Συνεντεύξεις

Βασίλης Σπανάκης: «Η Ρόδος στο επίκεντρο της ατζέντας του Υπουργείου Εσωτερικών»

Τα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα η Ρόδος βρίσκονται στο επίκεντρο της ατζέντας του υπουργείου Εσωτερικών και της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» της Ρόδου, ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης- Πέτρος Σπανάκης.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών επισημαίνει στην «δημοκρατική» τη σημασία που έχει για την κυβέρνηση η νησιωτική Ελλάδα, αλλά και την πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου να βρίσκεται όλο και συχνότερα στα ακριτικά Δωδεκάνησα και να έχει συναντήσεις και συνεργασίες με τους τοπικούς φορείς, την επιχειρηματική κοινότητα, τους πολίτες και τους Αυτοδιοικητικούς.

• Κύριε Σπανάκη, ακούσαμε με ικανοποίηση πως το 2025 θα τρέξει ένα νέο πρόγραμμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τον εκσυγχρονισμό των ΚΑΠΗ.
Όντως. Σήμερα, μετά από 40 χρόνια παρουσίας και πετυχημένης λειτουργίας των ΚΑΠΗ στη χώρα, ο σχεδιασμός μας είναι να προχωρήσουμε σε μια αναβάθμιση της αποστολής τους μέσω ενός προγράμματος που θα «τρέξει» το 2025, όπως είπατε και εσείς, και το ανακοίνωσα πριν από λίγες ημέρες εδώ στη Ρόδο, στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Στόχος μας, τα ΚΑΠΗ να πάρουν τον χαρακτήρα των κέντρων φιλίας. Οι εποχές αλλάζουν, οι κοινωνίες μεταβάλλονται, ο επισκέπτης των ΚΑΠΗ του 2024 δεν έχει σχέση με τον απόμαχο του 1984! Για αυτό και η αναβάθμιση δεν θα είναι μόνο κτιριακή αλλά θα υπάρχει και μια γκάμα δαπανών που θα μπορεί να κάνει κάθε δήμος, ώστε τα κέντρα φιλίας να συμβαδίζουν με το νέο σύγχρονο πρόσωπο της κοινωνίας μας. Οι δήμοι έχουν το αυτοδιοίκητο να δώσουν το προσωπικό τους στίγμα. Άλλωστε κάθε δήμος, κάθε περιοχή έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Εμείς ως υπουργείο Εσωτερικών θέλουμε να διαμορφώσουμε το πλαίσιο και να μεταφέρουμε την φιλοσοφία της μεταρρύθμισης.

• Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με αυτό που συμβαίνει στα ΚΕΠ;
Παρόμοιο θα έλεγα καλύτερα, γιατί τα ΚΕΠ είναι μια διαφορετική περίπτωση. Έχουν κοινό στοιχείο τη γεωγραφική διασπορά αλλά είναι διαφορετικό. Για τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών λοιπόν, τα γνωστά σε όλους μας ΚΕΠ, έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό ένα δυναμικό πρόγραμμα με τριπλή στόχευση: Πρώτον την ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών, δεύτερον την προμήθεια νέου τεχνολογικού εξοπλισμού και τρίτον τον εκσυγχρονισμό του πληροφοριακού συστήματος ώστε να έχουμε μια διαδραστικότητα μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών, των οργανισμών και άλλων φορέων. Να μπορεί δηλαδή το ΚΕΠ της πιο απομακρυσμένης περιοχής της χώρας να συνδέεται με υπηρεσίες που μεταξύ τους να «διαβάζουν» την ταυτότητα του αιτούμενου πολίτη και να τον εξυπηρετούν έτσι, πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά και πιο αξιόπιστα. Να ξεπεράσουμε τον ρόλο του απλού διαβιβαστή εγγράφων. Στην κατεύθυνση αυτή όπως θα ξέρετε ήδη συντελούνται εργασίες, αρχής γενομένης από το Σάββατο 16 Νοεμβρίου και το Σάββατο 23 Νοεμβρίου. Τις δύο αυτές ημερομηνίες θα πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης του τεχνολογικού εξοπλισμού και εκσυγχρονισμού του πληροφοριακού συστήματος παρεχόμενων υπηρεσιών σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και θα ακολουθήσουν και άλλες προγραμματισμένες παρεμβάσεις αναβάθμισης.


• Όλα αυτά θα προσφέρουν πολλές δυνατότητες εξυπηρέτησης κ. Υφυπουργέ..
Ασφαλώς, γιατί πρέπει να σκεφτούμε ότι όσα προανέφερα ισχύουν και για τις επιχειρήσεις που εξυπηρετούνται από τα ΚΕΠ, για τις οποίες έχουν συσταθεί σε ορισμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα στη Λάρισα με αφορμή τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα προηγούμενων ετών («Daniel» κ.α..), ειδικά ΚΕΠ αποκλειστικά για τις τοπικές επιχειρηματικές κοινότητες. Και να προσθέσω ότι όλες αυτές οι αλλαγές σε δομές και τεχνολογία δεν γίνονται με χρήματα του ελληνικού λαού, αλλά με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Να σας πω σε αυτό το σημείο μόνο ένα στοιχείο, που το θεωρώ ενδεικτικό της προσφοράς των ΚΕΠ που συνήθως περνάει απαρατήρητη, αν δεν είσαι ο άμεσα συναλλασσόμενος. Αυτή τη στιγμή τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών εξυπηρετούν πάνω από 3 εκατ. συναλλαγές σε ετήσια βάση για πολίτες και επιχειρήσεις και απασχολούν πάνω από 3.700 εργαζομένους.
• Στις αρμοδιότητές σας κ. Υφυπουργέ είναι και τα ζώα συντροφιάς. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες των παρεμβάσεών σας;
Η κυβέρνησή μας στον τομέα αυτό ξεκίνησε από τα βασικά. Βρήκαμε το 2019 ένα πρωτόγονο τοπίο σε αυτό το κομμάτι. Με πρωτοβουλία λοιπόν και απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συστάθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, Ειδική Γραμματεία για την Προστασία Ζώων Συντροφιάς. Η Γραμματεία έχει  ως σκοπό τη συστηματική παρακολούθηση και εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου, που δημιουργήθηκε με το ν. 4830/2021 της κυβέρνησής μας για την προστασία των ζώων συντροφιάς και την εξασφάλιση της ευζωίας τους, καθώς και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, με την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων ευζωίας τους. Επίσης προχωρήσαμε σε μια καινοτόμο πρωτοβουλία με την λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας pet.gov.gr, στο πλαίσιο του έργου «Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς», με στόχο τη φιλικότερη και ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση κτηνιάτρων, ιδιοκτητών και διαχειριστών ζώων συντροφιάς, μέσα από μια σειρά νέων ψηφιακών υπηρεσιών. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής ένωσης – Next Generation EU και σε εφαρμογή του ν. 4830/2021 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» που αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων συντροφιάς και την προστασία των αδέσποτων ζώων, με τη συνέργεια των αρμόδιων κρατικών φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, κτηνιάτρων, φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων και καταφυγίων.
• Το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχετε συναντήσει μέχρι στιγμής ποιο είναι;
Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι μερικές φορές η αναχρονιστική αντίληψη των ανθρώπων. Είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας και να καταλάβουμε τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ζώων. Στην πορεία, είναι το να ενεργοποιηθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς σωστά και αποτελεσματικά για να μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε την αύξηση των αδέσποτων και να τους εξασφαλίσουμε μια πιο αξιοπρεπή ζωή. Αυτό το έζησα εμπειρικά τις βραδιές των μεγάλων πυρκαγιών φέτος στην Αττική. Ως υπουργείο, ως Ειδική Γραμματεία κινητοποιήσαμε με μεγάλη επιτυχία τους δήμους στην ενεργοποίηση χώρων φιλοξενίας των ζώων συντροφιάς που δυστυχώς είτε εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους είτε οι άνδρες της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής ή της ΕΜΑΚ απελευθέρωσαν, επειδή κάποιοι ασυνείδητοι ιδιοκτήτες τα είχαν εγκαταλείψει στις φλεγόμενες περιοχές δεμένα! Αυτές τις στιγμές δεν θα τις ξεχάσω ποτέ..
• Είναι θέμα νοοτροπίας μας λέτε…
Είναι και θέμα νοοτροπίας. Ως Πολιτεία, ως υπουργείο είναι υποχρέωσή μας να παρέχουμε το θεσμικό πλαίσιο και κάθε άλλου είδους υποστήριξη αλλά ναι, είναι και ένα ευρύτερο θέμα και αυτό είναι η νοοτροπία μας έναντι των ζώων συντροφιάς. Γι’ αυτό και σε αυτό το σημείο προσπαθούμε με δράσεις σε σχολεία όπως αυτή που έγινε πρόσφατα στον Άλιμο Αττικής και αφορούσε στην εξοικείωση των νέων παιδιών, μαθητών και μαθητριών με την ευθύνη ανατροφής και συντήρησης ενός ζώου συντροφιάς που δεν είναι παιχνίδι που θα το βαρεθούμε και θα το εγκαταλείψουμε, αλλά μια ψυχή που οφείλουμε να προστατεύουμε για τα τόσα ευεργετήματα που μας επιστρέφει σε επίπεδο ψυχολογίας και συντροφικότητας.


• Κύριε Σπανάκη, ποια είναι η δική σας ανάγνωση των όσων συνέβησαν στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ που φιλοξενήθηκε στο νησί μας;
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν φοβάμαι τον διάλογο και μάλιστα τον έντονο. Η αντιπαράθεση επιχειρημάτων και η αναζήτηση σημείων σύγκλισης διαφορετικών απόψεων και αντιλήψεων είναι πάντα προς όφελος ενός κοινού σκοπού, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η στήριξη, ενίσχυση και αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
• Υπήρξε όμως μια διαφωνία για τον νέο τρόπο εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών..
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες μιας επιτροπής με σημαντικά στελέχη για να ολοκληρωθεί ένας νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης για δήμους και περιφέρειες. Κι αυτό για να μην υπάρχει μια σύγχυση, αυτό είναι του δήμου, αυτό είναι της περιφέρειας, αυτό είναι του ενός, αυτό είναι του άλλου, ώστε να υπάρχει ξεκαθάρισμα στις αρμοδιότητες, όπου αυτό θα διευκολύνει τους πάντες και κυρίως τη ζωή των πολιτών.
• Η κατάργηση των επαναληπτικών εκλογών…
Μισό λεπτό. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, σε αυτό το πλαίσιο των προτάσεων υπάρχει και μια εισήγηση ώστε ο δήμαρχος να εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή. Είναι η πρόταση που είναι στον διάλογο που είναι ανοιχτός με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό είναι μια εισήγηση για αλλαγή σε 4 χρόνια από σήμερα και σε συνδυασμό με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας εκτιμούμε ότι θα εξοικονομήσει σοβαρούς πόρους που θα μπορούσαν να δοθούν άμεσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σκεφτείτε ότι από τους 332 δήμους της χώρας περίπου οι μισοί πάνε σε δεύτερη Κυριακή με -παρακαλώ σημειώστε αυτό- με υψηλότατα ποσοστά αποχής. Είτε σε δήμους είτε σε περιφέρειες. Με το νέο σύστημα εκλογής θα υπάρχει ένας μεγαλύτερος αριθμός αντιπροσωπευτικότητας και δεύτερον -το επαναλαμβάνω- θα εξοικονομήσουμε σοβαρούς πόρους από τα χρήματα του κράτους, του κάθε φορολογούμενου για να δοθούν στην υγεία, την παιδεία, σε κάθε τοπική κοινωνία και όπου χρειάζεται. Τι πιο ωραίο και τι πιο δημοκρατικό. Ξεκινάμε έναν ανοιχτό διάλογο με το Αυτοδιοικητικό Κίνημα. Χωρίς αφορισμούς και χωρίς ακρότητες.
• Τα οικονομικά των δήμων παραμένουν για σχεδόν όλους τους δήμους ένα μεγάλο αγκάθι. Παρά το κονδύλια που διατίθενται είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, είτε μέσω του Πράσινου Ταμείου είτε μέσω επιμέρους προγραμμάτων, όπως το «Αντώνης Τρίτσης» – οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι ακόμη δεινοπαθούν. Τι σκέψεις υπάρχουν εδώ από τη μεριά σας;
Δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς την ενεργό συμμετοχή των περιφερειών και των δήμων. Έχουμε μπροστά μας κρίσιμα ζητήματα, π.χ. υποδομών- πρέπει όλη η Ελλάδα να απολαμβάνει εξίσου σημαντικές υποδομές που έχουν τα μεγάλα αστικά κέντρα- ζητήματα κοινωνικής συνοχής, ευρωπαϊκά προγράμματα που πρέπει να αξιοποιηθούν για να φτάσει η ανάπτυξη σε κάθε μεριά της Ελλάδας. Συζητάμε για το δημογραφικό, τη μείωση του πληθυσμού της Ε.Ε. -αυτό πρέπει να είναι ένα από τα κεντρικά μας ζητούμενα για την επόμενη δεκαετία -και πώς θα απαντήσει σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά τα ζητήματα τα γνωρίζει καλύτερα από όλους μας ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος και κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

• Σας ευχαριστώ πολύ κ. Σπανάκη..
Κι εγώ σας ευχαριστώ και ελπίζω σύντομα να έρθω και πάλι στη Ρόδο και σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου να συζητήσουμε και να εξετάσουμε από κοινού και τα καθημερινά ζητήματα που υπάρχουν στις σχέσεις των ΟΤΑ με τους δημότες, με τους πολίτες εν γένει. Η Δωδεκάνησος, η Ρόδος είναι στην καρδιά μας, η ιστορία της και οι άνθρωποί της στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας και της προσοχής μας. Σας ευχαριστώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου