Εμπόδια στην πορεία ανάκαμψης της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών θέτουν η πολιτική αβεβαιότητα εν όψει της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και η πληθώρα φορολογικών υποχρεώσεων.
Η ΕΣΕΕ αναφέρει πως οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μία υποχώρηση του καταγεγραμμένου τζίρου των επιχειρήσεων λιανικής για το μήνα Δεκέμβριο του 2014, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, της τάξεως του 5%-8%, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων να κυμαίνονται μεταξύ 6,3-6,4 δισ. ευρώ για την εφετινή εορταστική περίοδο.
Σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας παρ’ όλες τις θετικές προσδοκίες που είχαν αρχίσει να διαμορφώνονται στην αγορά, εξαιτίας των σταθεροποιητικών διαφαινόμενων τάσεων του δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2014/2013 (οριακή μείωση κατά 0,9%), μία σειρά αρνητικών παραμέτρων εκτιμάται πως θα αποτελέσει τροχοπέδη στην πορεία ανάκαμψης της καταναλωτικής δαπάνης. Πιο συγκεκριμένα:
Η ατμόσφαιρα πολιτικής αβεβαιότητας, εν όψει της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας.
Η πληθώρα φορολογικών υποχρεώσεων που πρέπει να διευθετηθούν εντός του τελευταίου δεκαπενθήμερου του έτους (4η δόση ΕΝΦΙΑ, πληρωμή τελών κυκλοφορίας, υποβολή συγκεντρωτικής κατάστασης πελατών & προμηθευτών από τους ελεύθερους επαγγελματίες για το οικονομικό έτος 2014 και η εξόφληση της 2ης δόσης των οφειλετών του Δημοσίου που εντάχθηκαν στη νέα ρύθμιση χρεών).
Το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, που μπορεί να χαρακτηρίζεται από ευνοϊκές διατάξεις, συντελεί όμως ταυτόχρονα στην περιορισμένη ρευστότητα των καταναλωτών.
Οι έντονες αποπληθωριστικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία.
Η διαπιστωμένη μεταρρυθμιστική κόπωση φορέων του Δημοσίου αλλά και οι υπέρμετρες/αδικαιολόγητες απαιτήσεις των δανειστών μας για τη λήψη επιπλέον μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα.
Η ικανοποιητική αλλά όχι ανταποκρινόμενη στις ιδιαίτερα αισιόδοξες προβλέψεις, πορεία των εσόδων από τον Τουρισμό.