Τοπικές Ειδήσεις

Το μεταναστευτικό μονοπώλησε στη Ρόδο το κλιμάκιο υπουργών

•Ηταν σαφείς στις δηλώσεις τους οι κ.κ. Δημ. Καρίκης, Γ. Οικονόμου, Γ. Παππάς και Γ. Χατζημάρκος • Αναζητείται χώρος για την κατασκευή σύγχρονης μονάδας, όπου θα στεγαστούν οι αστυνομικές υπηρεσίες

Διαβεβαιώσεις ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να προστατευθεί η Ρόδος από ενδεχόμενη (νέα) έκρηξη του μεταναστευτικού αλλά και εξαγγελίες για προσλήψεις συνοριοφυλάκων (διαδικασία από την οποία είχε εξαιρεθεί η Ρόδος), έδωσαν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι υπουργοί Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρης Καιρίδης, Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Οικονόμου, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Παππάς και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Παρών ήταν και ο γ.γ. Δημόσιας Τάξης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Μάνος Λογοθέτης καθώς και ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ. κ. Μάνος Κόνσολας. Προηγήθηκε πολύωρη σύσκεψη στο γραφείο του περιφερειάρχη.
Κατά τις τοποθετήσεις αλλά και στις ερωτήσεις που ακολούθησαν, τόσο οι υπουργοί όσο και ο περιφερειάρχης, ξεκαθάρισαν μια σειρά από σημεία όπως:
-Έπαυσε η εξαίρεση της Ρόδου από τον θεσμό των συνοριοφυλάκων (επίκεινται σύντομα προσλήψεις)
-Η Ελληνική Αστυνομία, θα αποκτήσει νέα στέγη για να μπορέσει να ασκεί καλύτερα τα καθήκοντά της
-ΔΕΝ τίθεται θέμα δημιουργίας νέων Δομών Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε ΚΑΝΕΝΑ από νησιά του Νομού Δωδεκανήσου –ειδικά ΟΧΙ στην Ρόδο
-Οι Αρχές σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία, θα δημιουργήσουν έναν ‘προσωρινό’ χώρο φιλοξενίας που θα μπορεί να φιλοξενεί τους πρόσφυγες και μετανάστες από 12 έως 48 ώρες –αφού το μεταναστευτικό, είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν αναμένεται να λήξει ούτε βραχυπρόθεσμα.

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ 

Ο Γ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ
Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Γ. Χατζημάρκος υπογράμμισε τα εξής: «Η συνάντηση είχε ένα αντικείμενο που δεν είναι άλλο, από τα μεγαλύτερα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου, το μεταναστευτικό. Μεγάλο ζήτημα για το οποίο δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Πάνω σε αυτό, έχουν κτιστεί από δυνάμεις του λαϊκισμού, αφηγήματα τα οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνα. Σε ό,τι αφορά εμάς στην ΠΝΑι, δεν κρυφτήκαμε πίσω από καμία συζήτηση περί αρμοδιοτήτων οποτεδήποτε υπήρξε κάποιο πρόβλημα –πόσω μάλλον το μεταναστευτικό. Στόχος μας, είναι να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από αυτό το πρόβλημα –αφού δεν μπορούν να εξαλειφθούν, όταν έχεις να κάνεις με τις μεγαλύτερες μετακινήσεις ανθρώπων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα νησιά μας έχουν σηκώσει πάρα πολύ μεγάλο βάρος στο μεταναστευτικό δυσανάλογο σε σχέση με αυτό που αντέχουν». Ταυτόχρονα, ευχαρίστησε τους υπουργούς για την παρουσία τους αλλά και για την αγαστή συνεργασία τους με την ΠΝΑι.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Δ. Καιρίδης, αφού συνεχάρη τον κ. Χατζημάρκο για την επανεκλογή του, υπογράμμισε τα εξής:
«Η Ρόδος παραμένει η ναυαρχίδα του Τουρισμού και η φετινή τουριστική σεζόν, επιβεβαιώνει συνολικά, τον δυναμισμό του Νοτίου Αιγαίου, ως της πιο δυναμικά αναπτυσσόμενης περιφέρειας στην Ευρώπη και όχι μόνον στην Ελλάδα. Βρισκόμαστε εδώ, πέρα από την χαρά, με μεγάλη ταπεινότητα. Για να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους νησιώτες, που σηκώνουν ένα μεγάλο μέρος (και δυσανάλογο) του πανευρωπαϊκού προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης. Εμείς, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους νησιώτες μας ότι η Ελληνική Πολιτεία, η κεντρική κυβέρνηση, θα είναι πάντα δίπλα τους. Γι’ αυτό θέλουμε να βρισκόμαστε σε αυτόν τον διαρκή διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες –πέρα από λαϊκισμούς και… κροκοδείλια δάκρυα. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια έξαρση στις μεταναστευτικές ροές, κυρίως τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο –αν και πιο περιορισμένη, σε σχέση με άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης όπως π.χ. στην Ιταλία, στην Σλοβενία και Κροατία. Είναι στοιχεία που δείχνουν το ευρύτερο πρόβλημα: όταν τέτοιες χώρες με μικρότερο πληθυσμό της Ελλάδας, είχαν η καθεμία 100.000 αφίξεις παράνομων προσφύγων και μεταναστών, ενώ η Κύπρος, παραμένει σήμερα η χώρα με τις περισσότερες αφίξεις».
Επεσήμανε ακόμη ότι ήδη έχουν περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό οι ροές στο χερσαίο χώρο, όπως στον Έβρο αλλά και στο Βόρειο Αιγαίο. «Αυτό που παρατηρήσαμε ήταν ότι οι διακινητές προτίμησαν να μετακινηθούν προς τα νησιά γι’ αυτό και δέχτηκαν την μεγαλύτερη πίεση. Έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε την κατάσταση σε όλα τα επίπεδα (επιχειρησιακό, ευρωπαϊκό, διμερές με την Τουρκία και άλλες χώρες κ.ο.κ.».
Ειδικά για την Ρόδο είπε: «Είχαμε τις τελευταίες εβδομάδες μια εικόνα που αδικεί την Ρόδο και την κοινωνία, αλλά και συνολικά την προσπάθεια που έχει καταβάλει η Ελληνική Πολιτεία. Ωστόσο, καταφέραμε να ελέγξουμε την κατάσταση, χάρη στον συντονισμό με τις αστυνομικές αρχές, με το Λιμενικό και τις Αρχές. Γι’ αυτό και γίνονται πολλές μεταγωγές από τα νησιά προς τα Κέντρα Φιλοξενίας σε άλλες περιοχές. Εμείς θέλουμε λύση. Και παλεύουμε νυχθημερόν γι’ αυτό, με όλους. Αλλά να είναι λύση ‘εντός ευρωπαϊκού πλαισίου’ καθώς υπάρχουν παράπλευρα οφέλη. Η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση του προβλήματος και λόγω γεωγραφικής θέσης, αλλά δεν θα ξαναζήσει ποτέ, την προσφυγική κρίση του 2015. Οι νησιώτες μας μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς!».

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Από την πλευρά του, ο κ. Γ. Οικονόμου εξήρε τα επιτεύγματα της ΠΝΑι στον τομέα του Δημογραφικού και αναφέρθηκε στα θέματα αρμοδιότητάς του: «Η παρουσία μας εδώ έχει σημαντικό χαρακτήρα. Δεν εφησυχάζουμε σε καμία περίπτωση και αναζητούμε τις βέλτιστες λύσεις. Η συνεργασία μας με την ΠΝΑι είναι άριστη και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε την πολιτική μας. Η ΕΛΑΣ με το Λιμενικό και με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με συντονισμένες ενέργειες προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Τους τελευταίους τρεις μήνες, είχαμε πάνω από 7500 μεταγωγές προσφύγων και μεταναστών από την Ρόδο, προς άλλες δομές. Επιχειρησιακά, οι κανόνες ασφαλείας επιβάλλουν για κάθε 100 άτομα (που φεύγουν) να υπάρχουν 30 αστυνομικοί –οι οποίοι λείπουν από την υπηρεσία τους για τέσσερις μέρες. Παρά τις ελλείψεις και τα προβλήματα, η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε».
Ο κ. υπουργός, επέμεινε ότι θα δοθεί λύση στη στέγαση της ΕΛΑΣ στη Ρόδο που θα έχει σαν αποτέλεσμα την αναβάθμιση (συνολικά) των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Επιπλέον, ανακοίνωσε αφενός, ότι ελήφθη απόφαση να εξαιρεθεί η Ρόδος από την πρόσληψη συνοριοφυλάκων, αφετέρου ότι θα βρεθεί προσωρινός φυλασσόμενος χώρος για τους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες ώστε να μην επαναληφθούν οι εικόνες που ζήσαμε πολύ πρόσφατα στο κέντρο της πόλης της Ρόδου.
«Στο επόμενο διάστημα, ο γ.γ. κ. Λογοθέτης μαζί με τον κ. Χατζημάρκο θα συνεργαστούν ώστε να βρεθεί ένας χώρος όπου θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, θα βρεθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση κ.λπ. για να προχωρήσει η κατασκευή μιας νέας, σύγχρονης έδρας που θα στεγάσει τις αστυνομικές υπηρεσίες της Ρόδου. Επιπρόσθετα, θα προσληφθούν μέσα στο 2024, συνοριοφύλακες που θα διατεθούν στην Ρόδο για να ενισχυθεί η αστυνόμευση».

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά στοιχεία παρουσίασε ο κ. Γ. Παππάς, ο οποίος τόνισε πως οι πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες που έρχονται προς την χώρα μας είναι κυρίως από την Συρία, την Παλαιστίνη, το Ιράκ, το Ιράν, την Τουρκία και μερικές αφρικανικές χώρες (35 περίπου εθνικότητες).
«Από την πρώτη στιγμή, τα συναρμόδια υπουργεία συνεργαστήκαμε με τους φορείς και την ΠΝΑι για να ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας στην περιοχή. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα κύκλωμα διακινητών ‘VIP’ που έρχονται από τα απέναντι παράλια και μάλιστα με συμμετοχή ανθρώπων από τα νησιά μας. Το τελευταίο διάστημα, έχουν συλληφθεί 76 διακινητές με διάφορα σκάφη. Είναι ένα ζήτημα θεσμικό. Η θέση μας, είναι δεδομένη και ξεκάθαρη: είναι υποχρέωσή μας να φυλάμε τα σύνορα της χώρας μας, τα σύνορα της Ευρώπης».

Ο ΚΑΙΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Απαντώντας ο κ. Καιρίδης σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, εάν εμμένει στην εκπεφρασμένη άποψή του, ότι οι πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες που βρίσκονταν στο νησί όλο αυτό το διάστημα, έμεναν εδώ και ίσως εργάζονταν, τόνισε τα εξής:
«Αυτή η συζήτηση από ένα σημείο και μετά, δεν έχει πια νόημα. Τα στοιχεία μας, δείχνουν ότι βρίσκονταν στη Ρόδο και δεν ήρθαν ξαφνικά. Η ουσία είναι ότι το επιχειρησιακό μοντέλο στην Ρόδο είναι διαφορετικό από ό,τι σε άλλα νησιά (δηλαδή έχουμε να κάνουμε με ταχύπλοα ή με ιστιοπλοϊκά). Επιχειρησιακά δίκτυα τύπου ‘Business Class’ ή ‘Economy Class’. Αυτές οι 2000 μεταγωγές που έγιναν στο τελευταίο διάστημα, ΔΕΝ επιβεβαιώνονται από τα καταγεγραμμένα στοιχεία, ότι ήρθαν χτες. Κατανοώ ότι το μεταναστευτικό είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα αλλά δεν μπορούν να το χρησιμοποιούν, όπως θέλουν για να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση…».
Ο ίδιος, είπε ότι κάποιοι προσπάθησαν να παρερμηνεύσουν τις δικές του δηλώσεις και ξεκαθάρισε πως ‘σέβομαι και τιμώ τον ξενοδοχειακό κλάδο και τους επιχειρηματίες’.
«Η διευκόλυνση πρόσβασης από την απέναντι πλευρά, αλλάζει αναπτυξιακά, τον χάρτη του ανατολικού Αιγαίου –ίσως όχι τόσο της Ρόδου, αλλά σε περιοχές λιγότερο αναπτυγμένες τουριστικά. Αυτό, δεν γίνεται τυχαία. Γίνεται μέσα από ένα συνολικό πρόγραμμα που είναι συμφωνημένο με την Ε.Ε.» -τόνισε.
Καταλήγοντας, ο υπουργός κ. Καιρίδης επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να γίνονται προσλήψεις μεταναστών και προσφύγων, εφόσον περάσουν μέσα από τις κατάλληλες διαδικασίες, εφόσον τηρούν τις προδιαγραφές και φυσικά, να τηρούν τη νόμιμη εργασία: «Είμαστε σε συνεργασία με την Ε.Ε. με στόχο να καταπολεμήσουμε την μαύρη εργασία. Η χώρα υποδοχής έχει τον πρώτο λόγο για το ποιοι θα έρθουν και πώς θα εργαστούν» -τόνισε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου