Ειδήσεις

«Κόφτης» 12.000 ευρώ για τις online ενοικιάσεις κατοικιών σε τουρίστες

Τέλος στην επιχειρηματική και επενδυτική διάσταση της αναπτυσσόμενης αγοράς των ηλεκτρονικών μισθώσεων κατοικιών σε ξένους τουρίστες, αξιοποιώντας την ευκολία που προσφέρουν ψηφιακές πλατφόρμες όπως η HomeAway και η Airbnb, επιχειρεί να βάλει μέσω σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, που περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, το οικονομικό επιτελείο. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου, από τότε δηλαδή που απελευθερώθηκε η σχετική αγορά, μέσω της διάταξης που επιτρέπει σε κάθε ιδιώτη να προχωρεί σε βραχυχρόνιες μισθώσεις χωρίς να χρειάζεται να αποκτήσει ειδικό σήμα λειτουργίας από τον ΕΟΤ, η εν λόγω αγορά γνώρισε τεράστια άνθηση, με αποτέλεσμα να προσελκύει και επενδυτές ακινήτων που διαθέτουν πολλά ακίνητα προς εκμίσθωση.

Σύμφωνα με μεσίτες, υπάρχουν επενδυτές οι οποίοι αγόρασαν παλαιά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας και αφού προχώρησαν σε κάποιες εργασίες ανακαίνισης, ξεκίνησαν να τα μισθώνουν μέσω της Airbnb. Πρόκειται κυρίως για Ελληνες, αλλά και ξένους επενδυτές, οι οποίοι προχώρησαν σε σημαντικές τοποθετήσεις σε ακίνητα στις περιοχές του ιστορικού κέντρου, που έχουν δηλαδή σημαντικό τουριστικό ενδιαφέρον (π.χ. Κουκάκι, Πλάκα, Ψυρρή, Γκάζι κ.λπ.), δαπανώντας ακόμα και 100.000 ευρώ, προκειμένου να επωφεληθούν από τη νέα αυτή αγορά, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν έναρξη επιτηδεύματος, αποφεύγοντας και το σχετικό φορολογικό κόστος. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες για τη δραστηριότητα των ιδιοκτητών που συνεργάζονται με την Airbnb στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, προκύπτει ότι από τις συνολικά 2.116 καταχωρήσεις ακινήτων, το 43,1% αφορά πολλαπλές καταχωρήσεις από μεμονωμένους ιδιοκτήτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει ιδιοκτήτης με συνολικά 46 καταχωρισμένες αγγελίες ενοικίασης ακινήτων! Το μέσο κόστος ανά διανυκτέρευση ανέρχεται σε 58 ευρώ, ενώ το μέσο μηνιαίο εισόδημα υπολογίζεται σε 466 ευρώ. Αντίστοιχα, η μέση πληρότητα, τουλάχιστον κατά την τρέχουσα περίοδο, που δεν είναι υψηλής ζήτησης, όπως οι θερινοί μήνες, υπολογίζεται σε 29,1%, ενώ εκτιμάται ότι κατά μέσον όρο τα καταχωρισμένα ακίνητα εκμισθώνονται για συνολικά 108 ημέρες ετησίως.

Με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, κανείς ιδιοκτήτης δεν θα μπορεί να εκμισθώνει, ως ιδιώτης, περισσότερα από δύο ακίνητα. Eπιπλέον, οι ιδιώτες θα πρέπει να εγγραφούν στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Ο αριθμός εγγραφής θα πρέπει να συνοδεύει υποχρεωτικά την ανάρτηση του προς εκμίσθωση ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες (π.χ. Airbnb, Homeaway κ.λπ.), καθώς και σε κάθε μέσο προβολής. Τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστή 15% για ποσά έως 12.000 ευρώ ετησίως. Το όριο των 12.000 ευρώ αποδεικνύεται «κλειδί» και για τις μισθώσεις βραχυχρόνιας διάρκειας. Ειδικότερα, ναι μεν ο νέος νόμος τις περιορίζει σε 90 ημέρες ετησίως (και σε μόλις 60 ημέρες για νησιά με λιγότερους από 10.000 κατοίκους), ωστόσο οι ιδιώτες μπορούν να μισθώνουν τα ακίνητά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αρκεί το ετήσιο εισόδημά τους να μην υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ. Μέχρι δηλαδή το ποσό αυτό, αποφεύγει κανείς την υποχρέωση να προβεί σε έναρξη επιτηδεύματος, με αποτέλεσμα η σχετική δραστηριότητα να είναι προσβάσιμη στο ευρύ κοινό, χωρίς μεγάλο όγκο γραφειοκρατίας. Παράλληλα, οι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων απαλλάσσονται τόσο από ΦΠΑ όσο και από το τέλος διανυκτέρευσης, το οποίο όμως θα κληθούν να καταβάλουν όσοι ιδιοκτήτες εκμισθώνουν ενοικιαζόμενα δωμάτια (με ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ) από 1/1/2018. Τα ακίνητα που θα εκμισθώνονται μέσω τέτοιων υπηρεσιών θα πρέπει να είναι από 9 τ.μ. και πάνω, επιπλωμένα, ενώ δεν θα πρέπει να παρέχεται κανενός είδους άλλη υπηρεσία στους ενοικιαστές, πλην των καθαρών κλινοσκεπασμάτων.

Η πολιτική της Airbnb

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι νέες ρυθμίσεις κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τον γενικότερο προσανατολισμό και της ίδιας της Airbnb, η οποία επίσης δεν επιθυμεί να συνδεθεί με την επιχειρηματική δράση των μελών της. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο επικεφαλής της εταιρείας, Μπράιαν Τσέσκι, ανέφερε ότι «η συντριπτική πλειονότητα της δραστηριότητας της Airbnb γίνεται από απλούς ανθρώπους που αποκομίζουν ένα μέσο εισόδημα από την ενοικίαση των ακινήτων τους. Δεν περίμενα όμως ότι θα δημιουργούνταν τόσες πολλές εταιρείες διαχείρισης ακινήτων και δόλιοι ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα καταχώριζαν τόσα πολλά ακίνητα σε ορισμένες πόλεις. Αυτό αποτελεί πρόβλημα», τόνισε χαρακτηριστικά. Πλέον, η εταιρεία έχει επιβάλει η ίδια ανώτατο όριο 90 ημερών ετήσιας ενοικίασης κατοικιών στο Λονδίνο και το Αμστερνταμ, κάτι που θα ισχύσει από τις αρχές του 2017. Πέραν του ορίου αυτού, θα πρέπει κανείς να συστήσει εταιρεία και να αναλάβει επιχειρηματική δράση. Στόχος είναι η αποθάρρυνση των επενδυτών/επιχειρηματιών από την καταχρηστική χρήση των εν λόγω πλατφορμών, αλλά και η αποτροπή ορισμένων ιδιοκτητών, οι οποίοι προχωρούσαν σε εξώσεις των ενοικιαστών τους προκειμένου να επωφεληθούν της σχετικής δραστηριότητας.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Anagnostis    17.12.2016 14:03

    Ο μικρος να μεινη μικρος κι ο μεγαλος μεγαλος! Ετσι μπραβο!!

Σχολιασμός άρθρου