Ειδήσεις

Προς πλήρη ψηφιοποίηση της εφορίας – Τι θα αλλάξει στις διαδικασίες

Μία πλήρως ψηφιοποιημένη εφορία σχεδιάζουν οικονομικό επιτελείο και ΑΑ∆Ε, με αυτοματοποιημένες δηλώσεις αλλά και ελέγχους, με διαλειτουργικότητες με όλο τον δημόσιο τομέα, και πρόσβαση στα στοιχεία φορέων. Oλες οι αλλαγές που έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν σε βάθος χρόνου στοχεύουν στη δημιουργία της εφορίας του μέλλοντος, όπου οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να κλείνουν ραντεβού για την έκδοση ενημερώσεων, πιστοποιητικών και γενικότερα οτιδήποτε απαιτείται για τη λειτουργία της επιχείρησής τους, ή ό,τι χρειάζεται κάθε νοικοκυριό για τα ανήλικα τέκνα ή τα επιδόματα. Ολα θα εκδίδονται αυτόματα, χωρίς να απαιτούνται αιτήσεις, καθώς τα στοιχεία θα είναι ενσωματωμένα στον φάκελο κάθε φορολογουμένου.

Παράλληλα, σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής,  με την τεχνητή νοημοσύνη η φορολογική διοίκηση θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει εστίες φοροδιαφυγής και να αναλύει δεδομένα με στόχο να προλαμβάνει περιπτώσεις πτωχεύσεων επιχειρήσεων που μπορούν να βλάψουν το ∆ημόσιο, καθώς και ενδεχόμενης φοροδιαφυγής. Επί της ουσίας, θα αναλύονται οι κινήσεις κάθε επιχείρησης και επαγγελματία με βάση τη συναλλακτική τους συμπεριφορά (τα δεδομένα τα έχει ήδη η εφορία) προκειμένου να εκτιμήσει εάν υπάρχει κίνδυνος φοροαποφυγής, ακόμα και τη συμμετοχή σε κυκλώματα φοροδιαφυγής.

Για να συμβούν όλα τα ανωτέρω θα πρέπει η ΑΑ∆Ε να προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός κοινού αποθετηρίου μεταδεδομένων, στην παροχή προηγμένων λύσεων λογισμικού και την εφαρμογή τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης για την ανάλυση μεγάλων δεδομένων. Στόχος είναι τα πρώτα δείγματα γραφής και αλλαγής όλων των διαδικασιών από το 2026.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών όλες οι αλλαγές, με στόχο να φτάσουμε στην εφορία του μέλλοντος, προϋποθέτουν και την απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.

Η απλοποίηση αφορά τους τομείς της φορολογίας εισοδήματος και περιουσίας, του ΦΠΑ, των φορολογικών διαδικασιών, της είσπραξης και των τελωνείων. Περιλαμβάνει την ενοποίηση των νομικών διατάξεων, αλλά στοχεύει επίσης στην απλοποίηση της νομοθεσίας και στην αύξηση της προσβασιμότητας, βελτιώνοντας έτσι τη διαφάνεια, την ασφάλεια δικαίου και τη φορολογική συμμόρφωση, αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές. Για τον σκοπό αυτό αναπτύσσεται νέο σύστημα διαχείρισης γνώσης, το οποίο θα παρέχει δωρεάν πρόσβαση στους φορολογούμενους μέσω ειδικής ιστοσελίδας.

Προσωπικός φάκελος

Η ΑΑ∆Ε έχει ξεκινήσει ήδη να δημιουργεί τον προσωπικό φάκελο για κάθε φορολογούμενο και κάθε επιχείρηση. Στον φάκελο θα υπάρχουν πληροφορίες για όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων, τα δάνειά τους, ακόμα και εάν έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν και από ποιον μηχανισμό. Τα στοιχεία υπάρχουν όπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, ωστόσο οι ελεγκτές πρέπει να ανατρέχουν σε διάφορες ηλεκτρονικές εφαρμογές για να τα συγκεντρώσουν. Σταδιακά, τα συστήματα θα ενοποιηθούν με τη φορολογική διοίκηση προκειμένου να έχει την πλήρη εικόνα ή διαφορετικά το συνολικό προφίλ του φορολογουμένου. Σε πρώτη φάση θα μπει στα τέλη του χρόνου το σύστημα ιδιοκτησίας και διαχείρισης ακινήτων. Ο ελεγκτικός μηχανισμός και όλες οι υπηρεσίες της ΑΑ∆Ε θα γνωρίζουν όλα τα ακίνητα που διαθέτει ο φορολογούμενους και τη χρήση τους. ∆ηλαδή, εάν είναι μισθωμένο, κενό, σε βραχυχρόνια ή μακροχρόνια μίσθωση κ.λπ. Επίσης, θα υπάρχουν ιστορικά στοιχεία για το κάθε ακίνητο και τους προηγούμενους ιδιοκτήτες.

Μείωση φοροδιαφυγής

Ο μηχανισμός με τα νέα ψηφιακά εργαλεία που διαθέτει αλλά και αυτά που θα ενεργοποιηθούν σταδιακά μέχρι το 2025, θα μπορεί να γνωρίζει με βάση τη συμπεριφορά κάθε φορολογουμένου ποιοι έχουν τάσεις φοροδιαφυγής, ποιοι δεν πληρώνουν στην ώρα τους τις οφειλές και εάν υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσουν μία νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών και ποιοι κινδυνεύουν να βρεθούν σε δύσκολη θέση (κυρίως επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις) και να μπορέσουν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις. Μάλιστα θα μπορεί να προχωράει σε πρόβλεψη εσόδων και οφειλών συνολικά και ανά φορολογούμενο ή ανά ∆ΟΥ, ανά γεωγραφική περιοχή, ανά επάγγελμα, ή οποιαδήποτε άλλη διάσταση βάσει των ιστορικών στοιχείων συμπεριφοράς των φορολογουμένων.

Για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων μη συμμόρφωσης θα αξιοποιηθούν εργαλεία δημιουργίας προφίλ φορολογουμένων και υποθέσεων, μέθοδοι αποτίμησης κινδύνου, και ανάλυσης συμπεριφορών, εκτεταμένες διασταυρώσεις, διαδικασίες ανταλλαγής δεδομένων με τρίτους φορείς καθώς και με άλλες χώρες.

Τα στοιχεία θα αντλούνται αφενός από αυτά που δηλώνουν, αφετέρου από εξωτερικές πηγές (παγκόσμιος ιστός, κοινωνικά δίκτυα, ανοιχτά δεδομένα κ.λπ.) για την αποδοτικότερη επικαιροποίηση ανάλυσης κινδύνων.

Τι θα γνωρίζει η εφορία

Μέσα από τα ηλεκτρονικά συστήματα η νέα ψηφιακή εφορία θα μπορεί να γνωρίζει:

• Σε πραγματικό χρόνο ύποπτα περιστατικά φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.

• Ανακάλυψη δυναμικών σχέσεων μεταξύ των φορολογουμένων: Οπως έχει αποδειχτεί από εφαρμογές άλλων ευρωπαϊκών χωρών είναι πολύ σημαντικό βήμα για την εύρεση απάτης και φοροδιαφυγής.

• Η κατηγοριοποίηση φορολογουμένων: Κατηγοριοποίηση της αναμενόμενης συμπεριφοράς φορολογουμένων π.χ. στρατηγικός κακοπληρωτής, πιθανότητα φοροδιαφυγής κ.λπ.

• Το profiling φορολογουμένων: Εύρεση μη εμφανών ομοιοτήτων μεταξύ των φορολογουμένων όπως προκύπτουν έπειτα από δημογραφική, οικονομική και συμπεριφορική ανάλυση του συνόλου του πληθυσμού των φορολογουμένων. Χρησιμοποιείται στην εκτίμηση κινδύνου και σε άλλες περιπτώσεις χρήσης.

• Η εκτίμηση ρίσκου και αξιολόγηση κινδύνου: Αξιολόγηση των φορολογουμένων ως προς το ρίσκο μη πληρωμής.

• Η πρόβλεψη εσόδων και οφειλών: Πρόβλεψη εσόδων και οφειλών συνολικά και ανά φορολογούμενο ή ανά ∆ΟΥ, ανά γεωγραφική περιοχή, ανά επάγγελμα, ή οποιαδήποτε άλλη διάσταση βάσει των ιστορικών στοιχείων συμπεριφοράς των φορολογουμένων.

Πηγή: moneyreview.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου