• Αυξημένη κίνηση καταγράφεται στις καφετέριες στο κέντρο της πόλης • Τα καταστήματα εστίασης προετοιμάζονται για τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων
Οκτώ ημέρες απομένουν για τα Χριστούγεννα και η εορταστική αγορά αρχίζει σιγά σιγά να «ζεσταίνεται». Τα εμπορικά καταστήματα παραμένουν ανοιχτά με εορταστικό ωράριο από την περασμένη Κυριακή που τέθηκε σε ισχύ, με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου.
Τις δύο επόμενες Κυριακές, 22 και 29 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα λειτουργήσουν 11 το πρωί με 6 το απόγευμα, τις καθημερινές από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ και τα Σάββατα 9 το πρωί με 8 το βράδυ. Παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς τα εμπορικά θα λειτουργήσουν 9 π.μ. με 6 μ.μ., ενώ κλειστά θα παραμείνουν 25 και 26 Δεκεμβρίου, 1, 2 και 6 Ιανουαρίου. Το χειμερινό ωράριο λειτουργίας θα επανέλθει από τις 7 Ιανουαρίου.
Τα Χριστούγεννα αναμένονται οι παραδοσιακές αγορές – το βάρος και τα ερωτηματικά για τις «δεύτερες ανάγκες» μετατίθενται για την εκπτωτική σεζόν του Ιανουαρίου, με δεδομένη την πίεση που υφίστανται τα εισοδήματα από την παρατεταμένη ακρίβεια.
Όπως και να ‘χει, ο κόσμος δεν παραλείπει να βγει στους δρόμους έστω και για μία βόλτα, χωρίς απαραίτητα να αγοράσει κάτι. Βλέπει τι καινούργιο υπάρχει, το αξιολογεί και ανάλογα κάνει τις αγορές του. Ό,τι και αν επιλέξει να κάνει κανείς, τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και η πόλη είναι έτοιμη να τα υποδεχτεί.
«Θεωρούμε ότι το δώρο, οι μισθοί και οι συντάξεις που θα καταβληθούν αυτές τις ημέρες, θα δώσουν μία ανάσα. Η ακρίβεια είναι μεγάλο εμπόδιο. Περιμένουμε αυτήν την εβδομάδα μήπως αρχίσει η κίνηση κι ευελπιστούμε να έρθει το πνεύμα των Χριστουγέννων σε όλους»», επισημαίνουν στη «δ» παράγοντες της αγοράς, ευελπιστώντας πως η κίνηση θα αυξηθεί όσο μπαίνουμε στην καρδιά των γιορτών.
«Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος ακόμη είναι επιφυλακτικός, όμως θα κάνει τις αγορές του τουλάχιστον για τα απαραίτητα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και ως γνωστόν ο Έλληνας είναι πάντα της τελευταίας στιγμής για τα ψώνια του», όπως δήλωσε στη «δ» προ ημερών, ο επιχειρηματίας-κρεοπώλης Βασίλης Ψυλλάκης, ενώ και ο πρόεδρος των αρτοζαχαροπλαστών Δωδεκανήσου Μίλτος Σταματίδης τόνισε ότι και τα ζαχαροπλαστεία που έχουν την τιμητική τους αυτή την περίοδο, περιμένουν από σήμερα να αρχίσει να ανεβαίνει η κίνηση που θα κορυφωθεί από το Σαββατοκύριακο και καθ’ όλη την εορταστική περίοδο. Και οι δύο βέβαια συνηγορούν στο γεγονός ότι οι τιμές στη διατροφική αλυσίδα, τόσο στα κρέατα, όσο και στα γλυκά, αλλά και όλα τα προϊόντα έχουν ανέβει κατακόρυφα από πέρυσι. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η τιμή στο μοσχάρι στοιχίζει πλέον «χρυσάφι» αφού φθάνει τα 14 ευρώ το κιλό, ενώ ενδεικτικά οι κουραμπιέδες κυμαίνονται από 14, 15 και 16 ευρώ το κιλό και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 20 ευρώ το κιλόι και τα μελομακάρονα από 11 έως 19 ευρώ το κιλό.
Την ίδια στιγμή αυξάνεται η κίνηση και στα σούπερ μάρκετ με τους καταναλωτές να αξιοποιούν τις προσφορές για να οργανώσουν εγκαίρως το εορταστικό τραπέζι.
Περίπου 10% ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι θα είναι το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Καταναλωτή (ΙΝΚΑ – Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας). Στην έρευνα υπολογίζεται τραπέζι τεσσάρων ατόμων και δεν έχει συμπεριληφθεί σε αυτή η τιμή του ελαιόλαδου, των λεμονιών και του ηλεκτρικού ρεύματος. Το 2023, όπως αναφέρει το ΙΝΚΑ, με τα ίδια είδη, κόστισε 146,55 ευρώ. Φέτος τον Δεκέμβριο, οι τιμές έχουν διαμορφωθεί ως εξής: κατά άτομο: 156,02 ευρώ : 4 = 39 ευρώ.
Αυξημένη κίνηση καταγράφεται στις καφετέριες της Ρόδου, τόσο τις πρωινές, όσο και τις απογευματινές ώρες, ενώ το αδιαχώρητο γίνεται ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Πολλά καταστήματα εστίασης έχουν ξεκινήσει ήδη τα πάρτι από τις μεταμεσημβρινές ώρες τα Σαββατοκύριακα, τα οποία αναμένεται να κορυφωθούν την παραμονή Χριστουγέννων, με dj’s, άφθονο αλκοόλ και σαμπάνιες, σε κάθε γωνιά της πόλης. Ήδη οι προκρατήσεις είναι πολύ αυξημένες σε πολλά καταστήματα εστίασης στο κέντρο.
«Η κίνηση είναι πολύ ικανοποιητική και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο μέρα με την ημέρα», δήλωσε στη «δ» ο Κώστας Καμπούρης, υπεύθυνος καταστήματος εστίασης.
Τα μενού τους έχουν ήδη ετοιμάσει με ευρύτατη γκάμα για όλα τα γούστα και τα εστιατόρια για τα ρεβεγιόν το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων, με τις τιμές να είναι «τσιμπημένες», ειδικά για περιπτώσεις που οικογένειες τριμελείς ή τετραμελείς θα επιλέξουν κάποιον τέτοιο χώρο για την ξεχωριστή εορταστική βραδιά.