Να μην γίνει κατηγορία εις βάρος μιας κατοίκου των Κοσκινού και δύο κατοίκων της Ρόδου για εξακολουθητική χρήση από κοινού και κατά μόνας πλαστού εγγράφου, αποφάσισε με βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Η πρώτη ηλικίας 47 ετών, ιδιοκτήτρια καταστημάτων πώλησης τουριστικών ειδών, είχε αφεθεί ελεύθερη με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής της μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας της ενώ ελεύθερες χωρίς όρους αφέθηκαν δύο υπεύθυνες λειτουργίας καταστημάτων της πρώτης, ηλικίας 40 και 42 ετών.
Με το βούλευμα αίρονται οι περιοριστικοί όροι που είχαν επιβληθεί στην πρώτη.
Oι ανωτέρω συνελήφθησαν την 19η Iουλίου 2018, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου.
Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3.361 είδη (ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ), τα οποία αποτελούν προϊόντα αντιγραφής γνήσιων εμπορικών σημάτων γνωστών εταιρειών.
Το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι το μόνο αδίκημα που τελέστηκε είναι αυτό της κατοχής και θέσης σε κυκλοφορία προϊόντων που φέρουν αλλότριο σήμα το οποίο ωστόσο διώκεται κατ’ έγκληση, η οποία δεν υποβλήθηκε από τις εταιρείες που θίγονται.
Την 19η Iουλίου 2018 καταγγέλθηκε από νομίμως εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο και ειδικό εξουσιοδοτημένο πραγματογνώμονα των εταιρειών ADIDAS, BURBERRY, DSquared2, Gucci, GIVENCHY, KENZO, ΝΙΚΕ και CHLOE, ότι λειτουργούν κατάστηματα στην Ρόδο ιδιοκτησίας της πρώτης κατηγορούμενης στα οποία διατίθενται προς λιανική πώληση προϊόντα που φέρουν επ’ αυτών τα κατοχυρωμένα σήματα και διακριτικά γνωρίσματα των ανωτέρω εταιρειών και τα οποία αποτελούν προϊόντα απομίμησης.
Κατόπιν των ανωτέρω σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς, σε κατάστημα επί της οδού Σωκράτους στην Mεσαιωνική Πόλη διαπιστώθηκε ότι η δεύτερη κατηγορούμενη ως προσωρινά υπεύθυνη διέθετε προς πώληση προϊόντα τα οποία αποτελούν απομιμήσεις των γνησίων και προστατευόμενων εμπορικών σημάτων των εταιρειών.
Επίσης την ίδια ημέρα το πρωί, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς σε κατάστημα διάθεσης ενδυμάτων – αξεσουάρ σε εμπορικό κέντρο στην Ε.Ο. Ρόδου-Φαληρακίου διαπιστώθηκε ότι η τρίτη πωλούσε ομοίως προϊόντα «μαϊμού».
Aκόμη μια έρευνα πραγματοποιήθηκε σε κατάστημα διάθεσης ενδυμάτων – αξεσουάρ στην περιοχή του Φαληρακίου όπου κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες όμοιων προϊόντων αλλά και σε αποθηκευτικό χώρο του καταστήματος.
Έλεγχος έγινε και σε κατάστημα διάθεσης ενδυμάτων – αξεσουάρ επί της οδού Ερμού του Φαληρακίου και στον αποθηκευτικό χώρο αυτού, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κι άλλες ποσότητες απομιμητικών προϊόντων.
Aπολογούμενη η πρώτη επεσήμανε ότι διατηρεί στη Ρόδο, τρία τουριστικά καταστήματα και ειδικότερα δύο στο Φαληράκι και ένα στη Μεσαιωνική Πόλη.
Ο χαρακτήρας των εν λόγω καταστημάτων, είναι αμιγώς τουριστικός, αφού και τα τρία λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο τους θερινούς μήνες, απευθύνονται σε αλλοδαπούς παραθεριστές και διαθέτουν διάφορα τουριστικά είδη, όπως είδη θαλάσσης, αναμνηστικά σουβενίρ, τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και πρόχειρα καλοκαιρινά ενδύματα.
Ως προς την νόμιμότητα των ενδυμάτων επεσήμανε πως η ίδια ανέφερε στις αστυνομικές αρχές, ότι γνώριζε ότι ήταν απομιμητικά, πλην όμως, επειδή τα είχε αγοράσει νόμιμα, με νόμιμα φορολογικά παραστατικά και τιμολόγια, πίστευε δικαιολογημένα ότι θα μπορούσε να τα διαθέσει αφού αυτά πωλούνταν ως εμφανείς απομιμήσεις των γνησίων σε πολύ χαμηλές τιμές, χωρίς να παραπλανούν τους καταναλωτές.
Tόνισε ότι η συλλογιστική των εκτιμητών ότι ο υποψήφιος αγοραστής των απομιμητικών προϊόντων θα αποστερούσε τάχα τις εταιρείες κατασκευής των γνήσιων από την πραγματική αξία που θα εισέπρατταν αν επρόκειτο να πωληθούν αντίστοιχα γνήσια προϊόντα όχι μόνο είναι παράλογη αλλά αποτελεί ανεπίτρεπτη επιχειρηματολογία υπέρ των εταιρειών που κατασκευάζουν τα γνήσια προϊόντα η περιουσιακή βλάβη των οποίων δεν ισούται με τη διαφορά της τιμής πώλησης απομιμήσεων και γνήσιων για τον απλούστατο λόγο ότι οι αγοραστές των απομιμήσεων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τα γνήσια.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κυριότερη απόδειξη της απομιμητικής φύσης των πωλούμενων ενδυμάτων είναι η ίδια η τιμή τους.
Oι δύο συγκατηγορούμενές της τόνισαν ότι δήλωναν στους αγοραστές ότι επρόκειτο για απομιμήσεις γνησίων προϊόντων.
Ως συνήγοροι υπεράσπισής τους παρέστησαν οι δικηγόροι κκ Εμμανουήλ Κουτσούκος και Δήμος Μουτάφης.
https://www.dimokratiki.gr/17-12-2019/den-tha-ginei-katigoria-eis-varos-trion-atomon-poy-eichan-emplakei-se-ypothesi-katochis-3-361-maimoy-proionton/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.