Ειδήσεις

Εγιναν κακοί χειρισμοί για τον Δημοτικό Φόρο από όλες τις δημοτικές αρχές

«To γινάτι βγάζει μάτι» στην περίπτωση των χειρισμών που έγιναν από τους δημάρχους της Δωδεκανήσου έναντι της κοινοπραξίας, που επεδίωξε δικαστικώς να κριθεί αντισυνταγματικός ο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., με αποτέλεσμα να βρίσκονται σήμερα ενώπιον ανυπέρβλητων οικονομικών προβλημάτων, που θα μπορούσαν να είχαν περιορίσει, αν δεν προέβαλλαν σθεναρή αντίδραση στην προσπάθεια του Υπουργείου Ανάπτυξης για την κατάργησή του δια νόμου.
Το παρασκήνιο, που προηγήθηκε της συζητήσεως των αιτήσεων της κοινοπραξίας ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι άκρως αποκαλυπτικό.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος είχε υποβάλει, όπως έγραψε η «δημοκρατική», πρόταση στο υπουργείο Οικονομικών,  για την κατάργηση του Δημοτικού Φόρου Δωδ/σου.
Υλοποιώντας συγκεκριμένα δεσμεύσεις έναντι της τρόικας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης απέστειλε την 29η Σεπτεμβρίου 2014 λίστα με 37 «φόρους υπέρ τρίτων», που επιβαρύνουν τους φορολογούμενους κάθε χρόνο με συνολικό ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ, στην οποία συμπεριέλαβε και τον δημοτικό φόρο Δωδεκανήσου και εισηγήθηκε την κατάργησή τους.
Στο άκουσμα της είδησης ότι επίκειται η κατάργηση δια νόμου του ΔΗΦΟΔΩ η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, για του δημάρχου Ρόδου και προέδρου της κ. Φώτη Χατζηδιάκου, προέβαλε αντιρρήσεις, οι οποίες εκφράστηκαν δια ζώσης σε συνάντηση που είχε μαζί του με αντιπροσωπεία δημάρχων και αιρετών στο γραφείο του, την 7η Οκτωβρίου 2014.
Την ημέρα εκείνη είχαν μεταβεί στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» των Αθηνών οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου για να εκλέξουν το διοικητικό συμβούλιο του αυτοδιοικητικού οργάνου.
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, είχε συνάντηση μαζί τους στο περιθώριο των αρχαιρεσιών και ζήτησε να επιδιώξουν την κατάργηση του δημοτικού φόρου δια νόμου, εξηγώντας ότι η επικείμενη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ κατάργηση του θα οδηγούσε τους προϋπολογισμούς των δήμων σε κατάρρευση.
Και τελικά επιβεβαιώθηκε…
Πιο συγκεκριμένα αν συντελείτο η κατάργηση δια νόμου του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. τότε στις μεταβατικές του διατάξεις, όπως είθισται, θα υπήρχε πρόβλεψη για την ματαίωση όλων των αναδρομικών αξιώσεων των επιτηδευματιών.

Όσα έσοδα θα είχαν δηλαδή εξασφαλίσει μέχρι την δημοσίευση του νόμου οι δήμοι θα παρέμειναν στα ταμεία τους χωρίς κανείς να έχει δικαίωμα να τα διεκδικήσει αναδρομικά.
Μετά την δημοσίευση των δύο αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ με τις οποίες κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος, η βλάβη που θα υποστούν οι δήμοι είναι πολλαπλάσια. Κι αυτό διότι όσοι επιτηδευματίες έχουν καταβάλει τον φόρο την τελευταία τριετία δύνανται να τον διεκδικήσουν αναδρομικά.
Με δεδομένο ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ στο διατακτικό τους δεν περιλαμβάνουν πρόβλεψη περιορισμού μένει να διαπιστωθεί αν υφίσταται τέτοια στο σκεπτικό της απόφασης, πράγμα το οποίο θεωρείται απίθανο.
Στο προσεχές διάστημα αναμένεται να εκδοθεί νόμος ή προεδρικό διάταγμα, σε συνέχεια της απόφασης του ΣτΕ, που θα παρέχει τις κατευθυντήριες οδηγίες στη διοίκηση για την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.. Θεωρείται εκτός νόμου οποιαδήποτε πρόβλεψη «κόντρα» στις αποφάσεις του ΣτΕ.
Από την στιγμή συγκεκριμένα που η επιβολή του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. κρίθηκε αντισυνταγματική θεωρείται ότι παρανόμως εισπράχθηκε από τους δήμους και ως εκ τούτου όσοι οφείλουν δεν έχουν υποχρέωση να πληρώσουν και όσοι κατέβαλαν μπορούν να διεκδικήσουν τα καταβληθέντα της τελευταίας τριετίας.
Σημειώνεται πως στον προϋπολογισμό του Δήμου Ρόδου για το έτος 2015 έχει προβλεφθεί έσοδο ύψους 7.400.000 ευρώ, που θα προέρχεται από εισπράξεις του Δημοτικού Φόρου. Αν στο ποσό αυτό συμπεριληφθούν τα 2 εκατ. ευρώ περίπου των οφειλών καθίσταται σαφές ότι η «βλάβη» στα οικονομικά του Δήμου Ρόδου θα περιοριζόταν στα 9,4 εκατ. ευρώ περίπου αν η κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. γινόταν δια νόμου.
Τώρα πλέον η «βλάβη» δεν αποκλείεται να υπερβεί τα 20 εκατ. ευρώ.
Ο Δήμος Ρόδου, όπως και οι λοιποί δήμοι στα Δωδεκάνησα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα σωρεία αιτήσεων ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος για την κατάρρευση των προϋπολογισμών τους.
Περιττό να σημειωθεί ότι οι δημοτικές αρχές θα πρέπει να εξεύρουν νέους τρόπους αναπλήρωσης του εσόδου και μάλιστα άμεσα προκειμένου να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.
Με δεδομένο έτσι ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιοριστούν περαιτέρω τα έξοδα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επιχειρηθεί η αύξηση των εσόδων.
Θα πρέπει να αναμένεται συγκεκριμένα αύξηση όλων των τελών, γεγονός που θα φέρει τις δημοτικές αρχές αντιμέτωπες με τη γενική δυσαρέσκεια των πολιτών, ξέχωρα από το γεγονός ότι οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια δεν θα περάσει από τις επιτροπές διαβούλευσης.
Το τι μέλει γενέσθαι περιέγραψε – προανήγγειλε εξάλλου με τις προτάσεις του ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, ο Δήμος Ρόδου:
«Σημειωτέον μάλιστα ότι πλέον  σε περίπτωση απώλειας εσόδων   και αδυναμίας εκτέλεσης προϋπολογισμού ΟΤΑ,  ο σημερινός νομοθέτης επιβάλλει αναγκαστικά τη  θέσπιση άλλων αναπληρούντων πόρων από επιβολή τοπικής φορολογίας και αύξηση τοπικών τελών  (άρθρο πρώτο, παρ. ΣΤ, υποπαρ. ΣΤ3 , εδαφ.5,6 του Ν. 4093/2012 «Εγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016»).
Με ότι ευλόγως οι συνέπειες αυτές  επιφέρουν αφενός μεν στα  διεθνώς σκληρά ανταγωνιστικά οικονομικά περιθώρια σε βάρος της διάθεσης  του δωδεκανησιακού τουριστικού προϊόντος και συνακόλουθα  σε βάρος της τοπικής αλλά και εθνικής  οικονομίας  και αφετέρου  και σε βάρος  νέων -στο όνομα της καθολικής ισότητας- φορολογικών υποκειμένων , προφανώς δηλαδή και των   μη φοροδοτικά ικανών και μη επωφελούμενων από τον τουρισμό  (συνταξιούχοι, άνεργοι, εποχιακοί,  υποαπασχολούμενοι , χαμηλόμισθοι κ.λ.π.), περαιτέρω δε και κυρίως με  ό,τι θα επιφέρουν στο γενικότερο ζήτημα της κατεδάφισης του επί δεκαετίες εδραζομένου εποικοδομήματος  συγκράτησης του ελληνικού πληθυσμού στην  ακριτική Δωδεκάνησο, ζήτημα δηλαδή που δεν άπτεται μόνο του δημοσίου αλλά και του εθνικού συμφέροντος και που από την εσχατιά της χώρας έχουμε καθήκον και δεν είναι δυνατόν να μη θέσουμε, χωρίς να θεωρείται ότι δραματοποιούμε τα πράγματα», ανέφερε συγκεκριμένα ο Δήμος Ρόδου.
Θυμίζουμε εξάλλου ότι με κατεπείγον έγγραφό του προς την Ολομέλεια των Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, που υπογράφεται από τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, η νομική υπηρεσία του Δήμου Ρόδου, επεδίωξε με επίκληση νέων ισχυρισμών να ανατρέψει την απόφαση της 7μελούς συνθέσεως του ανωτάτου ακυρωτικού διοικητικού δικαστηρίου για την αντισυνταγματικότητα του Δημοτικού Φόρου.
Η δημοτική αρχή υπέβαλε αρμοδίως και συμπληρωματική γνωμοδότηση της Επίκουρης Καθηγήτριας Φορολογικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ. κ. Ελένης Θεοχαροπούλου με την οποία επιχειρηματολογούσε υπέρ της διατήρησης του ΔΗΦΟΔΩ υποστηρίζοντας ότι οι ανάγκες σε υπηρεσίες είναι μεγάλες διότι το νησί της Ρόδου είναι δεύτερο στη χώρα σε τουρισμό πολυτελείας και ως εκ τούτου είναι αυξημένες οι ανάγκες για έσοδα για την αντιμετώπιση πρόσθετων δαπανών της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι το γεγονός ότι η δημοτική αρχή επεδίωξε να πείσει ότι οι κάτοικοι της Ρόδου είναι υψηλής οικονομικής στάθμης και ως εκ τούτου δεν επιβαρύνεται το εισόδημά τους με την καταβολή του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.!!

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ
ΚΑΡΙΚΗΣ
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου κ. Στράτος Καρίκης, προέβη στην ακόλουθη γραπτή δήλωση:
Μία  περίοδος ενός σοβαρού πόρου  για τους δήμους  μας  κλείνει.   Ενός πόρου  που έπρεπε να είχε αλλάξει προς το καλύτερο τις πόλεις  και τα χωριά μας.  Δυστυχώς  κανένας  δεν μπορεί  να είναι υπερήφανος  για τη συμμετοχή του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.  στην ανάπτυξη του τόπου μας.  Αν  υπήρχε  αναπτυξιακή  διαχείριση  και κατεύθυνσή του, τα πράγματα   θα ήταν διαφορετικά   και σίγουρα θα ήταν πολύ λιγότερες  και ασθενείς  οι φωνές  για την κατάργησή του.
Πλέον  οι νέοι που ασχολούμασθε  με τα κοινά του τόπου μας, δεν θα έχουμε την ευκαιρία μίας  εντελώς  διαφορετικής  διαχείρισής του,  να δείξουμε  ότι υπήρχε   και άλλος δρόμος.
Από σήμερα όμως  έχουμε  μία διαφορετική  πραγματικότητα.  Άμεσα  η νέα δημοτική  αρχή πρέπει να παρουσιάσει στο δημοτικό συμβούλιο τα σχέδιά της, καθώς αυτό το ενδεχόμενο ήταν και το πιο πιθανό  εδώ και πολύ  καιρό.
Εμείς  ως δημοτική  παράταξη  θα είμασθε  σαφείς.
Ο δημοτικός φόρος από φέτος  έπρεπε ήδη  να είχε μπει σε ειδικό κωδικό και  να αφορά έργα και δράσεις ανάπτυξης.  Συνεπώς ήδη δεν έπρεπε  να διασυνδέεται  με λειτουργικές δαπάνες  του δήμου, οι οποίες  πρέπει να  καλυφθούν κυρίως με περιστολή  των δαπανών.
Εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα ψηφίσουμε  νέο φόρο  ή τέλος σε βάρος  των ήδη βαριά επιβαρυμένων συμπολιτών μας.
Η απόφαση και οι συνέπειές της  για τους συμπολίτες μας, πρέπει να  εφαρμοσθούν άμεσα, καθώς  είναι υποχρέωσή  μας ο δήμος  να αποδείξει  το νέο του σύγχρονο πρόσωπο προς τους πολίτες  και τη δημοκρατική  λειτουργία του. Και γι αυτό  το σκοπό πρέπει να υπάρξει άμεση εντολή του κ. Δημάρχου προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και άμεση και λεπτομερής  ενημέρωση  των συμπολιτών μας.   Προτεραιότητά  μας πρέπει να  είναι η εξυπηρέτηση  των δημοτών μας.
Παρά τις δύσκολες συγκυρίες, δεν είναι η ώρα να αντιδικούμε με τους φορείς του τόπου μας.  Αντίθετα είναι η ευκαιρία  όλοι μαζί να  χαράξουμε τη νέα πορεία του δήμου μας, τη νέα πορεία  του τόπου μας, με συνεργασία και ευοίωνες προοπτικές για το αύριο. Πρώτη προτεραιότητά μας είναι  η διατήρηση  των δομών που προσφέρουν  σοβαρές  υπηρεσίες  στη Ρόδο μας.    Ωφελημένοι  και σ΄ αυτή τη  δύσκολη συγκυρία  πρέπει να βγουν  οι συμπολίτες  μας και το νησί μας.
Στράτος Καρίκης,
Επικεφαλής της Παράταξης «ΡΟΔΙΩΝ ΟΡΑΜΑ»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου