παραβάσεων, η σύνταξη της σχετικής έκθεσης ελέγχου και η επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων από τα όργανά της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές των μικτών κλιμακίων που ήρθαν στη Ρόδο από την Κρήτη, εντόπισαν σε καταστήματα και επιχειρήσεις παραβάσεις που εγείρουν τσουχτερά πρόστιμα, όπως προβλέπεται για κάθε υπόχρεο που είτε δεν τηρεί τα νέα μέτρα είτε επιχειρεί να τα «εργαλειοποιήσει» παραπλανώντας τις ελεγκτικές Αρχές και το καταναλωτικό κοινό.
Η τροπολογία του υπ. Ανάπτυξης με τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας έχει ισχύ ως τις 31 Μαΐου 2024.
Επιπλέον διεξάγονται έλεγχοι και για την αδήλωτη εργασία με στόχο την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, τη μείωση της αδήλωτης και τον περιορισμό της υποδηλωμένης εργασίας.
Οι πιο συνηθισμένες παραβάσεις είναι η μη έκδοση αποδείξεων, αλλά και οι “πειραγμένες” ταμειακές μηχανές και τα προγράμματά τους, ωστόσο πλέον οι τεχνικοί της ΑΑΔΕ έχουν την τεχνογνωσία να “ανακαλύπτουν” τι πραγματικά έχει κοπεί και τι παρεμβάσεις έχουν γίνει.
Εξίσου σημαντικοί είναι οι έλεγχοι που έχουν να κάνουν με τα εργασιακά και το ασφαλιστικό καθεστώς που προβλέπουν πως οι παραβάσεις για ανασάλιστο εργαζόμενο μπορούν να επισύρουν πρόστιμα από 1.500 έως 12.000 ευρώ.
Περαιτέρω, πέρα από την παρουσία των κλιμακίων σε επιχειρήσεις της Ρόδου, ο έλεγχος πλέον γίνεται και ηλεκτρονικά. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει βοηθήσει σημαντικά η χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών με την αξία των συναλλαγών να ενισχύεται σημαντικά. Ετσι, μέσω του πλαστικού χρήματος μπορεί εύκολα το Υπ. Οικονομικών να προχωρήσει σε διασταυρώσεις στοιχείων καθώς όλα είναι καταγεγραμμένα από τις τράπεζες.
https://www.dimokratiki.gr/17-11-2023/di-me-a-sarotikoi-elegchoi-stin-agora-tis-rodou/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.