Νέα αλματώδη άνοδο 32,6% κατέγραψαν το γ΄ τρίμηνο του 2024 οι κενές θέσεις εργασίας, προσεγγίζοντας τις 49.000. Πρόκειται για το υψηλότερο αριθμητικά κενό θέσεων που έχει καταγραφεί, για το συγκεκριμένο διάστημα, από το 2009 όταν ξεκίνησε η καταμέτρηση στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ.
Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα σπάει το ένα θαυματουργό ρεκόρ μετά το άλλο: Η ανεργία μειώνεται – αν και παραμένει η δεύτερη υψηλότερη στην ΕΕ, αλλά η απασχόληση δεν αυξάνεται με αντίστοιχο ρυθμό. Μάλιστα το γ’ τρίμηνο σημειώθηκε μείωση της απασχόλησης, συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο, ενώ θεωρητικά έπρεπε να υπάρχει αύξηση, αφού συμπίπτει με την κορύφωση της τουριστικής σεζόν. Σε ετήσια βάση ο αριθμός των απασχολούμενων ατόμων ενισχύθηκε με ρυθμό 1,7%, από 2% το β’ τρίμηνο. Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων, η δυναμική της απασχόλησης σημείωσε ελαφρά επιβράδυνση το γ’ τρίμηνο 2024.
Μείωση μισθολογικού κόστους
Την ίδια περίοδο μειώθηκε μισθολογικό κόστος, κατά -2,9%, άλλη μια πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία, αφού στην ΕΕ το μισθολογικό κόστος αυξήθηκε κατά 5,1%. Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Εurostat, η «υποτίμηση» του ωρομισθίου στην Ελλάδα ήταν και ο βασικός παράγοντας που μειώθηκε συνολικά το κόστος εργασίας, κατά -2,6%, αφού υπήρξε μείωση και του μη μισθολογικού κόστους κατά -1,7%.
Έτσι ανακόπτεται το «σερί» αύξησης των ωριαίων μισθών το προηγούμενο διάστημα, πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Ρεκόρ κενών θέσεων εργασίας
Η αύξηση των κενών θέσεων εργασίας κατά 32,6% το γ’ τρίμηνο αντιστοιχεί αριθμητικά σε 12.012 επιπλέον κενά, σε σύγκριση με τα 36.800 το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Η ανοδική τάση των κενών θέσεων εργασίας εντοπίζεται το έτος της πανδημίας το 2020. Μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, εν μέσω του δεύτερου λοκντάουν, οι κενές θέσεις εργασίας ήταν κάτω από 9.700.
Σχεδόν ο ένας στους τρεις αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει πλεόνασμα δεξιοτήτων, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά την Ισπανία
Έκτοτε, οι κενές θέσεις εργασίας αυξάνονταν κάθε τρίμηνο, με ετήσιους ρυθμούς ως και πάνω από 148%. Το υψηλότερο ρεκόρ αριθμητικά καταγράφηκε μεταξύ Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2024, όταν οι κενές θέσεις εργασίας προσέγγισαν τις 71.000
Πάντως, ανάλογα με την περίοδο του χρόνου υπάρχουν αυξομειώσεις, αφού η ελληνική αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από έντονη εποχικότητα, λόγω του τουρισμού. Για το λόγο αυτό, οι κενές θέσεις εργασίας μειώθηκαν σχεδόν κατά 10.000 μεταξύ Ιουλίου και Σεπεμβρίου του 2024, σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.
Αναντιστοιχία δεξιοτήτων
Ως βασική αιτία για το φαινομενικά παράδοξο φαινόμενο της αύξησης των κενών θέσεων εργασίας, ενώ τα ποσοστά απασχόλησης παραμένουν από τα χαμηλότερα στην ΕΕ, αναφέρεται συνήθως η περίφημη «αναντιστοιχία δεξιοτήτων». Άλλες ικανότητες ζητάνε οι εργοδότες και άλλες έχουν οι υποψήφιοι εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά υπερπροσοντούχων (overqualified) εργαζομένων στην ΕΕ, εκείνων δηλαδή που έχουν περισσότερες τυπικές δεξιότητες από αυτές που ζητούνται.
Συγκεκριμένα, ανάμεσα στους αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σχεδόν ο ένας στους τρεις έχει πλεόνασμα δεξιοτήτων, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά την Ισπανία. Ανάμεσα στους απασχολούμενους πτυχιούχους ηλικίας 25-34 ετών σχεδόν οι 4 στους 10 είναι υπερπροσοντούχοι, το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και το υψηλότερο στην ΕΕ. Επιπλέον οι ετεροαπασχολούμενοι, εκείνοι που άλλο αντικείμενο σπούδασαν και άλλη δουλειά αναγκάζονται να κάνουν, προσεγγίζουν το 42% – επίσης ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στις χώρες του ΟΟΣΑ, και σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (32%).
Πολύ συγκινητική και η δεύτερη διοργάνωση που κάνουμε στο εξωτερικό για να φέρουμε κοντά Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό αλλά σκέφτονται να επιστρέψουν στη χώρα μας, με επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Μετά το Άμστερνταμ της Ολλανδίας, το Σάββατο ήμασταν στο Düsseldorf
«Ημέρες καριέρας» στο εξωτερικό
Για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας που απαιτούν υψηλές δεξιότητες, το υπουργείο Εργασίας πραγματοποιεί καμπάνιες σε ευρωπαϊκές πόλεις όπου διαμένουν Έλληνες που έφυγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Στο πλαίσιο του Rebrain Greece πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο Άμστερνταμ, ενώ η ΔΥΠΑ πραγματοποίησε «Ημέρες Καριέρας» στο Ντίσελντορφ. Συμμετείχαν 51 επιχειρήσεις που αναζητούν εργαζόμενους για να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας σε κλάδους όπως η τεχνολογία, η πληροφορική, ο τουρισμός, η βιομηχανία, οι τηλεπικοινωνίες και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Αν κρίνουμε όμως από τα σχόλια κάτω από τις σχετικές αναρτήσεις της υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως στο Χ, δεν υπάρχει ιδιαίτερη προθυμία επιστροφής, αφού οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα είναι αισθητά χειρότερες από ό,τι στο εξωτερικό.
Όμως το πραγματικό «ξεσκέπασμα» του τι εστί να δουλεύεις στην Ελλάδα, έγινε από τα ίδια τα στελέχη επιχειρήσεων που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις.
«Πήγα στο Rebrain Greece στο Amsterdam, και παραθέτω μια σύνοψη πραγμάτων που ακούστηκαν, προς σκέψη και συζήτηση.»
παραθέτω το thread https://t.co/Vvf3nAcZeT από r/greece έτσι για να υπάρχει
Όπως μεταφέρει χρήστης του reddit που παρακολούθησε την ημερίδα στο Άμστερνταμ ειπώθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής τραγελαφικά, από εκπρόσωπο συστημικής τράπεζας:
«Αν σκέφτεστε να επιστρέψετε στην Ελλάδα ετοιμαστείτε για αποστολή στο Αφγανιστάν», «Δεν υπάρχει Σαββατοκύριακο που θα είστε σίγουροι ότι δεν θα δουλέψετε.»
«Δεν υπάρχει work-life balance».
«Εγώ σχεδόν ποτέ δεν έχω δει την οικογένειά μου πριν τις 19.00».
«Όμως, έχουμε όραμα, οπότε ελάτε σε εμάς για το όραμα».
«Είναι κακό που ρωτάτε πόσες ώρες θα δουλεύετε»
Σύμφωνα πάντα με την ανταπόκριση συμμετέχοντα, μέσω του reddit, εκπρόσωπος μεγάλου ομίλου τεχνολογίας είπε στους ενδιαφερόμενους τα παρακάτω:
«Αν περιμένετε να μπει η χρονιά, να ζητήσετε άδεια για τον Αύγουστο π.χ., και να την πάρετε, τότε να μην έρθετε στην Ελλάδα. Τα πράγματα δεν είναι όπως στην Ολλανδία»
« Για να έρθετε εδώ πρέπει να έχετε φιλοδοξία, όραμα, και αυτό σημαίνει ευέλικτα ωράρια, αν χρειαστεί θα κάτσετε παραπάνω».
· «Είναι κακό που οι ερωτήσεις σας αφορούν στο πόσες ώρες θα δουλεύετε και στα εργασιακά σας δικαιώματα, το καλό θα ήταν να αναρωτιόντουσαν περισσότεροι Έλληνες πως θα ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση».
Πηγή: in.gr