Το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης και τα «σενάρια» για τη σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο, που κυριάρχησαν στα διεθνή ΜΜΕ από τον περασμένο Αύγουστο, περιλαμβάνεται στη λίστα του Top 10 της ιστοσελίδας archaeology.org. Μάλιστα, το αφιέρωμα ξεκινά από την Αμφίπολη – ενώ βασική φωτογραφία του άρθρου είναι η είσοδος με τις Σφίγγες.
«Από τη στιγμή που ήρθε στο φως ο μεγαλύτερος γνωστός ελληνικός τύμβος τον Αύγουστο, οι λάτρεις της αρχαιολογίας σε όλο τον κόσμο περίμεναν με ανυπομονησία κάθε νέα είδηση, που προερχόταν από το σημείο της ανασκαφής. Ο Τύμβος της Αμφίπολης, που χρονολογείται από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν το τρανό παράδειγμα του πώς η αρχαιολογία μπορεί να αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον και την φαντασία του κοινού και εύκολα κέρδισε μια θέση στο «Top-10» των ανακαλύψεων του 2014», αναφέρει η σελίδα.
Συγκεκριμένα στην περιγραφή αναφέρεται:
Τύμβος Αμφίπολης – Ελλάδα
Τέσσερις δεκαετίες πριν, έχοντας ανασκαφεί δεκάδες ταφικοί χώροι στην Αρχαία Αμφίπολη, ο Δημήτρης Λαζαρίδης έστρεψε την προσοχή του σε ένα τεράστιο λόφο, αποκαλούμενο Λόφο Καστά, που πιστεύεται ότι κρύβει έναν τάφο ή ένα ταφικό μνημείο τεράστιας σημασίας. Η εργασία του Λαζαρίδη σύντομα τον μετέφερε κάπου αλλού και οι ανασκαφείς δεν επέστρεψαν στο λόφο μέχρι το 2012, όταν άρχισαν αποκαλύπτουν το τεράστιο μαρμάρινο τείχος που περικλείει το μνημείο. Το καλοκαίρι που πέρασε η ανασκαφική ομάδα βρήκε την είσοδο του εκπληκτικού μνημείου που ο Λαζαρίδης υποπτευόταν ότι βρισκόταν στο σημείο από την αρχή. Αφού βρήκαν τις σφίγγες στην είσοδο του μνημείου, οι ανασκαφείς στη συνέχεια βρέθηκαν μπροστά στις Καρυάτιδες, το μωσαϊκό με την Απαγή της Περσεφόνης, τη μαρμάρινη θύρα στον τρίτο θάλαμο και το σκελετό του νεκρού. Ο τάφος χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.