Ειδήσεις

ΤτΕ: Συστήνει κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και πρόωρων συντάξεων

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ζητά επανεξέταση όλων των φορολογικών απαλλαγών που εξακολουθεί να προβλέπει η φορολογική νομοθεσία αλλά και κατάργηση των προβλέψεων που επιτρέπουν και σήμερα τη συνταξιοδότηση πριν από τη συμπλήρωση του γενικού ορίου ηλικίας (62 με 40 χρόνια δουλειάς και 67). Ο κ. Στουρνάρας, προλογίζοντας την ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας, εκτιμά ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων -και ειδικά αυτών που αφορούν στην κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων και των ευνοικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης- θα οδηγήσει στη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτηρίζει μεν θετικές τις προοπτικές για την επόμενη χρονιά ωστόσο υποστηρίζει ότι “οι προοπτικές αυτές υπόκεινται σε διεθνείς κινδύνους και αβεβαιότητες που ενδέχεται να επιβαρύνουν το επιχειρηματικό κλίμα τους επόμενους μήνες, να καθυστερήσουν ή και να αναστείλουν την ανάπτυξη”. Γι’ αυτό, συνεχίζει ο κ. Στουρνάρας, η οικονομική πολιτική θα πρέπει να έχει τις ακόλουθες προτεραιότητες:

Επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και η καινοτομία, να αυξηθεί η ευελιξία των τιμών και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα. Οι δράσεις αυτές θα βελτιώσουν την ελκυστικότητα της χώρας ως τόπο προορισμού άμεσων ξένων επενδύσεων και θα συμβάλουν στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και στη δημιουργία νέων θέσων εργασίας σε ανταγωνιστικές και βιώσιμες επιχειρήσεις.

Εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους με έμφαση στην επιτάχυνση της διοικητικής μεταρρύθμισης, την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, την απλοποίηση των διαδικασιών με σκοπό τη μείωση του διοικητικού φόρτου για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς και την πάταξη των φαινομένων διαφθοράς.

Ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και κατάρτιση, προκειμένου να βελτιωθεί η πιθανότητα επαναπρόσληψης ατόμων που βρίσκονται στο περιθώριο της αγοράς εργασίας, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι και οι νέοι που έχουν επηρεαστεί δραματικά από την αύξηση της ανεργίας.

Συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας για τα επόμενα χρόνια. Η κύρια έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέσω ενδυνάμωσης της φορολογικής διοίκησης, έτσι ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να ενισχυθεί το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Επίσης, θα πρέπει να επανεξεταστεί η σκοπιμότητα ύπαρξης εκείνων των εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις άμεσης και έμμεσης φορολογίας οι οποίες δεν δικαιολογούνται με κριτήρια κοινωνικά ή και αναπτυξιακά.

Μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για τη βιωσιμότητα των ασφαλτικών ταμείων ενώ και στον τομέα αυτό θα πρέπει να επανεξεταστεί το καθεστώς των ποικίλων εξαιρέσων από τις γενικές διατάξεις. Η ανωτέρω παρεμβάσεις θα επιτρέψουν τη σταδιακή μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο .

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου