Ειδήσεις

Live η συνεδρίαση της Βουλής – Πώς διαμορφώνεται η πολιτική εξίσωση

Η ώρα της αλήθειας έφθασε και στις επτά το απόγευμα αρχίζει η πρώτη, αναγνωριστική όπως την χαρακτηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου, ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εν μέσω έντονων παρασκηνιακών επαφών, ζυμώσεων, διαβουλεύσεων και πρωτοφανούς κλίματος πόλωσης για προεδρική εκλογή, οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος θα μετρήσουν τα «ναι» για να διαπιστώσουν έναν δημιουργείται ή όχι δυναμική για τον υποψήφιο Πρόεδρο Σταύρο Δήμα.

Λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού η οποία αναφέρει: «Απόψε διεξάγεται η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ψηφοφορία κατά την οποία, η θετική ψήφος των Βουλευτών, βεβαίως δεν εκλαμβάνεται ως ψήφος υπέρ της Κυβέρνησης. Αλλά ως απόφαση υπεράσπισης του Συντάγματος και σεβασμού του ίδιου του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως και ως αποφυγή μιας πολιτικής περιπέτειας που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».
Η προεδρική αριθμητική

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο προσπαθούν να τηρήσουν χαμηλούς τόνους, εν αντιθέσει με το ευνοϊκό κλίμα που επιχειρούσαν να διαμορφώσουν πριν πολλά εικοσιτετράωρα. Η προεδρική αριθμητική όμως ήταν τέτοια που δεν τους επέτρεπε να εμφανίζονται υπεραισιόδοξοι. Εξάλλου κάποια στιγμή, πριν περίπου 40 μέρες και πριν ανακοινωθεί το όνομα του υποψηφίου Προέδρου, διέρρεαν ότι απέμειναν μόνο 9 βουλευτές για να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και πλέον όλοι είναι πιο φειδωλοί στις εκτιμήσεις τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι και αισιόδοξοι ότι θα ξεπεράσουν τον κάβο της προεδρικής εκλογής. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση και με βάσει τα δεδομένα που υπάρχουν, προϊόν των πολλών επαφών, δεν μπορεί να ελπίζει σε περισσότερα από 163 “ναι” στην πρώτη ψηφοφορία. Θα είναι έκπληξη εάν λίγο μετά της οκτώ παρά τέταρτο το βράδυ της Τετάρτης, οπότε και υπολογίζεται να έχει τελειώσει η ονομαστική φανερή ψηφοφορία, ο κ. Δήμας συγκεντρώσει 165 ψήφους.

Ο υποψήφιος πρόεδρος, όπως πληροφορείται το «Βήμα» συναντήθηκε την παραμονή της ψηφοφορίας με τον Πρωθυπουργό και συζητήσανε για το πως εξελίσσεται η διαδικασία και κυρίως η επιχείρηση συγκέντρωσης των 180 ψήφων. Και σε αυτή τη συνάντηση, επισημάνθηκε ότι η μάχη θα κριθεί την 29η Δεκεμβρίου, κατά την τρίτη και πιο κρίσιμη ψηφοφορία.

Σε αυτή τη συνάντηση ελέχθη και πάλι, ότι δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγής υποψηφίου, παρά τα όσα ακούγονται και γράφονται. Απλά επισημάνθηκε ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από την πλευρά του κ. Δήμα για να επιτευχθεί ο στόχος της προεδρικής πλειοψηφίας των 180 βουλευτών.

«Χρειάζεται υπομονή. Όλα θα κριθούν την 29η Δεκεμβρίου, οπότε και οι βουλευτές θα αποφασίσουν εάν η χώρα θα συνεχίσει την πορεία της ή θα μπει στην περιπέτεια των εκλογών με αβέβαιο μέλλον» τονίζουν από την κυβέρνηση, στους κόλπους της οποίας υπάρχει ανησυχία, αν και προσπαθούν να εμφανίζονται ψύχραιμοι.

Την ίδια στιγμή πολλοί βουλευτές της ΝΔ, ήδη τοποθετήθηκαν δημόσια χθες ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, λένε ότι για να διευκολυνθεί η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας να υπάρξει συμφωνία ώστε να γίνουν βουλευτικές εκλογές τους επόμενους μήνες, αφού έχει επέλθει συμφωνία για το χρέος και προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση.

Στη σκιά των παρασκηνιακών επαφών και πολυεπίπεδων οριζόντιων διεργασιών, στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται έξαλλοι όταν ακούνε τα σέναρια για κυβέρνηση ειδικού σκοπού και αρνούνται κατηγορηματικά να τα συζητήσουν έστω και θεωρητικά.

Για τη σημερινή ψηφοφορία η κυβέρνηση υπολογίζει τους 155 βουλευτές των Κ.Ο. της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και προσμετρά τους έξι ανεξάρτητους που έχουν δηλώσει πως θα ψηφίσουν “ναι”, δηλ. τους Σπύρο Λυκούδη, Γρηγόρη Ψαριανό, Χρήστο Αηδόνη, Κατερίνα Μάρκου που προέρχονται από την κεντροαριστερά και τους κεντροδεξιούς Παναγιώτη Μελά και Γιώργο Νταβρή.

Επίσης ενδεχομένως να καταγραφεί σήμερα θετική ψήφο από τον κεντροδεξιό ανεξάρτητο βουλευτή Κώστα Γιοβανόπουλο και τους πρωήν Χρυσαυγίτες Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Στάθη Μπούκουρα.

Με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής οι 180 ψήφοι δεν υπάρχουν, η προσοχή ενόψει της δεύτερης και της τρίτης ψηφοφορίας, στρέφεται προς τους ανεξάρτητους βουλευτές άλλα και βουλευτές των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου