Ειδήσεις

Έως το τέλος του 2021 τα πρώτα έξι Rafale

Σήμερα αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τη σύμβαση, την προμήθεια των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, αλλά και μια σειρά βημάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε εξελίξεις σε ευρύτερους τομείς. Το μεσημέρι συνεδριάζει η ειδική διαρκής επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων με αντικείμενο την προμήθεια 18 αεροσκαφών τύπου Rafale τα οποία, μαζί με τα οπλικά συστήματα που θα φέρουν, θα αγγίξουν τα 2,32 δισ. ευρώ (προ κρατήσεων). Με βάση το χρονοδιάγραμμα, θα γίνουν τρεις δόσεις παραλαβών, έξι αεροσκαφών η κάθε μία.

Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα Rafale θα παραδοθούν περίπου έξι μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή τον Ιούνιο του 2021, με ρυθμό ενός αεροσκάφους ανά μήνα. Η επόμενη εξάδα θα απαρτίζεται από καινούργια αεροσκάφη και θα παραληφθούν περίπου τον Αύγουστο του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα περί τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2023. Η πρώτη εξάδα υπολογίζεται ότι θα είναι ετοιμοπόλεμη στο τέλος του 2021, η δεύτερη στο τέλος του 2022 και η τελευταία το καλοκαίρι του 2023. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση χειριστών, αλλά και ο εξοπλισμός των αεροσκαφών με τα οπλικά συστήματα που τους αναλογούν. Για τα Rafale, θα χρειαστούν πάνω από 400 εκατ. ευρώ για τα όπλα τους και δη την προμήθεια κατευθυνόμενων βλημάτων Meteor και την αναβάθμιση υπαρχόντων βλημάτων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν (Scalp, Exocet, Mica). Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι η γαλλική πλευρά ικανοποίησε τις απαιτήσεις της Π.Α. για την κατάσταση των 12 μεταχειρισμένων σκαφών. Από τα 18 Rafale τα 14 είναι μονοθέσια και τα 4 διθέσια, ενώ τον επόμενο μήνα οι πρώτοι χειριστές της Π.Α. θα μεταβούν στη Γαλλία για εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα που προαναγγέλθηκε τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί αποτέλεσμα στενών και διαρκών επικοινωνιών ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και στην ομόλογό του Φλοράνς Παρλί, η οποία τελικά θα βρεθεί στην Αθήνα για την υπογραφή της σύμβασης στις αρχές Ιανουαρίου. Παρότι τα Rafale είναι αδιαμφισβήτητα το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα των τελευταίων 15 χρόνων για τα ελληνικά δεδομένα, η Γαλλία επιθυμεί να επανέλθει επιθετικά και στο ζήτημα των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.).

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η κ. Παρλί θα μεταφέρει στην Αθήνα ανανεωμένη γαλλική πρόταση για τις φρεγάτες «Belh@rra» αλλά περισσότερο προσαρμοσμένη στις ανάγκες του Π.Ν. Και στην περίπτωση των Γάλλων, όπως και των υπολοίπων ενδιαφερομένων (Αμερικανών, Βρετανών και Ολλανδών), τα τέσσερα νέα πλοία και η αναβάθμιση των τεσσάρων ΜΕΚΟ του Π.Ν. δεν είναι το μοναδικό κρίσιμο στοιχείο.

Σημαντική παράμετρος είναι η προσφορά δύο πλοίων ενδιάμεσης λύσης, που θα υποστηρίξουν το έργο του Π.Ν. έως ότου ναυπηγηθούν τα τέσσερα νέα πλοία. Η Αθήνα έχει ζητήσει επισήμως από τις ΗΠΑ αντιτορπιλικά τύπου Arleigh Burke ως ενδιάμεση λύση και, δεδομένης της γενικότερης γεωπολιτικής συγκυρίας, είναι εξαιρετικά πιθανό οι όποιες ελληνικές αποφάσεις να ληφθούν αφού στην Ουάσιγκτον έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση εξουσίας, στις 20 Ιανουαρίου 2021, με την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν. Αν και η γαλλική ενδιάμεση λύση δεν είναι ευκρινής, δεν μπορεί παρά να είναι κάποια επιλογή από FREMM, τις παλαιότερες Lafayette ή κορβέτες τύπου GOWIND. Δίχως, πάντως, καμία από αυτές τις επιλογές να είναι βέβαιη. Στην περίπτωση των Βρετανών ως ενδιάμεση λύση προσφέρεται η Type23 και σε εκείνη των Ολλανδών η τύπου Μ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου