Ειδήσεις

Η NASA βρήκε… αποδείξεις για ζωή στον Άρη!

Το Curiosity εντόπισε «ίχνη μεθανίου» που θα μπορούσαν να θεωρηθούν αποδείξεις ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη

Σημάδια ζωής εντόπισε το σκάφος Curiosity της NASA στον πλανήτη Άρη!

 Ενα από τα όργανα του ρομποτικού σκάφους με τους έξι τροχούς που βρίσκεται στον Κόκκινο Πλανήτη για λογαριασμό της αμερικανικής υπηρεσίας, εντόπισε μυστηριώδη ίχνη μεθανίου που δεν μπορούν εκ πρώτης όψεως να ερμηνευθούν με βάση τη γεωλογία ή την οργανική ύλη που μεταφέρεται στον Αρη από κομήτες ή αστεροειδείς.

Αν και οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι για την προέλευση του μαθανίου, εν τούτοις μπορούν να υποθέσουν με ασφέλεια ότι η πηγή είναι κάποιος οργανισμός βακτηριακού τύπου.

Εάν η ύπαρξη ζωντανών, αναπνέοντων μικροβίων στον Αρη επιβεβαιωθεί, τότε θα πρόκειται για μια από τις πιο συνταρακτικές ανακαλύψεις της ιστορίας.

Το Curiosity προσγειώθηκε στον Άρη τον Αύγουστο του 2012 και έκτοτε εξερευνά τον πλανήτη. Πρόσφατα, η NASA ανακοίνωσε ότι στην συγκεκριμένη περιοχή που εντοπίστηκε το μεθάνιο, υπήρχε κάποτε μια αρχαία λίμνη με φρέσκο νερό, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί «φιλικό» περιβάλλον για την ανάπτυξη της ζωής στο απώτερο παρελθόν.

Η νέα ανακάλυψη δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο επιστημονικό περιοδικό Science, μετά από την μελέτη των δειγμάτων διαφόρων αερίων που συνέλεξε το Curiosity. Οι επιστήμονες εντόπισαν πως τα επίπεδα μεθανίου αυξήθηκαν δέκα φορές σε μια περίοδο μόλις 60 ημερών του πλανήτη Άρη, σε τέσσερις διαδοχικές μετρήσεις, που έγιναν σε απόσταση 200-300 μέτρων η μία από την άλλη.

Ο επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων της NASA, δρ Chris Webster, επισημαίνει στην εργασία: «Οι αυξομειώσεις στο ποσοστό μεθανίου που εντοπίσαμε δεν εξαρτάται από κάποιο περίπλοκο γεγονός, αλλά κυρίως από κάποια τοπική παραγωγή ή κάποιου είδους εξαέρωση, που από τη στιγμή που συμβαίνει, διασπείρεται ταχέως».

Με βάση την διεύθυνση του ανέμου, η πηγή εκπομπής του μεθανίου υπολογίζεται κάπου βορειότερα από το Curiosity.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου